EM i ridsport: Got Event gick emot domstolsbeslut

EM i ridsport var i våras nära att inte kunna genomföras över huvud taget. För att se till att mästerskapet blev av trotsade kommunägda Got Event både förvaltningsrätten och kammarrätten och drev igenom ett avtal som domstolarna förbjudit.

ANNONS
|

GP har tidigare i flera artiklar berättat om de konsekvenser som EM i ridsport fått. Mästerskapet gjorde en förlust på runt 55 miljoner. Dessutom förstördes flera av Hedens konstgräsplaner. GP kan nu också avslöja att upphandlingen av underlaget till arenorna var olaglig och att Got Event valde att inte följa förvaltningsrättens och kammarrättens beslut om att företaget inte fick teckna avtal.

Olaglig direktupphandling

I en dom som kom mitt under EM i ridsport konstaterade förvaltningsrätten att underlaget till EM i ridsport i augusti var en olaglig direktupphandling. Men redan i våras beslutade förvaltningsrätten att Got Event inte fick teckna avtal om underlaget. Anledningen var att det nederländska företaget De Grondslag begärt överprövning av upphandlingen.

ANNONS

Förvaltningsrättens beslut stod sedan fast även efter att frågan överklagats av Got Event till kammarrätten. Det beslutet valde Got Event sedan att bortse från och tecknade den 24 juli avtal i alla fall.

"Skötts by the book"

Bettan Andersson (V), styrelseordförande på Got Event. sa till GP i september, när det gällde skadorna på Heden, att allt "skötts by the book". När GP talar med henne hänvisar hon först till Got Events vd Lotta Nibell, men menar sedan att alternativet till att teckna det felaktiga avtalet var värre.

– Vi fick göra så för att inte riskera att inte ha ett underlag till EM. Det var det valet vi fick göra.

Men är det ett val man har – att välja att inte lyssna på vad domstolarna säger?

– Ja, i det här läget fick vi göra det valet. Annars hade vi riskerat att inte ha något EM.

Vad sänder det för signaler att ett kommunalt bolag väljer att inte bry sig om vad domstolar kommer fram till?

– Alternativet hade varit att få ställa in ett EM. Då fick vi välja mellan två dåliga val. Då valde vi att vi ska ta det här beslutet utifrån att vi ville genomföra ett EM

Var det rätt beslut såhär i efterhand?

ANNONS

– Jag kan bara konstatera att vi hade att välja på att riskera hela EM.

Om man har gjort ett fel i upphandlingen, blir det mer rätt att sedan göra ett till fel i nästa skede?

– Nu kommer du in på en del detaljer. Det är en längre diskussion. Vi kan gärna ta den diskussionen men då får vi ta den senare för jag ska iväg alldeles strax.

Bettan Andersson menar också att Got Event "fick rätt sedan" men på vilket sätt företaget fått rätt kan hon inte svara på. Hon ska be Got Event att återkomma i frågan.

Hade inget annat val

Lotta Nibell, vd Got Event, menar även hon att Got Event inte hade något annat val än att gå emot domstolarna.

– Det var ett avvägande huruvida vi skulle kunna genomföra evenemanget eller inte. Vi hade inget annat val för annars hade vi brutit mot avtalet med internationella ridsportsförbundet.

Trumfar ett avtal med internationella ridsportförbundet vad domstolarna i Sverige kommer fram till?

– I det här fallet var det ett avvägande vi fick göra men här var bedömningen att vi inte kan vänta.

"Avtalet är ogiltigt"

Lotta Nibell menar sedan att förvaltningsrätten inte prövat frågan om upphandlingen var rätt gjord eller inte. Men det har förvaltningsrätten visst gjort. I domen den 24 augusti står det bland annat att "det finns förutsättningar för att besluta att avtalet är ogiltigt" och att huvudregeln är att upphandlingar "ska annonseras och att det inte förekommer några uppgifter om att så har skett".

ANNONS

– Det beslutet kom den 24:e augusti. När vi tecknade avtalet hade vi uppfattningen att vi handlat rätt.

Det nederländska företaget De Grondslag menar att man i sin offert hade en lösning som gjorde att Heden inte hade skadats - vad säger du om det?

– Det är detaljer som jag inte kan gå in och spekulera i.

Finns det situationer när det kan vara befogat för ett kommunalt bolag att bortse från vad svenska domstolar beslutar?

– Nej, jag tycker aldrig att det egentligen finns det. Men dessvärre hamnar man i situationer där man måste göra ett val.

Men är det ett val man har?

– Nej, jag tycker inte det är ett val, nej.

Men ni har ju gjort det valet.

– Vi var tvingade att säkerställa evenemanget. Vid den tidpunkten hade vi inte en färdig dom utan det var en pågående process.

