Ulrik Larsson, till vänster,  är en av dem som överklagat bygglovet för de tillfälliga studentbostäderna. På torsdagen kontaktade han Jahja Zeqiraj (S) och bjöd in honom till sin balkong.
Ulrik Larsson, till vänster, är en av dem som överklagat bygglovet för de tillfälliga studentbostäderna. På torsdagen kontaktade han Jahja Zeqiraj (S) och bjöd in honom till sin balkong.

Färdiga studentbostäder kan komma demonteras

Drygt 160 tillfälliga studentbostäder står så gott som klara. Men bygget har legat på is i två månader. Nu kan de komma att demonteras innan någon hunnit flytta in.

ANNONS
|

En färsk dom från mark- och miljööverdomstolen säger nej till ett tidsbegränsat bygglov för tillfälliga studentbostäder och den kan även sätta käppar i hjulet för de 1 000 temporära bostäder, som planerats för nyanlända.

Studentbostäderna, som står uppförda på Herkulesgatan på Hisingen, är modulkomplex med drygt 160 tillfälliga bostäder. En del fasadarbete återstår, i övrigt är de i stort sett klara. Men eftersom även instansen under mark- och miljööverdomstolen, mark- och miljödomstolen, i en tidigare dom sagt nej har bygget stått på vänt ett par månader nu.

Hampus Magnusson (M) är inte förvånad över avslaget från domstolen och tror att det här betyder slutet för den typ av temporära bostäder som kommunen planerat för.

ANNONS

– Innan domen kom ryckte vi i nödbromsen för att vi såg att det var osäkert juridiskt och att skulle bli väldigt kostsamt. Om kommunen nu fortsätter och går vidare, trots de signaler vi får, riskerar det bli ännu dyrare, säger han.

Men en överklagan till Högsta domstolen är redan inskickad. Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) skrev i går under en sådan och han tror det kommer att gå vägen den här gången.

– Det viktigaste i domen är att de ger utrymme för att det kan finnas behov av tillfälliga lösningar, trots att det finns planer för långsiktigt byggande, säger han.

Han anser att avslaget bygger på ett ihåligt och oseriöst resonemang om en dyr och svår nedmontering av bostäderna.

– Det är otydliga regler om vad som gäller och jag ser det som en uppmaning att överklaga för att domstolen ska få en vägledning.

Ulrik Larsson, som bor i en villa mittemot bostäderna, är en av dem som överklagat bygglovet. Han är mycket nöjd med domen och hoppas den står sig.

– Innan bygget hade jag utsikt över björkar och ekar. Nu har jag det här, säger han pekar mot bostäderna.

– Byggnaderna är för höga och står för nära. Dessutom har man fått göra kostsam markförstärkning.

ANNONS

Jahja Zeqiraj kan förstå invändningarna ur Ulrik Larssons perspektiv, men är bekymrad över att processen med temporära bostäder nu drar ut på tiden ytterligare.

– Och när ett besked från Högsta domstolen väl kommer är vi nog inne i mitten av 2017, säger Jahja Zeqiraj.

När beskedet om ett nej till tillfälliga studentbostäder kom, tidigare i år, ansökte företaget bakom bostäderna i stället om bygglov för boende avsedda för nyanlända. Men den nu aktuella domen kan läsas som att bostäderna har för hög kvalitet för att vara av tillfällig karaktär.

– Stadens ambition är att bostäderna ska ha en bra kvalitet, samtidigt vill vi undvika anläggningsliknande boende, säger Jahja Zeqiraj.

Processen med temporära bostäder på de sex platser som tidigare valts ut ska trots allt fortsätta planenligt.

ANNONS