Martin Wannholt och Demokraterna kan bli kommunvalets stora vinnare.
Martin Wannholt och Demokraterna kan bli kommunvalets stora vinnare. Bild: FRIDA WINTER

Demokraterna största parti – klart större än M och S

Uppstickarpartiet Demokraterna kan vara på god väg att bli stadens största parti. Samtidigt går det uselt för Socialdemokraterna och Moderaterna, enligt GP/Sifos senaste lokala väljarbarometer.
– Det skulle kunna driva Alliansen och de rödgröna i famnen på varandra, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Med bara veckor kvar till valet visar GP/Sifos senaste lokala väljarbarometer att den politiska kartan i Göteborg kan ritas om kraftigt efter 9 september.

Visserligen är inga förändringar statistiskt säkerställda sedan GP/Sifos väljarbarometer från juni. Men enligt Sifo går det nu att konstatera ställningarna mellan de fyra största partierna, vilket innebär att Demokraterna är på god väg att bli stadens största parti.

I dag skulle 18,9 procent av Göteborgarna rösta på uppstickarpartiet, enligt undersökningen.

– Demokraterna ligger signifikant över Moderaterna. Det var kanske omvälvande i april, nu ligger det kvar under valrörelsens sista veckor, men det är fortfarande sensationellt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

ANNONS

LÄS MER:Ingen kulturpolitik, ingen miljöpolitik – ändå är Demokraterna störst

"Bekymmersamt läge för M"

Moderaterna, som låg strax före Demokraterna i förra mätningen, är andra största parti i denna mätning med ett stöd på 16,7 procent.

Dessutom sympatiserar 28 procent av väljarna som hade röstat på Demokraterna med Moderaterna på riksnivå, enligt Sifos opinionsmätningar.

Jonas Hinnfors, GP:s valexpert och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det är en oroväckande utveckling för Moderaterna.

– Det ser ytterst bekymmersamt ut, här finns det en nedåtgående trend i flera mätningar och det finns anledning att tro att Demokraternas väljare har borgerliga värderingar. Moderaterna är potentiellt de som har mest att förlora på deras framgång, säger Jonas Hinnfors.

OBS! Ha telefonen i liggande läge för att se alla staplar i grafiken.

S-krisen fortsätter

Socialdemokraternas krisande siffror kvarstår, även om partiet fått stopp på sitt opinionstapp. För fjärde mätningen i rad har S ett stöd långt under valresultatet 2014 (23,8 procent).

Enligt GP/Sifos mätning skulle bara 14,2 procent av väljarna lägga sin röst på S. I mätningen konkurrerar partiet med Vänsterpartiet om tredjeplatsen. V skulle i dag få 14,6 procent av rösterna.

– Symboliskt sett är det oerhört bekymmersamt för S om man slutar som fjärde största parti, konstaterar Jonas Hinnfors.

ANNONS

LÄS MER:Hermansson (S): Rödgröna samarbetet har skadat bilden av S

Kristdemokraterna har legat farligt nära spärren i alla mätningar hittills, nu befinner sig även Vägvalet i samma svåra situation. Bara 2,2 procent av väljarna uppger att de skulle rösta på partiet.

– Vägvalet är utsatt för stark press. Demokraterna har många frågor, men profilerar sig ändå med Västlänken och det är ju faktiskt Vägvalets fråga också. Det verkar som att de blir uppätna av Demokraterna, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:M öppnar dörren för Demokraterna

Rödgröna fortfarande största block

Sett till blocken är de rödgröna fortfarande större än Alliansen. 34,4 procent ställer sig bakom S, MP och V. Allianspartierna skulle få ett stöd på 29,7 procent om det vore val i dag, medan Västlänksmotståndarna D, VV och SD har ett stöd på 31 procent.

– Det är kanske det enda positiva beskedet för de hårt ansatta rödgröna. Efter våren och sommaren går blocket egentligen inte sämre, konstaterar Jonas Hinnfors.

Men i huvudsak väntar ett svårt parlamentariskt läge i fullmäktige efter sommaren, inget av blocken ser ut att kunna bilda en majoritet.

– Det finns ett möjligt alternativ med Alliansen och Demokraterna. Problemet är dock att Demokraterna kan ställa ultimatum om Västlänken, det här skulle kunna driva Alliansen och de rödgröna i famnen på varandra, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

LÄS MER: Så vände Wannholt Göteborgspolitiken upp och ned

Ett annat scenario är att D mjuknar i frågan om Västlänken.

– Eller så ställer de inte ett ultimatum, utan röstar med Alliansen i de frågor som finns. Trots att M och Alliansen går dåligt så har man möjligen ett trumfkort, säger Jonas Hinnfors.

Men enligt GP/Sifo skulle en sådan konstellation inte heller skrapa ihop över 50 procent av stödet.

Samtidigt går det att konstatera att majoriteten av väljarna ställer sig bakom partier som är för Västlänken.

– Det har blivit den stora frågan och blockerar många viktiga frågor som skola, äldrevård, segregation. Än så länge har inte majoriteten av väljarna valt att ställa sig bakom partier som har Västlänken som fråga, men frågan ändrar ändå den parlamentariska spelplanen i fullmäktige, förklarar Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

FAKTA: GP/Sifos lokala väljarbarometer

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1155 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar är mellan 18 och 79 år.

14,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 1 juni och 15 augusti i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS