LRF kommer att skicka en lista med krav på åtgärder till inrikesminister Mikael Damberg (S), till höger. Åsa Odell, vice ordförande i LRF, till vänster.
LRF kommer att skicka en lista med krav på åtgärder till inrikesminister Mikael Damberg (S), till höger. Åsa Odell, vice ordförande i LRF, till vänster. Bild: TT Nyhetsbyrån

Här är lantbrukarnas kravlista till regeringen

Efter GP:s granskning om mordhot, våldtäktshot och nedbrända bondgårdar kommer Lantbrukarnas riksförbund att skicka en kravlista till regeringen.
– Det här är ett hot mot branschen, men också mot det svenska demokratiska samhället, säger Åsa Odell, vice ordförande i LRF.

ANNONS
|

Bönder får utstå hot om mord och våldtäkter från militanta djurrättsaktivister och flera lantbrukare har fått sina gårdar nedbrända. Under de tre senaste åren har minst 200 brott riktats mot svenska lantbrukare – det visar en omfattande granskning som GP gjort.

LÄS MER:Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

LÄS MER:Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund åtgärder från den svenska regeringen.

– Det är nödvändigt att det finns skarpare verktyg hos rättsvårdande myndigheter. När det gäller polisen så framförde vi i förra veckan det här till justitieminister Morgan Johansson (S) och pratade om ett nationellt uppdrag för polisen kopplat till djurrättsaktivister. Det kravet kommer vi nu att framföra till inrikesminister Mikael Damberg, som tar över ansvaret för polismyndigheten, säger Åsa Odell, vice ordförande i LRF.

ANNONS

"Fruktansvärda historier"

LRF kommer därför att skicka en åtgärdslista med krav till berörda ministrar.

– Vi vill trycka på att det krävs särskilda typer av brottskoder. När de (militanta djurrättsaktivister) turnerar runtom i landet så kan det se ut som enstaka brott, men har man brottskoder kopplade till djurrättsmotiv så blir det också synligt för polisen och andra myndigheter vad som faktiskt pågår, säger Åsa Odell.

– Helt klart är att man måste ha kompetens på nationell nivå i den här frågan.

LÄS MER:Säpo har slutat bevaka militanta veganer

LRF:s vice ordförande menar att angreppen är ett hot mot branschen och säger sig vara bedrövad efter att ha läst det som hittills framkommit i GP:s granskning.

– Det är väldigt bra att det sker en granskning. Vi har många medlemmar som vittnat om fruktansvärda historier, men det har inte fått den offentlighet som det förtjänar. Det är ett oerhört lidande för dem som drabbas, säger Åsa Odell.

Åsa Odell, vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund.
Åsa Odell, vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund. Bild: Pressbild

Hon fortsätter:

– Det handlar om lantbrukare som bedriver god djurhållning med kanske världens starkaste djurskyddskrav, samtidigt som man försöker störta produktionen med hot, hat och trakasserier. I ett demokratiskt samhälle får man försöka påverka lagstiftningen om man tycker annorlunda.

LRF:s kravlista

Här är några av de krav som LRF ställer till regeringen.

ANNONS

Nationell samordning hos polisen

"LRF tycker det är viktigt att polisen jobbar samlat på nationell nivå och att de har tillräckligt med resurser för detta."

Tydligare lagar mot hot och intrång

"Det måste vara tydligt för alla att polisen kan stoppa aktivister som tränger sig in på gårdar. Det finns en brist i skyddet mot olaga hot, hemfridsbrott och mot olaga intrång."

"Bristerna är bl.a. kopplat till att verksamheten ofta inte bara sker i byggnader utan även utomhus i närhet till dessa byggnader. Det medför att bestämmelserna om olaga intrång inte tydligt omfattar de händelser som sker i dessa miljöer."

Nya brottskoder

"För att kunna härleda och registrera den här typen av brott behövs särskilda brottskoder. Med upprättande av sådana register underlättas arbetet att kartlägga och se omfattningen av hatbrott mot djurhållare. Idag registreras dessa brott allmänt som intrång, skadegörelse etcetera."

Krafttag mot hot på nätet

"Det är väldigt viktigt att polisen och andra myndigheter jobbar med att ta fram metoder för att vända en utveckling där militanta aktivister ensamma eller i grupp tror sig kunna hota våra medlemmar och deras familjer utan att riskera att straffas."

LÄS MER:Hör bönderna berätta om hoten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS