Skolkurator misstänks ha röjt boende för hedersutsatta flickor. Hon nekar till anklagelserna.
Skolkurator misstänks ha röjt boende för hedersutsatta flickor. Hon nekar till anklagelserna. Bild: Robin Aron

Skolkuratorn döms till fängelse

En skolkurator som arbetat på en skola i Biskopsgården döms till fängelse i ett år och två månader. Hon fälls för grovt bedrägeri, brott mot tystnadsplikten och ringa narkotikabrott.

ANNONS
|

Domen i Varbergs tingsrätt går helt på åklagarens linje, förutom att ett bedrägeribrott klassas som brott av så kallad normalgrad i stället för grovt bedrägeri.

I övrigt döms kvinnan i 40-årsåldern för grovt bedrägeri gällande de 211 000 kronor hon fick av mamman till en tonårsflicka hon var kurator för, brott mot tystnadsplikten för röjande av flickor på det skyddade boendet i Varberg där hon efter skoljobbet fick arbete som behandlingspedagog. Dessutom döms hon för ringa narkotikabrott; cannabis som hon hade i sin bostad och i den egna kroppen.

– Det är positivt att familjen får upprättelse och pengarna tillbaka. Sen är det viktigaste för mig att hon blir dömd så att det syns i hennes belastningsregister, så att hon inte kan söka och få jobb som skadar fler ungdomar, säger kammaråklagare Ellinor Nilsson.

ANNONS

Mot sitt nekande döms den före detta skolkuratorn till fängelse i ett år och två månader.

Varbergs tingsrätt finner att flickorna som bodde på det skyddade boendet lämnat sammanhängande och detaljerade uppgifter om vad som hänt i samband med att deras placering röjdes för deras familjer. Skolkuratorns förnekande får inget stöd varken av flickornas uppgifter, andra vittnesmål eller av den skriftliga bevisningen - ”Hennes uppgifter är sådana att de kan lämnas utan avseende”, skriver tingsrätten.

Flickornas trovärdighet hög

För åtalet som gäller 2600 kronor som skolkuratorn fick av flickan med skyddsnamnet Ella blir utgången den samma: flickan är trovärdig och hennes uppgifter stöds av övrig utredning, finner tingsrätten. Ella och de andra flickorna har befunnit sig i en mycket utsatt situation som skolkuratorn utnyttjat till sin fördel, skriver tingsrätten, som dock vid en samlad bedömning landar i att det varit ett bedrägeri av den så kallade normalgraden.

Tingsrätten använder flera gånger ordet sanningslöst när den skriver om skolkuratorn och de 211 000 kronor hon fick av mamman till en flicka på skolan i Biskopsgården. Hennes uppgifter är ”så föga trovärdiga att de bör lämnas utan avseende”, står det i domen. Skolkuratorn döms för grovt bedrägeri, för att ha missbrukat allmänt förtroende.

Skolkuratorn ska betala 340 000 kronor

Skolkuratorn döms också att betala tillbaka de 211 000 kronorna hon lurade mamman på, plus ränta. Dessutom ska hon betala tillbaka halva kostnaden för sin advokat och för målsägandebiträdet - cirka 130 000 kronor.

ANNONS

Försvarsadvokatens begäran att skadeståndskravet ska riktas mot Göteborgs kommun avvisas av rätten: det grova bedrägeriet har inte ett sådant nära samband med anställningen som kurator att det så kallade principalansvaret skall gälla.

Kammaråklagare Ellinor Nilsson påpekar att bedrägerier är en typ av brottslighet som inte ger speciellt stränga straff. Detta gäller i än högre grad för brott mot tystnadsplikten.

– Sedan detta hände har lagstiftningen ändrats så att det nu finns grovt brott mot tystnadsplikt, med fyra år som maxstraff. Enligt min mening skulle hon med nuvarande lagstiftning fått ett strängare straff. Själva poängen med boendet var att flickorna inte skulle röjas för sina familjer, ändå gjorde hon det. Det är flagrant, säger åklagaren.

Försvarsadvokaten Niclas Björmander vill inte lämna några kommentarer till domen, eller uppge om den ska överklagas:

– Jag har inte min huvudmans uppdrag att kommentera, säger han.

LÄS MER:Skolkurator rökte hasch och tog pengar från elevs mamma

ANNONS