Många läsare hörde av sig och var undrande till varför tre militärhelikoptrar flög över Göteborg.
Många läsare hörde av sig och var undrande till varför tre militärhelikoptrar flög över Göteborg. Bild: Läsarbild

Därför flög militärhelikoptrar över Göteborg

Uppmärksamma göteborgare kunde under måndagseftermiddagen se hur tre militärhelikoptrar flög över staden. Det rörde sig dock inte om en invasion utan endast en överflygning.
– De tre helikoptrarna kom från Storbritannien, säger Mikael Abramsson, kommunikatör hos Försvarsmakten.

ANNONS
|

"Nu kommer ryssen" var det säkert flera som tänkte när de blickade upp i det stora blå under måndagen. Där flög nämligen tre stora militärhelikoptrar på rad över staden.

Flera läsare hörde av sig till GP och berättade om att hur de både sett och hört helikoptrarna. Men någon invasion från främmande makt var det inte på tal om.

När GP under måndagskvällen sökte Försvarsmakten gav man lugnande besked.

– Det handlade om vanlig övningsverksamhet. Det var en förbandsflygning och de var på väg tillbaka efter avslutad övning, säger Sara-Josefina Holby vid Försvarsmakten.

Så ni har inte varit ute och jagat ubåtar?

ANNONS

– Nej, och det är kanske bra, säger hon.

Oklart vilken modell

Var helikoptrarna är hemmahörande kan Holby inte svara på. Bland GP:s läsare var buden många om vilken modell av helikopter det rörde sig om.

Det är oklart vilken modell det är på helikoptrarna.
Det är oklart vilken modell det är på helikoptrarna. Bild: Läsarbild

En gissning från en läsare är att det rör sig om en Boeing CH-47 Chinook. I vilket fall som helst har farkosterna drag som påminner om vertolhelikoptrar, populärt benämnt som "bananhelikopter".

Holby hade under måndagskvällen knapphändiga uppgifter kring flygningen. När GP under tisdagen på nytt sökte Försvarsmaktens pressavdelning hade man klarare besked.

– Modellen heter CH-47 Chinook och de tre helikoptrarna kom från Storbritannien, säger Mikael Abramsson, kommunikatör hos Försvarsmakten.

En alldeles korrekt analys från en GP-läsare alltså.

– De är väldigt lika våra gamla vertolhelikoptrar, eller "bananhelikoptrar", som vi tidigare haft men som vi inte har i bruk längre, fortsätter Mikael Abramsson.

Alla papper var i ordning

Att vertolhelikoptrar inte längre fanns inom det svenska försvaret var en annan detalj som många vakna GP-läsare påpekade.

Enligt Abramsson hade de brittiska helikoptrarna varit i Norge och övat. Under flygningen tillbaka till de brittiska öarna passade man alltså på att få en skymt av den svenska Västkusten.

– De hade alla sina papper i ordning och hade tillstånd att flyga över svenskt luftrum, konstaterar Mikael Abramsson.

ANNONS
ANNONS