Nazistledare vapentränades av försvaret

Nordiska motståndsrörelsen klassas som Sveriges farligaste nazistorganisation, hetsar till raskrig och anses olämpliga att bära vapen. Nu kan GP avslöja att en av dess ledare i Väst­sverige jobbat för och fått vapenträning av Försvarsmakten.

ANNONS
|

GP har kartlagt de västsvenska nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det rör sig framförallt om män födda i slutet av 80- och början av 90-talet där en stor del är dömda för hat- och våldsbrott.

Redan år 2010 bedömdes NMR vara Sveriges farligaste nazistorganisation av Säpo. Rörelsen hävdar att Sverige är ockuperat av ”rasfrämlingar” och talar i olika sammanhang om ett pågående raskrig där nazister har rätt till ”självförsvar” mot ockupanterna.

Anses olämpliga att bära vapen

På senare tid har flera ledande NMR-aktivister nekats inneha vapen på grund av deras medlemskap i organisationen som bedöms som mycket våldsam. Så sent som i somras fråntogs en västsvensk NMR-aktivist två jaktvapen av polisen med hänvisning till att han tillhörde just NMR.

ANNONS

”Den miljö du vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas” skriver polisen i beslutet och hänvisar till rörelsens fascination för skjutvapen och dess uppmaningar till väpnad revolution

Tränades av Försvarsmakten

GP kan nu avslöja att en av NMR:s ledarfigurer i Västsverige, 25-årige Simon Högberg från Varberg, både tjänstgjort och fått professionell vapenträning från Försvarsmakten. Som gruppchef för ”kampgrupp 202” i NMR organiserar Simon Högberg i dag de aktiva nazisterna i Varberg och Halland.

Högberg, som tidigare nekades militärtjänstgöring vid sin mönstring år 2010, sökte sig efter studenten år 2011 frivilligt till Försvarsmakten. Denna gång antogs han till en grundläggande militärutbildning. Under våren 2012 utbildades han sen till bevakningssoldat på Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg. I utbildningen ingick bland annat vapenträning. På Försvarsmaktens hemsida syns Högberg posera med automatvapen i flera sammanhang.

Visade nazisympatier –under anställning

Hösten 2012 fick Simon Högberg en anställning inom Försvarsmakten, ett jobb han behöll fram till och med april 2014. På Livgardets officiella Facebook-sida finns bilder från 2013 där han syns arbeta i militärgrön uniform.

Under samma period visade Högberg öppet sympatier för nynazism. Bland annat delade han öppet Facebook-inlägg om nynazistiska Svenskarnas parti, ett numera nedlagt parti som övervakats av Säkerhetspolisen då det ingått i den så kallade vit makt-miljön. Men Simon Högbergs kollegor säger sig inte ha reagerat på hans åsikter.

ANNONS

– Jag såg honom aldrig som nazist. Jag såg honom som en stolt patriot som ville vara snäll mot sitt land, säger en av kollegorna till GP.

Sprejmålade Hitler

När exakt Högberg radikaliserats är oklart. Hans gamla skolkamrater från gymnasietiden beskriver en snäll, tystlåten kille som inte uppvisat några extrema tendenser på den tiden.

Numera visar han stolt upp hur han deltar uniformerad i nazistmarscher och sprider nazistisk propaganda på NMR:s hemsida. Bland annat har hans lokalavdelning sprejmålat porträtt av Adolf Hitler i gångtunnlar och på elskåp i Varberg för att ”högtidlighålla” diktatorns födelsedag.

Försvaret: "Genomgår alltid kontroll"

Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, vill dock inte kommentera att man vapentränat en nazistledare. Han vill heller inte säga om man haft samtal med Säkerhetspolisen i frågan.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden. För att få anställning i Försvarsmakten måste man genomgå en registerkontroll och säkerhetsprövning där vi kollar om personen ifråga varit dömd eller begått någon brottslig handling. Vi genomför också noggranna intervjuer med personerna som vi anställer. Vad gäller en persons åsikter så ägnar vi oss inte åt åsiktsregistrering, varje person har rätt att uttrycka sin åsikt.

Kan man vara öppen nazist och tjänstgöra för Försvarsmakten?

– Ska man tjänstgöra i Försvarsmakten måste man stå upp för allas lika värde. När det kommer till vår kännedom att en anställd eventuellt bryter mot vår värdegrund så tittar vi och bedömer det enskilda fallet. I slutändan kan det innebära att individen får sparken.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Simon Högberg som avböjt att kommentera.

ANNONS