Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

De hetsar till våld och hat

En sekt som uppmanar till hat och våld. Här är Nordiska motståndsrörelsens riksledare och främsta aktivister i Västsverige - där 15 av 28 är dömda för brott.

Enligt Säkerhetspolisen är Nordiska motståndsrörelsen Sveriges farligaste nazistorganisation. De hyllar Hitler, går generellt beväpnade med kniv och vill avrätta vad de kallar "folkförrädare", däribland politiker, journalister och poliser.  Nu mobiliserar de mer än någonsin inför en demonstration i Göteborg där de enligt egna ord tänker försöka "ta över Göteborg". Här är nazisterna i NMR som hetsar till hat och våld.

Riksledarna

1. Simon Lindberg, 34 år, Hässleholm
Nordiska Motståndsrörelsens ledare i Sverige. Var tidigare aktiv i nynazistiska Nationalsocialistisk front. Dömdes 2007 till fängelse för att tillsammans med andra ha attackerat personer i en RFSL-lokal i Skåne. I samband med attacken skreks uttryck som "jävla bögjävlar" och "vi ska döda er och strimla er". Står åtalad för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit nazistiska slagord under en demonstration i Stockholm förra året.

2. Pär Öberg, 46 år, skyddad adress
Sitter i riksrådet. Är ledare för NMR:s parlamentariska gren samt presstalesman för rörelsen. Sitter i Ludvikas kommunfullmäktige efter att ha blivit personkryssad till ett mandat för Sverigedemokraterna i valet 2014. Misstänktes 2015 för hets mot folkgrupp efter att hot mot judar lagts upp på hans Twitter, men friades.

3. Fredrik Vejdeland, 38 år, KungälvLedarprofil som fram till för några veckor sen var chefredaktör på NMR:s nyhetssajt. Har dömts till fängelse och hets mot folkgrupp vid ett flertal tillfällen. Bland annat för artiklar där Adolf Hitler hyllas som folkhjälte, samt för hetsande kommentarer mot invandrare, judar, somalier, romer och homosexuella. Kandiderar till fullmäktige för NMR i Kungälv.

4. Emil Hagberg, 33 år, Ludvika
Sitter i NMR:s riksråd. Dömdes nyligen för att ha gått till våldsam attack mot poliser och efteråt skrikit "Heil Hitler". Förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret, bland annat gällande brott mot knivlagen, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Är en av nazisterna som dömdes till fängelse för den våldsamma attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp år 2013.

Läs också: GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

Läs också: ANALYS: NMR ger SD viss draghjälp

De västsvenska ledarfigurerna

5. Jimmy Andersson, 27 år, Skara
Jordbrukare och mångårig ledare för Näste 2 (Västra Götaland och Halland). Äger en gård utanför Skara där nazister samlas för möten, propagandatillverkning och träning i självförsvar/boxning. Har dömts till fängelse för bland annat grov misshandel, flera fall av brott mot knivlagen, olaga hot och hets mot folkgrupp. Nekades 2015 att inneha jaktvapen på grund av sitt medlemskap.

6. Julia Rosander, 24 år, Göteborg

Kampgruppschef för en lokalavdelning i Göteborg. Mycket aktiv och har bland annat anordnat "soppkök för svenska hemlösa". Säger på NMR:s propagandakanal att hon varit medlem sen 2014 och vill locka fler till naziströrelsen. Ska under 2017 ha genomgått teoretiska och fysiska träningsprogram baserade på NMR:s aktivisthandbok, bland annat i att "utsättas för kemiska stridsmedel".

7. Viktor Melin, 23 år, Göteborg.
Blev enligt egen uppgift medlem i NMR 2014, var ett par år senare kampgruppschef i Göteborg. Betongarbetare. Dömdes första gången 2010 för rån, olovligt brukande, rattfylleri och narkotikabrott. Därefter flera domar för bland annat misshandel. I augusti 2016 i Ryssland för vapenträning tillsammans med Anton Thulin. Dömdes i tingsrätten till fängelse i 8 år och 6 månader för sprängdåden i Göteborg mellan november -16 och januari i år.

