Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8
ANNONS ▼

Tidigare hamn-vd:ns företag tjänade pengar på kommunmark: "Brottsligt"

Ett containerföretag har tjänat pengar genom att olovligen hyra ut kommunens mark. Något Göteborgs hamn sett mellan fingrarna med. I containerföretagets styrelse ­­- Göteborgs hamns förre vd. – Det här handlar om brottslighet och borde polisanmälas, säger experten Jan Turvall.

Uthyrningen av kommunens mark har skett systematiskt av företaget Lundby Container Service (LCS) ute i Arendal i närheten av Torslanda. Företaget har då hyrt ut kommunens mark som en parkeringsplats för lastbilstrailers utan att själva betala arrende.

Anställd: "Rör sig om miljonbelopp"

Rebecca Jones är före detta anställd på LCS. Mellan 2014 och 2016 ansvarade hon just för uthyrningen och pengarna det drog in till företaget.

– Ska man utgå från vad som budgeterats de senaste åren rör det sig om miljonbelopp. Jag hyrde ut platser på den här marken som fraktföretag betalade oss fasta kostnader för, oavsett hur ofta de stod där. Och det var specifikt på kommunens mark, säger Rebecca Jones.

När GP talar med andra inom företaget LCS bekräftar de Rebecca Jones påståenden. På historiska flygfoton kan man också se hur mängder av trailers stått systematiskt parkerade på kommunens mark. 

Uppmanades att inte kontakta myndigheter

Rebecca Jones säger att hon tidigt misstänkte att företaget saknade arrendeavtal för marken som egentligen ägs av det kommunala bolaget Göteborgs hamn. Men misstankarna ska inte ha tagits emot väl av cheferna.

– De sa att jag inte hade något med det att göra och skulle sköta mitt jobb. Men förra året tog jag till slut kontakt med dåvarande fastighetschefen på Göteborgs hamn. Jag frågade honom rakt ut och han bekräftade att det inte fanns något arrendeavtal. Han blev sen väldigt besvärad och sa då att jag skulle avvakta med att kontakta myndigheter eller media. Jag fick en väldigt konstig känsla av samtalet, säger Rebecca Jones.

Muntlig överenskommelse

Trots larmet om den olovliga uthyrningen gjorde Göteborgs hamn ingen polisanmälan. När GP begär ut mejlkorrespondens mellan Göteborgs hamn och LCS framgår det i stället att man efteråt gick på gemensamma luncher och kom överens om att flytta undan de trailers som fortfarande stod parkerade på marken i december 2016.

Det framgår också att LCS tidigare fått ett muntligt okej om att ställa containers på marken trots att man inte betalat arrende. Den avgående fastighetschefen uppmanar därefter sin efterträdare att upprätta ett arrendeavtal i efterhand.

– Det känns genomruttet. De pengar vi tjänade borde ju ha gått till skattebetalarna. Och hamnens agerande känns väldigt märkligt. Man kliar varandra på ryggen. Jag förstår inte alls hur man kan blunda för det här, säger Rebecca Jones.

Förnekar uthyrning

Att kommunens mark någonsin skulle ha hyrts ut förnekas dock av företagets ägare, Gilbert Mellin.

– Vi har hyrt ut trailerplatser men aldrig på deras mark. Det kan ha förekommit att vi ställt trailers där tillfälligt. Det har funnits en muntlig överenskommelse med kommunen om att vi hjälpt dem hålla koll på deras mark. Man har haft byggplaner där som inte blivit av. Under tiden har vi hjälpt till genom att spärra av så att ingen annan kan köra in på deras mark. De har haft mycket problem med nedskräpning och vildparkering. Det har förekommit att enskilda lastbilschaufförer ställt sig lite hur de vill, säger Gilbert Mellin. 

