Fullt utvecklad brand – folk flydde från balkongerna

En våldsam brand utbröt under torsdagseftermiddagen ut i ett hyreshus i Backa i Göteborg. Polisen misstänker att branden är anlagd och en kvinna i 35-årsåldern som själv skadades i branden är nu misstänkt för mordbrand.
– Hon kommer att höras så snart som möjligt, uppger polisens vakthavande befäl Ann-Christine Löfstrand under fredagsmorgonen.

ANNONS

Larmet om branden kom klockan 17.20 på torsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten uppgav att det hade brunnit i två lägenheter.

– Vi har skickat ett helt gäng bilar till platsen men de har svårt att ta sig fram, berättade Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg kort efter larmet.

Enligt polisen rörde det sig om en fullt utvecklad brand och bilder som GP har tagit del av från händelseförloppet visar öppna lågor i en bostad och hur människor hoppar ner från balkonger för att undkomma lågorna.

Hoppade från balkongen

– Det är två lägenheter som brinner och det är rökfyllt i trapphuset. Vi håller på att evakuera, berättade Bosse Florell under insatsen.

ANNONS

Polis och räddningstjänst bekräftade att personer hoppat ut från en balkong för att fly från lågorna. Totalt sju ambulanser larmades till platsen.

– Enligt räddningstjänsten ska det vara tre personer som ska ha hoppat från en balkong. De tas om hand av ambulanspersonalen på plats. Jag har inga uppgifter om skadeläget där, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst på torsdagseftermiddagen.

Tre personer fördes med ambulans till sjukhus efter branden. Enligt polisen ska två av dessa haft brännskador och en hade fallskador efter att ha flytt lågorna.

För en av dem, en kvinna i 85-årsåldern, är tillståndet livshotande, uppger Sahlgrenskas pressjour. För en kvinna i 35-årsåldern är tillståndet allvarligt, men stabilt. En man i 40-årsåldern har lindriga skador.

Räddningstjänsten bryter upp dörrar

– Sen är det tre till som har andats in rök. Man har använt stegbil för att evakuera folk.

En stund efter klockan 18,00 på torsdagen hade räddningstjänsten släckt elden. De boende i huset hade då evakuerats till en uppsamlingsplats.

Samtidigt tog räddningstjänsten beslut om att bryta upp lägenheter då ingen öppnade. Detta för att säkerställa att ingen skadats av röken som har spridit sig i huset.

– Det är för att vi inte ska missa någon, berättade Christer Fuxborg vid polisen .

ANNONS

Salim Ahmed var ute och gick när han blev vittne till branden och ringde till SOS-alarm. Han säger till GP:s reporter på plats att han såg hur tre personer hoppade från en balkong och att andra flydde ut genom fönster.

Salim Ahmed
Salim Ahmed Bild: Anders Abrahamsson

– De klättrade ner med hjälp av en handduk och en kvinna höll en annan i armarna för att hon skulle kunna ta sig ner från balkongen, sa han.

Misstänkt för mordbrand

I nära anslutning till branden greps en person, misstänkt för mordbrand. På fredagsmorgonen kunde polisen bekräfta att den misstänkte är en kvinna i 35-årsåldern, som själv skadades i samband med branden. Kvinnan vårdas nu på sjukhus och är därför ännu inte hörd.

– Hon kommer höras så snart som möjligt, sa vakthavande befäl Ann-Christine Löfstrand till GP på fredagsmorgonen.

Misstänker ni att det inte rör sig om en olycka?

– Eftersom det utreds som mordbrand så finns en misstanke om att det är en medveten handling, sa Mats Björk, yttre befäl vid Göteborgspolisen på torsdagskvällen.

Mats Björk, yttre befäl vid Göteborgspolisen.
Mats Björk, yttre befäl vid Göteborgspolisen. Bild: Olof Ohlsson

Vittnet Salim Ahmed som ringde SOS Alarm har svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättar om vad han såg vid platsen.

– Jag mår mycket dåligt, jag såg hur människor skadade sig, det såg hemskt ut, sa han.

ANNONS

Salid Ahmed berättar att han upplevde det som en evighet innan räddningstjänsten kom fram till platsen.

– De tog 35 minuter, sa han.

Räddningsledaren: "Stressande situation"

Petter Backlund var insatsledare på plats från räddningstjänstens sida. Han kunde i samband med insatsen inte kommentera kritiken, men berättade att räddningstjänsten av erfarenhet vet att personer ofta upplever tiden tills dess att blåljuspersonal kommer fram som lång.

– Jag har inte tittat på tiderna så jag vet inte det. Jag vet att det inte var något som var onormalt som gjorde att det skulle ta lång tid. Jag känner igen att man tycker att det tar väldigt lång tid när det är en sådan kritiskt situation.

– Det känner vi av också, det är stressande situation även för vår personal när vi kommer fram. Att stå och titta på detta och vänta innan brandkåren kommer, då upplevs minuterna som långa, det har jag full förståelse för, sa Petter Backlund.

ANNONS