FAKTA: Här är alla turer:

Slutet av november 2016

Fyra företag bjuds in att delta i upphandlingen genom att skicka 300 kg underlag för utvärdering. Ett företag tackar nej och ett faller bort på grund av bristande kvalitet. Kvar återstår svenska Expåra från Laholm och nederländska De Grondslag.

3 mars 2017

Got Event beslutar att Expåra vunnit upphandlingen. Företagets bud var på 5,9 miljoner, De Grondslags offert var på 6 230 000 kronor.

19 april 2017

De Grondslag ansöker om överprövning av upphandlingen, bland annat på grund av bristande dokumentation. Nederländarna vill att upphandlingen görs om.

20 april 2017

Förvaltningsrätten beslutar att Got Event inte får ingå några avtal kopplat till upphandlingen av underlaget.

28 april 2017

Got Event svarar förvaltningsrätten och menar att rättens beslut måste rivas upp. Företaget menar att upphandlingen gått rätt till och att konsekvensen av inte få genomföra upphandlingen kan bli att mästerskapet ställs in. Något som skulle vara en ”varumärkesmässig katastrof för Göteborgs stad”.

5 maj 2017

Beslutet från Förvaltningsrätten står fast. Domstolen menar att Got Events svar inte varit tillräckliga och att rättens utgångspunkt är att ”upphandlingen är en otillåten direktupphandling.”

9-12 maj 2017

En provbana anläggs för att det internationella ridförbundet ska få godkänna underlaget. Efter det ska processen inledas med att blanda och frakta 10000 ton sand till tävlingsarenorna. Fortfarande finns inget avtal på plats.

18 maj 2017

Förbudet att teckna avtal har överklagats till Kammarrätten. Men domstolen beslutar att inte ändra förvaltningsrättens beslut – Got Event får fortfarande inte teckna avtal.

5 juni 2017

De Grondslags advokater hör av sig till rätten med information om att Got Event går vidare med upphandlingen, trots förbudet. Markarbeten pågår redan på arenorna.

24 juli 2017

Got Event trotsar både förvaltningsrätten och kammarrätten och tecknar avtal med Expåra. Avtalet är signerat av Anders Albertsson, tillförordnad vd på Got Event. I avtalet står det att Expåra ska lägga materialet direkt på Hedens konstgräs. Företaget menar att man varit nödgade att teckna avtal.

2 augusti 2017

De Grondslags advokater menar att Got Events "upprepade nonchalans" är "synnerligen anmärkningsvärd". I stället för att ta om upphandlingen vill man nu att avtalet rivs upp.

3 augusti 2017

Got Event meddelar att man inte kan svara rätten på grund av att man har semester. Samma dag meddelar rätten att avtalet inte rivs upp eftersom det till stor del redan är genomfört.

11 augusti 2017

Kammarrätten meddelar, dit ärendet överklagats av De Grondslag, att man inte river upp kontraktet.

21 augusti 2017

Ridsports-EM inleds och pågår fram till 27 augusti.

24 augusti 2017

Mitt under pågående tävlingar kommer förvaltningsrätten dom. Underlaget ligger redan på plats och hästarna tävlar ovanpå det. Beslutet blir därför att inte riva upp avtalet som Got Event tecknat med Expåra. Däremot slår rätten fast att upphandlingen inte har gått rätt till och att det därmed är frågan om en otillåten direktupphandling.

31 augusti 2017

Got Event skickar ut pressmeddelande om att "EM-festen i Göteborg blev en succé"

12 september 2017

Stora skador på Hedens fotbollsplaner upptäcks.

– Enligt de uppgifter jag har fått så har allting gjorts ”by the book”, säger Bettan Andersson, (V), styrelseordförande för Got Event till GP angående skadorna.

13 september 2017

Got Event går ut med att mästerskapet blir en stor ekonomisk förlust för Göteborg.

– I nuläget pekar det mot ett underskott på 55 miljoner kronor, säger Bettan Andersson.

15 september 2017

På grund av den stora ekonomiska förlusten beslutar Got Events styrelse om att genomföra en kontrollbalansräkning, en ekonomisk krisåtgärd.

29 september 2017

En rapport visar att skadorna på Heden har uppkommit för att man kört med för tunga maskiner på planerna och för att man hällt fibersand direkt på planerna. När materialet sedan städas bort försvinner även utfyllnadsmaterialet, alltså de små svarta gummiplupparna. Att sanden skulle hällas direkt på planen står i avtalet mellan Got Event och Expåra.

Senare i höst

Konkurrensverket ska fatta beslut om upphandlingsskadeavgift. Avgiften kan bli maximalt tio procent av upphandlingens värde, alltså runt 600 000 kronor.

Senare i höst

De Grondslag kommer gå vidare juridiskt i frågan. Enligt upphandlingsexperten Andrea Sundstrand har företaget "mycket goda grunder" för sitt skadeståndsanspråk.

ANNONS