Så låter det inte från dina anställda. De säger att det är specifikt den marken ni hyrt ut. Och tittar man på flygfoton så är det just på den marken de flesta trailers står. Det ser inte alls ut som någon vildparkering?
– Så kan det vara. Alltså, min tanke har aldrig varit att ställa trailers som vi har gjort. Men det kan ha blivit så. Jag vill inte skylla på våra anställda. Men killarna har väl ställt dem där för att försöka utnyttja området så mycket som möjligt. Det är lite som hemma. Ju mer plats du har, ju mer breder du ut dig. Men vi har inte gjort ekonomisk vinning på att ställa dem just där, säger Gilbert Mellin.

Kommun-vd i företagsstyrelsen

I styrelsen för Lundby Container Service sitter även Eric Nilsson, som mellan 2001 och 2009 varit både tillförordnad vd och vice vd för Göteborgs hamn.

– Jag har tittat igenom detta efter att jag förstått att det kommit till din kännedom. Det var dumt att det inte fanns ett skriftligt avtal på det här. Men som jag förstått har det funnits en muntlig överenskommelse, säger Eric Nilsson till GP.

Borde inte du som före detta hamn-vd veta bättre?
– Det är mycket man borde här i världen. Det viktigaste här är titta på uppsåtet. Är det någon enskild som har försökt sko sig? Hade någon lånat ut marken till oss och samtidigt fått något för det så hade det varit jävligt allvarligt. Men det behöver du inte vara orolig över här, säger Eric Nilsson.

Expert kritisk: "Borde polisanmälas"

Förvaltningsexperten Jan Turvall är mycket kritisk och tycker att händelsen borde polisanmälts av Göteborgs hamn. Han menar att det handlar om en slags ockupation av mark.

– Man disponerar mark som man inte har rätt att disponera. Och att en före detta kommunal vd sitter i styrelsen är givetvis ännu en aspekt som är mycket uppseendeväckande, säger Jan Turvall, lektor vid Göteborgs universitet och expert på kommunal förvaltning och rätt.

GP har sökt den före detta fastighetsansvarige på Göteborgs hamn som ansvarat för kontakten med Lundby Container Service. Han vill dock inte svara på några frågor.

– Jag har inga kommentarer. Du får kontakta min chef, säger han till GP.

Kan kräva arrende i efterhand

Ansvarig chef på Göteborgs hamn är hamnutvecklingschefen Arvid Guthed.  Enligt honom för man nu diskussioner med Lundby Container Service om hur marken använts.

– Min bedömning är att det funnits en dialog om det här markområdet under en tid som man inte har kommit till skott med. Under tiden har det här förekommit. Men hur mycket är svårt att säga, säger Arvid Guthed och tillägger:

– Det vi har kunnat konstatera är att det inte funnits ett grundligt arrendeavtal som reglerat den här marken. Det är helt klart en brist från vår sida, säger Arvid Guthed.

Ny fastighetsansvarig på Göteborgs hamn är Helena Forslund. När hon får se flygfoton från området där mängder av trailers står parkerade på marken blir hon aningen ställd.

– Vi har fört samtal med ägarna, men den bild de gett är att marken inte har använts systematiskt. Det är ju det vi har kunnat gå på. Men vi har nu påbörjat diskussioner med företaget om att eventuellt kräva arrende i efterhand, säger Helena Forslund.

Hon medger senare att hennes företrädare till viss del sett mellan fingrarna med hur marken använts.

Har inte polisanmält

Varken Helena Forslund, Arvid Guthed eller någon annan på Göteborgs hamn har dock polisanmält händelsen.

– Vi ser ingen grund för att polisanmäla detta. Vi sitter nu i förhandlingar och för en dialog om att reglera det som varit, säger Arvid Guthed. 

Spelar det in att er förre vd sitter i företagets styrelse?
– Jag ser inte den kopplingen, säger Arvid Guthed.

Men Jan Turvall på Göteborgs universitet tycker inte att resonemanget håller.

– Att kommunen låter någon annan disponera deras mark och tjäna pengar på det är en väldigt dålig affär för skattebetalarna. Visst kan man försöka kompensera det i efterhand genom att kräva arrende retroaktivt. Men det som har hänt har ju fortfarande hänt. Det här handlar om brottslighet och borde helt klart polisanmälas, säger Jan Turvall.

Mest läst