Fejkade mödomshinnor säljs till Sverige

Blodampuller och fejkade mödomshinnor för att bevisa sin oskuld på bröllopsnatten blir allt mer populära i Sverige, säger försäljare. – Det finns politiker som jämför det här med p-pillret på 60-talet, säger professor Birgitta Essén.

ANNONS
|

Trots att det inte existerar lever fortfarande föreställningen om mödomshinnor och att alla kvinnor blöder vid första samlaget kvar inom en del av befolkningen. De senaste åren har därför en marknad börjat växa fram även i Sverige för kvinnor och flickor som av olika skäl behöver fejka en blödning vid samlag.

På mängder av sajter finns i dag flera varianter att beställa. Den populäraste varianten marknadsförs som en "artificiell mödomshinna" och kostar mellan 200 och 300 kronor. Den tillverkas i Japan och säljs över hela världen.

Säljs från Asien

Den påsliknande produkten är fylld med en röd vätska och förs in i vaginan strax innan sexakten. Enligt instruktionerna får produkten vaginan att kännas trängre och vid penetration utsöndras efter en stund vad som ser ut att vara blod. GP har varit i kontakt med flera nätbutiker som säljer produkten.

ANNONS

– Det säljer väldigt bra. Vi säljer kiten över hela världen, inklusive till Sverige. Överallt där du finner muslimer, skriver en av butikerna i ett mejl till GP.

– Vi säljer tre varianter och alla tre ger fantastiska resultat. Många kunder tackar oss för produkten eftersom den i många fall har räddat deras liv. Vi går inte ut med säljsiffror, men det enda jag kan säga är att vår försäljning till Sverige ökar, säger Xianping Wang som säljer de konstgjorda mödomshinnorna från Kina.

"Hur ska jag fejka min oskuld?"

Informationen om de fejkade mödomshinnorna sprids bland annat på svenska ungdomssajter. I Facebookgruppen Honey and the Bees till exempel, en stor svensk facebookgrupp för unga tjejer, har någon skrivit ett anonymt inlägg:

"Jag ska förlova mig till sommaren. Hur ska jag fejka min oskuld? Dom från hemlandet vill se blod när man blir av med oskulden, men jag blödde inte vid min första gång. Hur ska jag göra för att han ska tro att jag är oskuld och även börja blöda?" skriver tjejen.

Många har svarat. Någon tipsar om att hon ska skära ett sår i fingret och sen pilla bort sårskorpan vid sexakten för att bloda ner lakanet. Andra tipsar om blodampuller och de konstgjorda mödomshinnorna som finns att beställa på nätet.

ANNONS

Rekommenderas inom vården

Produkterna har varit kända för myndigheter under flera år. Redan 2011 gjorde Nationellt Centrum för Kvinnofrid en rapport på uppdrag av regeringen som handlade om hur vården bemöter patienter med hedersproblematik. I den lyftes just de artificiella mödomshinnorna som ett av flera verktyg.

– Den här produkten har varit aktuell åtminstone de senaste tio åren. Dessförinnan såg vi att det fanns kommersiella plastikkirurger som arbetade med att sy ihop där nere. I dag har de mycket mindre marknadsandel, säger Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård vid Uppsala Universitet.

Enligt Essén finns ett dilemma inom vården där vissa kan vilja förändra ålderdomliga värderingar, men där det i slutändan handlar om att hjälpa en individ som söker hjälp.

– Det här kan vara ett av många sätt att hjälpa någon som lever med den här oron. Det finns faktiskt de politiker som jämför det här med p-pillret på 60-talet, säger Birgitta Essén.

ANNONS