Ann-Sofie Hermansson (S) är självkritisk när det gäller hur frågan om friheten i förorten skötts av partiet.
Ann-Sofie Hermansson (S) är självkritisk när det gäller hur frågan om friheten i förorten skötts av partiet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hermansson: "Många som är skyldiga"

För 13 år sen larmade muslimer i Göteborgs förorter om att deras frihet börjat minska i takt med det religiösa trycket. Nu säger Ann-Sofie Hermansson (S) att hon är självkritisk mot hur frågan skötts i kommunen.

ANNONS
|

– Det har inte hänt någonting.

Så sammanfattar en person situationen i Göteborgs förorter – 13 år efter att hen vittnat i GP om hur friheten börjat krympa i takt med ökat religiöst tryck.

I veckan har fler muslimska familjer i Göteborg trätt fram i GP och sagt att situationen blivit värre. De berättar om hur de i dag trakasseras av moralpoliser och grannar, hur de nekas service i butiker och om hur deras barn blir utfrysta – för att de inte följer religiösa normer.

LÄS MER:De trakasseras – för att de inte är troende muslimer

Hermansson: "Behöver samverka med många"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var inte den som styrde staden då. Men hon säger att hon känner igen vittnesmålen.

ANNONS

– Någonting har hänt i det svenska samhället. Det är allvarligt och oacceptabelt. Och vi måste jobba hårt för folk ska kunna ha sin självständighet och yttrandefrihet. Man ska inte behöva känna sig utsatt för moralpoliser. Vi behöver verkligen ta tag i det här, säger Ann-Sofie Hermansson.

Men den här artikeln skrevs för 13 år sen. Vad har hänt under den tiden?

– Här har vi alla ett ansvar. Jag tror att vi inte riktigt förstått hur begränsad man kan bli eller hur de här familjerna har drabbats. Men jag får också sådan information från vänner i Stockholm. Om att det var helt okej för kvinnor att hänga på det där caféet, där det idag är företrädesvis män som exkluderar de andra. Så ska vi inte ha det. Vi behöver samverka med många för att hitta lösningar.

Vad har ni politiker gjort för att häva den utvecklingen?

– Vi jobbar väldigt mycket med att skapa ett jämlikt samhälle. Men därutöver, måste vi i frågor som rör till exempel hedersvåld, kriminalitet och extremism stå upp för våra värderingar. Alla ska ha samma rättigheter. Vi behöver prata mer om de här frågorna.

Vad ska ni göra annorlunda nu för att vända utvecklingen?

ANNONS

– Ja, eftersom det inte gått åt rätt håll har vi inte gjort allt rätt. Där är vi många som är skyldiga. Men jag tror inte att detta är omöjligt att bryta. Det finns också många goda krafter i de här områdena. Och när man pratar med de här människorna, är de väldigt intresserade av att ändra på det. Vi måste ta fasta på de goda krafterna, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– Vi har inte gjort tillräckligt, men nu är vi lite på bollen. Frågan är uppe på den politiska dagordningen.

LÄS MER: 27 av 40 kommunala förskolor säger ja till slöjtvång

S-löftet: Inga särskilt utsatta områden år 2028

I måndags, några dagar efter intervjun med GP, presenterade Ann-Sofie Hermansson ett nytt vallöfte om att samtliga särskilt utsatta områden ska vara borta år 2028. För att förverkliga detta vill man arbeta utifrån ett 15-punktsprogram. Det handlar bland annat om att varje stadsdel ska få en "insatsledare" som samordnar arbetet när något inträffar och om att inrätta en central analysfunktion, som ska följa utvecklingen i områdena för att kunna sätta in insatser med större precision. Man vill också skärpa reglerna kring föreningsbidrag.

Ann-Sofie Hermanssons förslag går dock inte hem hos alliansmotståndarna.

– När svaret från Socialdemokraterna på dessa enorma problem blir att vi ska börja betala löner till ungdomsledare, visar det att det saknas idéer för att bryta detta utanförskap, säger moderatledaren Jonas Ransgård.

ANNONS

LÄS MER:S-löfte: inga särskilt utsatta områden om tio år

M vill utreda moralpoliser

Hans parti föreslår istället en ny kartläggning av hur vanligt förekommande moralpoliser är och hur samhället ska motverka dem. Partiet vill även införa brottsrubriceringen "olaga frihetsbegränsning" för personer som begränsar barn och kvinnors frihet, samt införa möjligheten att utfärda "tillträdesförbud" för personer som agerar moralpoliser i vissa områden.

LÄS MER:Föräldrarnas förskolekrav: Live-sänd när vår dotter bär slöja

Oppositionsrådet Helene Odenjung (L) kritiserar också de rödgrönas arbete med frågan. Hennes parti föreslår bland annat mer stöd till personal som möter religiöst och hedersrelaterat förtryck i yrket samt inrättandet av ett stödcentrum dit drabbade kan vända sig.

– Det är bra att Socialdemokraterna markerar nu, men de är väldigt sena i sin reaktion. Det här är ingen ny fråga utan något vi har sett i många år, säger Helene Odenjung.

LÄS MER: Riksdagsledamoten om slöjkontroll: "Ett polissystem"

ANNONS