Kristina Yngwe (C). Till höger: Djurrättsaktion vid ett slakteri i Närke 2018.
Kristina Yngwe (C). Till höger: Djurrättsaktion vid ett slakteri i Närke 2018. Bild: Pressbild

Toppolitiker kräver krafttag efter GP:s granskning

GP:s granskning om bönder som hotas med mord och våldtäkter och får sina gårdar nedbrända av militanta djurrättsaktivister har väckt starka reaktioner i Sveriges riksdag.
– Det här är ett allvarligt problem som man behöver ta tag i på nationell nivå, säger Kristina Yngwe (C).

ANNONS
|

GP har i flera artiklar berättat om lantbrukare, samt deras barn och familjer, som utsätts för grova hot om mord och våldtäkt om de inte upphör med sin verksamhet. Flera har fått sina gårdar nedbrända och granskningen visar också att militanta djurrättsaktivister tillhandahåller instruktioner för bombtillverkning och anlagda bränder.

Det har fått riksdagspolitiker att reagera kraftigt – och kräva åtgärder.

– Det som bönderna utsätts för är helt fruktansvärt. När människor skräms från att hålla på med det här så är vi illa ute, säger Kristina Yngwe (C), riksdagspolitiker och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Kristina Yngwe (C).
Kristina Yngwe (C). Bild: Hamid Ershad Sarabi

Hon säger sig dock inte vara särskilt förvånad och har, sedan hon kom in i riksdagen 2014, lagt motioner och försökt lyfta frågan kring militanta djurrättsaktivisters angrepp mot bönder och lantbrukare. Nu vill Kristina Yngwe se att man tar ett nationellt grepp kring problematiken.

ANNONS

– Det är ett problem som eskalerar och bara under den tid som jag har jobbat med de här frågorna så har det blivit allt värre och allt grövre. Nu måste det till ett nationellt agerande, säger hon.

Vill se ny brottskod

Säpo bevakar inte längre militanta djurrättsaktivister och poliser GP talat med vittnar om ett växande problem som myndigheten saknar såväl förmåga som lagstiftning för att hantera på ett fullvärdigt sätt.

En problematik som Kristina Yngwe känner igen.

– Jag har motionerat om att vi måste ha en brottskod för den här typen av brott. Ett problem är att man lokalt kan se mönster, men det kommer inte upp på en högre nivå där man kan se ett nationellt mönster. Ofta handlar det om grupper som rör sig över landet, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle verkligen önska att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tar en sittning med justitieminister Morgan Johansson (S) för att lyfta och ta ett helhetsgrepp kring den här frågan.

Lika bestört över det som framkommer i GP:s granskning är Maria Malmer Stenergard, riksdagspolitiker och Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson.

– Det är väldigt allvarligt om hot och våld riskerar att stoppa näringsverksamheter för att samhället inte kan garantera den trygghet som varje medborgare och varje företagare ska kunna räkna med. Då fungerar inte samhället, säger hon.

ANNONS
Maria Malmer Stenergard (M).
Maria Malmer Stenergard (M). Bild: Pressbild

– Det här är också näringar som är otroligt viktiga för Sverige. Man påverkas inte bara som företagare, utan också på det personliga planet. Jag kan inte ens föreställa mig den skräck de måste känna.

"Måste kraftfullt slå tillbaka"

Hon vill också se att frågan lyfts nationellt och att arbetet för att komma tillrätta med problemen intensifieras kraftigt.

– Rättsväsendet måste prioritera den här typen av brottslighet och vi måste se till att det finns verktyg för att kraftfullt slå tillbaka mot de här hatiska grupperingarna, som sätter villkoren ur spel för hela branscher. Det är ett angrepp på den fria näringsverksamheten och människors grundläggande trygghet, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon säger också att Moderaterna och flera andra partier lyft frågan sedan 2014 och efterlyser ett tydligare agerande från regeringshåll.

– Vi har inte fått några tydliga svar från ansvarig minister Morgan Johansson (S) om att man har tagit krafttag mot det här. Ökningen tyder också på att man har misslyckats, säger Maria Malmer Stenergard.

GP söker företrädare för regeringen.

ANNONS