Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Utsläpp i hamnen inte identifierat

Något form av ämne ska ha bildas i samband med en reaktion vid Stena recyclings anläggning vid Skarviksporten i Göteborgs hamn. Räddningstjänsten har behandlat händelsen som ett misstänkt gasutsläpp och uppmanar fortsatt att allmänheten respekterar de avspärrningar som finns vid platsen.

ANNONS
|

Larmet om kom in till SOS Alarm strax efter klockan 10.00 på tisdagen. Enligt räddningstjänsten information då handlade det om att någon form av gas läckte ut.

– Vi vet inte vilket ämne det handlar om än, berättade Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg kort efter larmet.

Hans kollega Mats Gränsmark berättade att räddningstjänsten åkte ut med tiotal enheter till platsen.

Även polisen larmades ut till platsen för att assistera räddningstjänstens arbete.

– Det vi har fått från räddningstjänsten är att det handlar om en gasläcka med oklar farlighet, berättade polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

ANNONS

Anläggningen utrymdes

Enligt SOS Alarms uppgifter handlade det om någon form av gulorange gas eller rök som läckte och ärendet hanterades som ett utsläpp av ett eventuellt farligt ämne och den aktuella anläggningen utrymdes därför av säkerhetsskäl.

Stefan Strömberg är presskommunikatör vid Göteborgs hamn. Han förklarar att händelsen inträffade hos Stena recycling som har sin verksamhet vid Skarviksporten.

Vid 10.50-tiden berättade räddningstjänsten att röken troligen uppstod i samband med att saltvatten pumpades in i en bassäng inne på området.

– Vi vet inte vad det är för ämne som har bildats, men det har skett någon form av överpumpning av saltvatten till en bassäng där det har skapats någon form av reaktion.

Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef hos Stena recycling. När GP når henne vid 11.20-tiden uppger hon att allt är under kontroll vid anläggningen.

– Det är inget gasutsläpp. Det har uppstått rök i samband med en reaktion och när något sådant sker går ett larm till räddningstjänsten, det är den säkerhetsnivån vi har, men ingen har kommit till skada och enligt vår produktionschef är läget under kontroll, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

Ämnet ännu inte identifierat

Senare under förmiddagen gick räddningstjänsten ut med mer information om händelsen. Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, meddelar att att räddningstjänsten följt en särskild larmplan med anledningen av händelsen.

ANNONS

Lundblad uppger att läget vid 11.30-tiden bedömdes vara under kontroll och att det aktuella ämnet inte bedöms utgöra någon risk för allmänheten. Räddningstjänsten finns ändå fortsatt kvar för att identifiera vilket ämne det är som har bildats och människor uppmanas att respektera de avspärrningar som har satts upp av polis och räddningstjänst.

ANNONS