Folkfest på Andra lång

Tusentals festande människor har intagit gatan när Andra Långdagen går av stapeln för elfte året i rad.

ANNONS
|

I dag har det återigen blivit dags för den folkfest som många längtar efter - Andra långdagen. GP är självklart på plats för att kryssa sig genom ett hav människor som firar sommarens ankomst.

– Det är all in! Jag har uppträtt med min reaggae-hiphopakt. Det var jättehärlig stämning! Nu ska jag gå runt och kolla vad som händer, äta, festa och dricka, säger Yasmin Peace.

I en korsning spelas det salsamusik. En redig grupp salsafanatiker dansar loss, bland andra Julia Madrid som har bott i Sverige i fyra och ett halvt år.

–Jag går alltid på Andra Långdagen. Det är utan tvekan det roligaste som händer på hela året i Göteborg, säger hon och dansar vidare.

ANNONS

Ett stenkast bort kommer en trio unga kvinnor spatserande. Solen har precis börjat kika fram.

– Hela dagen har varitmycket bra. Men nu blevdet ännu bättre med sol. Det är riktigt skönt säger Hanna Ekefell och cruisar vidare.

Några som ser ut att ha det riktigt gott är ett dussin personer som sitter i en soffgrupp. Det visar sig att det är ett gäng som burit soffan, bord och stolar ända från Gamlestaden till Andra Långgatan.

– Det är ettfantastiskt ställe att vara på, vi ärväldigt tacksamma. Det är skönt att man kan ha sitt eget ställe att hänga på, annars är det svårt att få tag på en bra sittplats. Nu har vi vårt eget vardagsrum. Och speciellt när det är soligt, då blir det ännu bättre stämning, säger Hugo Andersson.

Ännu lite längre ner för festgatan sitter ett par på trottoaren. De är precis lika nöjda som soffgänget, trots den lite mer spartanska sittplatsen.

– Andra Långdagen är enda gången på året som jag säger att jag måste ha barnvakt. Dessutom är min man så snäll och hämtar ölen, jag sitter bara och njuter, sägerLeah Hardardottir.

Vidare ned för gatan kommerKarenina Eldstjärna och vännenSiddhartha Silversol gåendes. De glider bara förbi en kortis.

ANNONS

–Jag blir bara lycklig av att se så mycket folk ute som samlas och dansar. Jagskulle kunna gå omkring och bara titta på folk. Det bästa är att här samlas folk avalla åldrar och etniciteter, jag älskar det!Det är själva kärnan av Göteborg: sommar, Andra Lång och Håkannostalgi, säger Karenina Eldstjärna.

Vid 17-tiden är det fortfarande många barnfamiljer som går omkring och njuter av folkfesten. Trots den stora folkmängden går det bra att ta sig fram med rullstol.

–Det är en bra fest.Det är roligt att titta på folk och bra musik, säger Bailasan Ahegni.

Det finns ingen officiell arrangör för Andra Långdagen utan de som vill får komma och spela musik eller sälja mat. Något som en av de indiska restaurangerna på gatan tar vara på.

–Hittills har vi sålt mat för5000 kronor. Det är många som köper vår mat eftersom den är så lätt att ta med sig, berättarkockenPyar Singh.

Det är mest dj-akter som står för den musikaliska underhållningen, men det finns även en del liveband. Men så finns det även dj-akter som spelar live.

–Jag jobbar med två bröder som gör elektronisk musik. Själv är jag sångare och artist. Dessutom roddar jag med rekvisita, berättar H.M. Hammarin som håller en plastkyckling i handen.

ANNONS

Ett av de främsta nöjena för besökarna är att se och synas. Vår blick fångas av en läderklädd herre.

– Jagkom precis. Jag kommer inte vara här så länge men det blir helt klartroligare för varje år. Jag är glad att vi har en gatufestival. Det behövs mer evenemang som inte är så uppstyrda och där folk bara kan mötas, sägerSebastian Ericson.

Det är ett argument som upprepas av de flesta GP pratar med på gatan. Folket vill ha fler gatufester i staden.

– Jagälskar Andra Långdagen. Det är den enda dagen där alla slappnar av och är sig själva! Fler sådana dagar, sägerSarmite Dunska och försvinner in i folkmassan, dansandes och med ett stort leende på läpparna.

ANNONS