Här är de populäraste gymnasieskolorna i år

Idag får 9936 elever i Göteborgsregionen besked om vilken gymnasieskola de antagits till. 77 procent fick sitt förstahandsval till både program och skola.

ANNONS
|

Idag blev slutantagningen till gymnasieskolan klar och drygt 10 000 elever i Göteborgsregionen får reda på vart de får börja gymnasiet till hösten. Precis som förra året var andelen som kom in på sitt förstahandsval av både skola och program hög, 77 procent av eleverna. Ser man till vald utbildning var siffran ännu högre, 89 procent.

– Vi vet att många avbryter sina studierom de inte får sitt förstahandsval, därför har det varit ett mål för oss inom regionen. Vi vet av erfarenhet att det ökar motivation och minskar risken för avhopp, säger Helene Odenjung, ordförande i Utbildningsgruppen.

Fler väljer yrkesprogram

Precis som tidigare år ligger samhällsvetenskapsprogrammet i topp, tillsammans med ekonomiprogrammet ochnaturvetenskapsprogrammet. Men allt fler väljer också yrkesprogram, som bygg- och anläggningsprogrammet, teknikprogrammet och el- och energiprogrammet.

ANNONS

– Vi har jobbat hårt för att få fler elever att välja yrkesprogram.Det ger en dubbel kompetens. Det byggs mycket i vår region ochbådebyggbranschen och andra branscher skriker efter arbetskraft så det kan ha viss påverkan, säger Helene Odenjung.

Få söker klassiska program

Barn-och fritidsprogrammet, restaurang- ochlivsmedelsprogrammetoch sjöfartsutbildningen har fortsatt få sökande.

– Det är branscher som skriker efter arbetskrav,så dit hade vi behövt locka fler unga, säger Helene Odenjung.

Det är fortfarande inte för sent för de som inte kom in på sitt förstahandsval. I augusti kommer besked om reservantagning. Den1 september kommer slutgiltigt besked om vilken skola man kom in på.

Här är de populäraste gymnasieprogrammen:

  1. Samhällsvetenskapsprogrammet
  2. Ekonomiprogrammet
  3. Naturvetenskapsprogrammet
  4. Teknikprogrammet
  5. Estetiska programmet

Här är skolorna med flest sökande per plats:

  1. Kitas Ekonomi
  2. Göteborgs Högre Samskola
  3. IT-gymnasiet i Göteborg
  4. Kitas Natur
  5. IHGR, International high school of Gothenburg

Här är skolorna med flest antal antagna elever:

  1. Hvitfeldtska gymnasiet
  2. Hulebäcksgymnasiet
  3. Mimers Hus gymnasium
  4. Elof Lindälvs gymnasium
  5. Katrinelundsgymnasiet
ANNONS