Per-Henrik Hartmann, VD för Familjebostäder sitter i krismöte efter nattens bränder.
Per-Henrik Hartmann, VD för Familjebostäder sitter i krismöte efter nattens bränder.

Flera lägenheter i brand

Mordbränderna i Göteborg riktades mot flera fastigheter tillhörande Familjebostäder. Bland de utsatta finns bolagets VD. - Jag sitter i krismöte, så jag hänvisar till vår kommunikationsansvarige, säger Per-Henrik Hartmann.

ANNONS

Under torsdagsmorgonen har det brunnit på sexplatser i Göteborg. Polisen rubricerar samtliga bränder som grova mordbränder.

Den man i 50-årsåldern som gripits misstänkt för bränderna blev nyligen varslad om uppsägning.

- Det är riktigt. Han skulle ha vräkts idag klockan 09.00. Men han överklagade till hovrätten, så formellt sett är mannen fortfarande boende hos oss, säger Katrin Amgarth, marknads- och kommunikationschef på Familjebostäder.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har under mycket lång tid misskött sig i sin lägenhet i Göteborg, enligt de ansvarige.

- Ärendet har vandrat hela vägen. Jag har jobbat här i många år men aldrig varit med om något liknande, konstaterar Amgarth.

ANNONS

En av de chefer som deltagit i beslutet att vräka mannen tillhör de drabbade.

Attackerna har också riktats mot Familjebostäders verkställande direktör.

– Detta är naturligtvis otroligt allvarligt, poängterar Amgarth.

När GP når vd:nPer-Henrik Hartmann vill han inte kommentera händelsen eftersom de sitter i krismöte.

Av de sex bränder är det klarlagt att de flesta riktats mot Familjebostäder eller dess personal.

– Merparten vet vi, däremot är jag inte säker på att det gäller alla sex, säger Katrin Amgarth.

Samtliga bränder startade mellan 04.52 och 06.27.Förstlarmades räddningstjänsten tillHögsbohöjd. Det ska ha varit den första branden som misstänks vara anlagd.Enligt polisen ska en misstänkt gärningsman ha använt sig av brännbar vätska.

– Någon har hällt brännbar vätska genom brevlådan och tänt på, berättadeJohan Ljung, vakthavande befäl på polisens lednignscentral i Göteborg kort efter branden.

När räddningstjänsten kom upptäckte man att det även brann i en lägenhet pågatan bredvid. Båda bränderna var släckta vid 06-tiden.

Därefter ska man ha upptäckt att det även brann påStadsdelskontoret på Nymilsgatan. Det är oklart hur branden har startat.

Vid 05.46 börjadedetbrinna i en villa i Skintebo.När räddningstjänsten och polisen komtill platsen ska någon ha tänt eld på huset med hjälp av någon brännbar vätska. Enligt styrkeledaren ska det ha luktat bensin. Inga personer kom till skada och platsen har spärrats av.

ANNONS

Strax efter 06-tiden kom det fler rapporter om anlagda bränder. Den här gången i en villa i Grimmered och i en lägenhet på Bronsåldersgatan.

– Det är någon som har setts hälla brännbar vätska, tända på och sedan åka därifrån, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Enligt polisen hade de olika platserna en gemensam nämnare.

– Det finns ett samband mellan personerna som bor på de olika adresserna.Det rör sig om social misär. Någon som riktar sitt agg på det här sättet, berättadeChrister Fuxborg samtidigt sompolisen jagade gärningsmannen.

Ytterligare en lägenhetsbrand startadei Johanneberg. Räddningstjänsten var på plats med flera enheter och även polisen var där. Enligt uppgifter ska trappan ha varit rökfylld och två personer ska ha stått ute på balkongen på grund av branden inne i lägenheten.

– Det är två personer som är skadade, och en brandman. De är lindrigt skadade, säger Johan Ljung, vakthavande befälpå polisen i Storgöteborg.

Enligt insatsledaren, som GP:s reporter på plats har talat med, ska man ha fört upp en stege för att få ner de två personer som stod på balkongen. Men då ska ett fönster ha smällt och ramlat ner över en brandman.

Personerna i lägenheten är förda till sjukhus med rökskador, och brandmannen har fått lindriga skador av glaset. Enligt polisen ska lägenheten vara helt utbränd. Man har nu spärrat av lägenheten för en teknisk undersökning.

ANNONS

Efter en intensiv jakt kunde den misstänkte mannen gripas av polisen vid 8-tiden på torsdagsmorgonen. Enligt Christer Fuxborg handlar det om enman i 50-årsåldern som nu misstänks för att ha anlagt flera av bränderna. Mannen ska själv ha kommit in till en polisstation i Göteborg under morgonen.

– Det handlar om en man som anser sig ha blivit illa behandlad av ett fastighetsbolag i Göteborg. Det är den hypotesen som vi arbetar efter. Hans ilska tror vi har yttrat sig i att han har tänteld på bostäder där personer som arbetar fördet aktuella fastighetsbolaget bor, säger Christer Fuxborg.

Den misstänkte mannen har ännu inte hörts av polisen. Utredningen leds av av chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Mannen är initialt misstänkt för flera fall av grov mordbrand.På samtliga adresser bor de anställda på bostadsbolaget Familjebostäder. Enligt polisen ska den misstänkte mannen ha blivit missnöjd med ett beslut från bostadsbolaget och därför anlagt bränder som en form av hämnd.

Sahlgrenska universitetssjukhuset uppger att två av de skadade personerna efter bränderna är en man i 40-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern som just nu vårdas på sjukhuset för lindriga skador. En tredje person, en man i 35-årsåldern, uppges vara allvarligt skadad. Mannen ska dock inte ha livshotandeskador utan hans skadeläge beskrivs i nuläget som stabilt, enligtStefan Sarajärvi på Sahlgrenskas presstjänst.

ANNONS
ANNONS