Konfliktfyllt. I Folkets demonstration varnades det bland annat för att de "svenska värderingarna" och normerna är på väg bort – medan motdemonstranterna ropade antirasistiska slagord, pekade finger och skramlade med nyckelknippor för att störa talen.
Konfliktfyllt. I Folkets demonstration varnades det bland annat för att de "svenska värderingarna" och normerna är på väg bort – medan motdemonstranterna ropade antirasistiska slagord, pekade finger och skramlade med nyckelknippor för att störa talen.

Inget bråk trots dubbla protester

Runt 100 demonstranter, 300 motdemonstranter, ett stort gäng poliser och allsång av nationalsången. Folkets demonstration skapade uppståndelse, men inget bråk, i centrala Göteborg.

ANNONS
|

Polisen hade delat upp de båda grupperna på var sin sida av Gustaf Adolfs torg och båda demonstrationerna avlöpte lugnt, utan att polisen behövde göra några ingripanden.

– Båda grupperna är färre än vad de själva kommit ut med på sociala medier tidigare, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Arrangörerna bakom folkets demonstration vill att regeringen ska avgå och att nyval ska utlysas – av gårdagens tal att döma på grund av hur de sköter migrationsfrågan.

– De har inte skött sitt jobb, de arbetar för att byta ut det svenska folket, säger Martin, en av demonstranterna som inte vill uppge sitt efternamn.

ANNONS

Demonstrationen bestod dock av en mycket brokig skara – där fanns äldre varvsarbetare, de som kallade sig nationalsocialister, någon som vill ha mer kristendom i Sverige och de som bara ville höra vad talarna hade att säga.

– Jag hittade det här på Facebook och tyckte det lät intressant. Jag tycker det är viktigt att man lyssnar på alla sidor och sedan bildar sig en uppfattning. Jag tycker talarna har en del intressant att säga, men om jag gick och lyssnade på motdemonstranterna hade de nog också haft några poänger, säger Alexander Gunnarsson, som var med i Folkets demonstration.

Bland motdemonstranterna fanns bland andra Ung Vänster, Rättvisepartiet Socialisterna och grupper ur den autonoma vänstern.

– Vi ska bekämpa rasismen var den än dyker upp. Folkets demonstration kapitaliserar på högervridningen av flyktingpolitiken och skyller alla problem på flyktingarna, när det är bankirer och riskkapitalister som är de verkliga problemen, säger Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna.

Allt avslutades med att deltagarna i Folkets demonstration tillsammans sjöng nationalsången – medan motdemonstranternas skandering nådde sitt crescendo.

Fakta: Omtalad demonstration

Gruppen Folkets demonstration har sedan i höstas anordnat flera demonstrationer i Stockholm och Göteborg.

Gruppen säger att den är partipolitiskt obunden och "anser att vi behöver en regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare"

Kritikerna, som Henrik Arnstad och Mona Sahlin, hävdar i stället att Folkets demonstration är en del av den högerextrema och främlingsfientliga rörelsen.

Bland talarna under gårdagen fanns Stefan Torssell, som bland annat skriver för högerextrema Nya Tider, centerpartisten Annelie Sjöberg och SD-politikern Nina Drakfors.

ANNONS