Ökade satsningar och statsbidrag ger skolorna mer resurser 2019.
Ökade satsningar och statsbidrag ger skolorna mer resurser 2019. Bild: Kallestad

Extra miljoner till Göteborgs skolor

Skolorna i Göteborg får tillsammans 570 miljoner kronor mer att röra sig med 2019 jämfört med höstterminen i år, enligt budgetförslaget. De kommunala skolorna får dessutom ytterligare 40 miljoner kronor i statsbidrag. Men först måste politikerna anta förslaget.

ANNONS
|

När Göteborgs stad flyttade över ansvaret för grundskolan från stadsdelarna till en central grundskoleförvaltning stöptes också resursfördelningen om. Stadsdelarnas tio olika modeller blev en, och när den nya, mer jämlika, resursfördelningen lanserades fanns det på kort sikt många vinnare, men också ett par förlorare – skolor vars budgetram minskade med i vissa fall uppemot tolv procent under hösten.

LÄS MER: Så fördelas skolpengen i den nya skolnämnden

Nu är den övergripande budgeten för grundskolorna 2019 klar, och den är betryggande läsning för de skolor som fick en stor sänkning av sin budget under hösten. Göteborgs skolor får nämligen mer pengar att röra sig med till våren.

ANNONS

Politiska satsningar

– Det beror på flera saker, men när vi centraliserar till en grundskoleförvaltning kan vi effektivisera administrationen. Det handlar också om att resurserna går direkt till skolverksamhet utan att gå till en stadsdel som måste göra lokala prioriteringar. Dessutom görs det politiska satsningar, man har höjt ramen för skolan, säger Helena Sjöberg, chef för verksamhetsstyrning och utveckling vid grundskoleförvaltningen.

Grundskoleförvaltningens budgetförslag baseras på Alliansens budget, vars anslag till skolan, är något större än den tidigare rödgröna budgetens. Det handlar om en kommunal satsning på 570 extra miljoner jämfört med 2018. Dessutom tillkommer ett statsbidrag på 40 miljoner kronor till Göteborgs kommunala skolor.

– Vi uppskattar att det i runda slängar innebär cirka två miljoner kronor till en skola med 650 elever, säger Helena Sjöberg.

LÄS MER: Göteborg bygger nya skolor

Statsbidraget är dock kraftigt reglerat, och kan inte användas till vad som helst. Grundskoleförvaltningen kommer att ta fram en lista över åtgärder som ryms inom statsbidraget, vilken kommer presenteras för grundskolenämndens politiker den 19 december.

– Vi måste vara säkra på att inte bli återbetalningsskyldiga. Det handlar om mer satsningar, till exempel på kompetensutveckling och förstärkning av elevhälsan, men det är hårt reglerat, säger Helena Sjöberg.

ANNONS

Detaljerna återstår

Elevpengen består av en grundersättning per elev, beroende på vilken årskurs det gäller, som ska innehålla ersättning för undervisning, lärverktyg, elevhälsa, måltider och lokaler. Utöver det får skolorna en ersättning som beräknas på elevernas socioekonomiska förutsättningar samt en ersättning för nyanlända elever på skolan.

LÄS MER: Skolbudget klubbad – miljonsmäll för friskolorna

Nytt för nästa år är också att en elevpeng för både vår- och hösttermin införs, för att bättre spegla skolans uppdelning i läsår. I snitt ökar elevpengen med nio procent över året för hela Göteborg.

Det pågår samtidigt en centralisering av ett par verksamheter, till exempel elevhälsan, som också ska finansieras av elevpengen. Hur stor del som går till verksamheter centralt och hur stor del som går till verksamheter på skolenheten är inte bestämt. Detaljerna återstår att mejsla fram.

– Exakt vad det blir för varje enhet kan vi inte säga förrän det är klart, men elevpengen ökar och det blir mer resurser, säger Helena Sjöberg.

Den övergripande budgeten kommer att läggas fram för grundskolenämndens politiker den 5 december, men slutgiltigt beslut väntas inte fattas förrän den 19 december.

Skolorna som för högst elevpeng till våren

Kommunala

Sandeklevsskolan 2: 68 207 kronor per elev

Bergsjöskolan 7-9: 68 017 kronor per elev

Utmarksskolan: 63 372 kronor per elev

Frölunda 7-9: 62 055 kronor per elev

Lövgärdesskolan: 61 598 kronor per elev

Fristående

Kunskapsskolan Krokslätt: 51 568 kronor per elev

Vetenskapsskolan: 50 272 kronor per elev

Jensen grundskola Göteborg: 49 012 kronor per elev

IES Johanneberg 7-9: 48 617 kronor per elev

Änglagårdsskolan: 46 494 kronor per elev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS