Roger Stone har länge figurerat i Robert Muellers Rysslandsutredning.
Roger Stone har länge figurerat i Robert Muellers Rysslandsutredning. Bild: J. Scott Applewhite

Gripne Trump-rådgivaren Roger Stone – en mästare på lumpna knep

Donald Trumps kampanjrådgivare Roger Stone har gripits vid en gryningsräd i sitt hem av FBI. Rysslandsutredaren Robert Muellers överraskande drag är ett allvarligt slag mot presidenten.

ANNONS
|

Roger Stone fick sex timmar senare åtalspunkterna upplästa för sig i en domstol i Fort Lauderdale. Han såg, enligt journalister på plats, trött och sliten ut och hade handfängsel kopplat till ett midjebälte och kedjor kring fotlederna. Han släpptes därefter mot borgen på 250 000 dollar med en rad restriktioner, bland annat konfiskerat pass och bara möjlighet att resa mellan Florida, sin andra bostad i New York och Washington i väntan på förhör och rättegång.

Roger Stone har funnits på den mörka sidan av politiska kampanjer sedan Richard Nixon och Watergate. Han är mästaren på lumpna knep och har hjälpt Donald Trump sedan 1980-talet då Trump började umgås med tanken om att satsa på att försöka bli president.

ANNONS

När Trump ställde upp som kandidat för Reformpartiet 2000 fanns Roger Stone där. Det var inte i första hand för att få Trump som förgrundsfigur i det sjunkande partiet, som hade haft sin storhetstid sedan grundaren Ross Perot, fick nitton procent av rösterna i valet 1992 och därmed berövade George Bush segern som då gick till Bill Clinton. Det var istället för att utmanövrera Pat Buchanan som också ställde upp som kandidat för Reformpartiet och som kunde ha blivit den missnöjeskandidat som Donald Trump senare utmejslades som.

LÄS MER: Tidigare Trumprådgivare gripen i Florida

”Ring Roger Stone”

Stone har gjort sig känd som den skrupelfrie mannen som kan vända vilken kampanj som helst och har under ett halvt sekel mötts av motvillig beundran. Uppmaningen ”Ring Roger Stone” betyder i klartext att en kampanj hamnat upp till knäna i problem och att det inte finns någon annan än Stone som har lösningen.

Stone kallades in av Donald Trump 2015 utan att ha en formell position i kampanjen. Och det är hans nära kontakter med WikiLeaks, som publicerade av Ryssland hackade mejl om Hillary Clinton och det demokratiska partiet, som fångat Robert Muellers intresse. Det finns sju åtalspunkter mot Stone och alla hänger samman med hans arbete med Trumpkampanjen sommaren och hösten 2016 i presidentvalets slutskede.

ANNONS

Kom med av bara farten

Roger Stone antas ha haft en direkt kontakt med Donald Trump, medlemmar av Trumpfamiljen och även med kampanjchefen Paul Manafort som tidigare har gripits och åtalats. Stone och Manafort hade under många år en gemensam firma som arbetade för både amerikanska och utländska uppdragsgivare. Samtalen i Trump Tower, som Trumps son Donald jr och svärsonen Jared Kushner förde med ryssar som utlovade besvärande information om Clinton, avlyssnades av den amerikanska säkerhetstjänsten. Skälet var att ryssarna var av särskilt intresse och Trump jr, Kushner och möjligen också Stone kom med av bara farten.

FBI stormade med beväpnade män

Gripandet av Roger Stone i hemmet i Fort Lauderdale i Florida var uppseendeväckande. Ett dussintal beväpnade FBI-agenter i skottsäkra västar stormade in över Stones tomt i mörkret vid femtiden på morgonen och dunkade på dörren och krävde att Stone öppnade. Hela förloppet filmades av en lokal tv-station och Stone ses som en silhuett i dörren.

Varför gripandet skedde på detta sätt är oklart. Paul Manafort och den förre nationella säkerhetsrådgivaren Mike Flynn fick meddelande om att de skulle inställa sig frivilligt för att häktas, vilket de också gjorde. Spekulationerna gäller att Stone kan ha haft skjutvapen eller att han, med en förvarning, skulle ha kunnat undanröjt bevismaterial.

ANNONS

Funnits i ljusskygga sammanhang

Roger Stone har aldrig stuckit under stol med att han haft en rad politiska kandidaters öra och att han, som i detta fall, skulle ha talat direkt med Wikileaks grundare Julian Assange som sitter fast på Ecuadors ambassad i London.

Stone har alltid funnits i ljusskygga sammanhang men aldrig direkt kunnat knytas till olagligt agerande. Kanske beror det på att ingen, före Robert Mueller, lyckats dokumentera påstådda oegentligheter. Det samma gällde Paul Manafort som först fick bekymmer sedan Muellers team bland annat grävt fram skattebrott och arbete för Ukrainas tidigare Rysslandsvänliga regim.

Stone har inte varit en osynlig aktör. Tvärtom har han älskat offentligheten och velat framstå som en central spelare, också i sammanhang där han har haft begränsat inflytande. I dokumentären om honom delar han villigt med sig av detaljer och låter sig intervjuas med ett glas – stort som ett fågelbad – med Dry martini och gröna oliver.

Kallar advokaten "Notorisk lögnare"

Att Donald Trump skulle erkänna närheten till Roger Stone är inte troligt. Han kallar sin advokat och fixare Michael Cohen – som ställts inför rätta och dömts till fängelse – för en patologisk lögnare och brukar låtsas att han inte känner de som råkar illa ut.

Men i dokumentären om Roger Stone prisar Donald Trump sin gamle vän. Stone har dock inte varit formellt anställd och kan avvisas som en skrävlare som inte går att ta på allvar. Mot detta talar dock Robert Muellers utredning av Stone och hans kontakter med Wikileaks, Ryssland och Trumpkampanjen. Ännu är bara åtalspunkterna offentliga.

ANNONS
ANNONS