Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) kräver nu att Skolinspektionen granskar förskolan.
Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) kräver nu att Skolinspektionen granskar förskolan. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Liberalerna kräver skolutredning i Göteborg och Stockholm

Liberalerna i både Göteborg och Stockholm kräver att Skolinspektionen utreder förskoleverksamheten i respektive stad, efter GP:s granskning av religiösa påtryckningar i skolan.
– Man bidrar till att upprätthålla hedersförtryck, säger Helene Odenjung (L), oppositionsråd i Göteborg.

ANNONS
|

Många kommunala förskolor i utsatta områden ger efter för religiösa påtryckningar från föräldrar, visar GP:s granskning. I Stockholm, där 6 av 10 förskolor svarade ja på GP:s önskemål om slöjkontroll och slöjtvång, tänker oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) nu begära att Skolinspektionen går in och granskar stadens efterlevnad av skollagen och läroplanen för förskolan.

LÄS MER: 27 av 40 kommunala förskolor säger ja till slöjtvång

"Liberalerna kommer också att lägga en skrivelse i Stockholms kommunstyrelse för att kräva en intern granskning, och se om det behövs ytterligare stöd till förskolorna kring hur styrdokumenten ska tolkas" skriver Liberalerna i Stockholm i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kräver utredning även i Göteborg

Även i Göteborg kräver Liberalerna en utredning. Partiets oppositionsråd Helene Odenjung skriver att hon kommer begära att såväl Skolinspektionen som Göteborgs egna tillsynsenhet granskar arbetet inom skolverksamheten.

LÄS MER:Föräldrarnas förskolekrav: Live-sänd när vår dotter bär slöja

– Det är tydligt att förskolepersonal och förskolechefer behöver stöd när de hamnar i den här typen av situationer. Som jag har förstått det gör det i en välvilja om att möta föräldrarnas önskemål. Men varken förskolan eller skolan ska börja acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling på grund av kön eller religionstillhörighet. Då signalerar en av samhällets viktigaste institutioner att det är ok att göra skillnad på barn. Det är det inte, säger Helene Odenjung.

LÄS MER:De trakasseras – för att de inte är troende muslimer

ANNONS