Inrikesminister Mikael Damberg (S) är mycket bekymrad över det som framkommit i GP:s granskning av militant djurrättsaktivism.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) är mycket bekymrad över det som framkommit i GP:s granskning av militant djurrättsaktivism. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Inrikesministern om GP:s granskning: "Blir oerhört provocerad"

Efter GP:s granskning kring hot och skadegörelse riktad mot svenska bönder så kommer regeringen att lyfta problemet med rikspolischefen Anders Thornberg.
– Jag blir oerhört provocerad, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS
|

GP:s granskning av militant djurrättsaktivism visar att minst 200 brott riktats mot svenska bönder och lantbrukare under de senaste tre åren. Mordhot, våldtäktshot och nedbrända gårdar är några av brotten som bönderna fått utstå.

LÄS MER:Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

LÄS MER:Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Nu tänker inrikesminister Mikael Damberg (S) säkerställa att polisen tar ett ordentligt grepp om frågan.

– Jag ska träffa rikspolischefen i nästa vecka och då kommer jag att fråga hur de tänker jobba med de här frågorna framöver, säger han.

"Blir oerhört provocerad"

Den tidigare näringsministern är mycket upprörd över det som framkommer i GP:s granskning.

– Jag blir oerhört provocerad över att man i ett demokratiskt samhälle tror sig ha rätt att förstöra någon annans egendom eller hota människor för att uppnå politiska syften, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det här är något som familjer livnär sig på. Att bli jagad, trakasserad eller utsatt för brott och skadegörelse för att man bedriver laglig verksamhet är kränkande och jag har full förståelse för att det kan skapa rädsla. Vi måste vara mycket tydliga med att samhället inte accepterar det här beteendet.

Såväl riksdagspolitiker som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver att frågan lyfts nationellt samt att man inför brottskoder kopplade till djurrättsaktivism för att få ett bättre grepp kring problematiken.

LÄS MER:Toppolitiker kräver krafttag efter GP:s granskning

LÄS MER:Här är lantbrukarnas kravlista till regeringen

"Tänker fråga rikspolischefen"

Hur ser du på de kraven?

– LRF träffade justitieminister Morgan Johansson (S) i början av året och diskuterade den här frågan. När jag nu träffar rikspolischefen blir det ett utmärkt tillfälle att fråga hur de tänker jobba med det här, säger Mikael Damberg.

Kommer du se till att polisen tar ett nationellt grepp kring problematiken?

– Vi får först se vad rikspolischefen säger. Jag vill lyssna på vad myndigheterna har att säga och hur de ser på frågan. Sen får vi återkomma till om det behövs ytterligare åtgärder.

Utredare och polischefer som GP talat med vittnar om att man saknar verktyg och lagstiftning för att stävja det här?

– Det är därför jag tänker fråga rikspolischefen vad han anser om det och hur han tycker att man ska jobba med frågan. Det viktiga är att man kommer åt brottsligheten och har koll på den här typen av brott. Jag tror det vore dåligt ledarskap och dålig styrning av mig att föregå en diskussion med rikspolischefen i den här frågan.

ANNONS

LÄS MER:Säpo har slutat bevaka militanta veganer

LÄS MER:Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

Garanterar att frågan prioriteras

Mikael Damberg menar vidare att den militanta djurrättsaktivismen riskerar att underminera seriösa organisationers arbete för djurskydd.

– Det är ett feltänk från de här grupperna, de äventyrar det arbete som bedrivs för ett stärkt djurskydd av seriösa organisationer och lantbrukare. Det är en farlig utveckling när människor tar lagen i egna händer.

Han nämner också att det under de senaste åren skett vissa förändringar i lagstiftningen för att komma åt en del av problematiken.

– Ett exempel är den nya kameraövervakningslag som trädde i kraft i augusti 2018. Den innebär att man får kameraövervaka i fler sammanhang, inte minst inom jakt, skogs- och jordbruk. Ett annat är att vi i början av 2018 förbättrade skyddet gällande ofredande på internet men också höjde minimistraffet för grovt olaga hot.

Inrikesministern garanterar samtidigt att frågan kommer att prioriteras.

– Det här är inte en fråga som kommer att glömmas bort och vi kommer att ge den fortsatt uppmärksamhet. Det här inte en acceptabel utveckling i Sverige, säger Mikael Damberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS