Här knarkar flest unga i Göteborg

Stadsdelen där flest unga knarkar i Göteborg är Majorna-Linné. Där har var fjärde elev på gymnasiet använt narkotika det senaste året.

ANNONS
|

På torsdagenpresenterade Social resursförvaltning resultatet av den senaste drogvaneundersökningen som genomfördes bland drygt 8000 elever i mars i år.

Det är den femte undersökningen i raden och omfattar alla elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet, samtliga bosatta i Göteborg. Syftet är att skaffa kunskap om ungdomarnas drogvanor inför stadens fortsatta förebyggande arbete.

Undersökningen visar bland annat att användningen av narkotika, där den dominerande drogen är cannabis, har minskat marginellt jämfört med undersökningen 2013. Och det är i de centrala stadsdelarna som flest unga uppger att de använtnarkotika under de det senaste året.Majorna Linné och Centrum toppar listan.

ANNONS

– Ja, det är fortfarande så att de centrala stadsdelarna har de högsta siffrorna. Där finns det mer narkotika och vi brukar säga att det har utvecklats en kultur bland ungdomarna i dessa stadsdelar där äldre kompisar, och syskon, kanske har använt eller använder cannabis, säger Ulla Kungur, samordnare för drogvaneundersökningen inom social resursförvaltningen.

Även när det gäller gymnasieelever som har använt narkotika någon gång under den senaste månaden så tar Majorna-Linné och Centrum täten, tillsammans med Örgryte-Härlanda.

Elva procent av gymnasieeleverna i Majorna-Linné har använt narkotika de senaste fyra veckorna. Motsvarande siffra för Centrum är sex procent och för Örgryte-Härlanda, drygt sju procent.

– Den siffran vittnar ju lite mer om att det är ett mer pågående bruk och när tillgängligheten är stor är det lättare att ta till, säger Ulla Kungur.

I årets undersökning uppger också fler elever att det inte tror att det finns någon risk att prova cannabis ett par gånger. Något som oroar Kerstin Hansson, områdeschef i Majorna-Linné för kultur- och fritid.

– Cannabisen är av en helt annan kaliber i dag än för 30 år sedan och där har vi ett jättejobb och göra men det tar tid och är ett långsiktigt arbete. Vi får inte glömma att vi har ett väldigt drogliberalt Europa och många unga har kontakter med unga i andra länder. Men vi har en handlingsplan som löper över tio år där vi arbetar med att skapa nätverk bland stadsdelens föräldrar och utbilda alla vuxna som arbetar med barn och ungdomar, säger hon.

ANNONS

När det gäller alkohol visar resultatet att användningen går ner jämfört med föregående undersökning 2013. Andelen nior som konsumerat alkohol någon gång under de senaste tolv månaderna uppgick i år till 35 procent, en minskning med 11 procentenheter jämfört med 2013. Motsvarande minskning bland gymnasieeleverna är fem procentenheter, från 74 till 69 procent.

Även det så kallade intensivdrickandet har minskat jämfört med den förra enkäten. Bland niorna har andelen som druckit stora mängder alkohol vid ett och samma tillfälle, en gång i månaden eller oftare, sjunkit från 11 till sju procent. Motsvarande siffror för gymnasieeleverna är en minskningfrån 31 till 26 procent.

– Det är ganska anmärkningsvärt att det har gått ner så mycket på gymnasiet. Det är ju egentligen i den åldern 17-18 år som många brukar supa sig fulla. Att konsumtionen bland 15-åringarna minskar är mer förklarligt, man är så att säga mer barn i dag när man 15 år än vad man var för ett antal år sedan, säger Ulla Kungur.

Årets undersökning visar också att föräldrar i mindre grad bjuder barn på alkohol jämfört med tidigare. Nu ska resultatet av enkäten sammanställas för skola för skola och därefter presenteras för ansvariga.

ANNONS

Drogvaneundersökning 2016

Göteborgs stad genomför regelbundet enkäter om drogvanor bland elever i årskurs 9 och gymnasiet årskurs 2, tillsammans med Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN. Tidigare undersökningar: 2004,2007, 2010 och 2013.

I årets enkät tillfrågades 3 826 elever i årskurs 9 och 4 365 elever i årskurs 2 på gymnasiet. I Genomsnitt föll 17-18 procent av eleverna på grund av frånvaro. Fyra procent av klasserna i årskurs nio och 12 procent av klasserna på gymnasiet föll bort då de inte av olika skäl inte kunde deltaga.

Två procent av svaren har filtrerats bort i CAN:s system som oseriösa.

ANNONS