8. Simon Engelin, 25 år, Göteborg

Gruppchef och står som arrangör för Nordiska Motståndsrörelsens kommande demonstration den 30 september i Göteborg. Dömdes 2012 för vapenbrott. Dömd 2017 för brott mot knivlagen, efter att han förra året gripits med kniv på väg till en NMR-demonstration i Stockholm. Är även åtalad, misstänkt för en våldsam attack mot poliser i Stockholm förra året. Arbetade nyligen som säljare på ett stort säkerhetsbolag. 

9. Erik Wuttudal, 22 år, Skövde
Gruppchef för NMR:s lokalavdelning i Skaraborg. Avbröt i somras en tennismatch mellan David Ferrer och Fernando Verdasco på Swedish Open i Båstad genom att gå in på planen och skrika nazistiska slagord. Fördes ut av vakter medan publiken buade. Mycket aktiv i NMR:s demonstrationer och i spridning av rörelsens propaganda.

10. Simon Högberg, 25 år, Varberg

Aktivist och gruppchef för en lokalavdelning i Halland, som bland annat sprejmålat Adolf Hitler i centrala Varberg för att "högtidlighålla" diktatorns födelsedag. Har en bakgrund inom försvarsmakten. Arbetade senast på ett företag som sysslar med mark- och anläggningsarbeten, samma arbetsplats som en annan våldsdömd nazist.

11. Anton Thulin, 20 år, Lidköping
Aktivist i NMR. Reste med Viktor Melin till Ryssland i augusti 2016 för vapenträning. Byggnadsarbetare. Ostraffad när han anhölls i februari. Dömdes i tingsrätten för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i ett år och sex månader. Detta gällde den odetonerade bomben som upptäcktes vid Lilleby camping 25 januari.

12. Jimmy Jonasson, 51 år, Marks kommun
Aktivist i NMR som uppger att han gick

med i organisationens parlamentariska gren för att han är motståndare till EU. Egenföretagare. Tidigare ostraffad när han anhölls i februari. Dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och försök till samma brott. Detta gäller bombdåden i Göteborg i vintras.

Läs också: "En upptrappning i Västra Götaland"

Övriga västsvenska aktivister

13. Man, 36 år, Uddevalla
Mycket aktiv medlem. Dömdes 2003 till fängelse för grov misshandel mot deltagare i en pride-parad. Visade enligt domstolen prov på "betydande råhet". Dömdes 2015 för att ha haft en hakkorsflagga upphängd i sitt bostadsfönster.

14. Man, 28 år, Partille
Mycket aktiv medlem. Har genomgått utbildningar baserade på aktivisthandboken. Dömd för brott mot knivlagen under både 2015 och 2016. Är nu åtalad, misstänkt för våldsamt upplopp och för att ha attackerat polis i Stockholm.

15. Man, 24 år, Göteborg
Mycket aktiv medlem. Har genomgått nazistiska utbildningar baserade på aktivisthandboken. Tidigare misstänkt för våldsamt upplopp i Stockholm.

16. Man, 23 år, Kungsbacka
Mycket aktiv inom NMR. Misstänktes för våldsamt upplopp 2016. Blev i år fråntagen sina jaktvapen av polisen på grund av sin aktiva roll i rörelsen.

17. Man, 23 år, Åmål
Dömdes 2012 för brott mot ordningslagen. Har bakgrund som kampgruppschef för NMR i Åmål.  Deltog i juni 2017 i en "nationalistisk" protest mot ett moskébygge i Karlstad.

18. Man, 33 år, Göteborg
Driver en bärgningsfirma. Har varit aktiv inom den svenska naziströrelsen under flera år. Dömdes 2012 för misshandel efter att ha slagit en kvinna i ansiktet under en bilfärd.

19. Man, 25 år, Ale
Deltar aktivt i spridning av nazistpropaganda och på nästesaktiviteter.

20. Man, 30 år, Göteborg
Deltar aktivt i Näste 2:s aktiviteter, aktioner och demonstrationer. Jobbar som tatuerare.

21. Kvinna, 21 år, Mölndal
Har en bakgrund inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU/Ungsvenskarna där hon enligt uppgifter till GP haft en ledande roll. Bor tillsammans med en annan ledande nazist.

22. Man, 29 år, Mölndal
Mycket aktiv inom NMR. Deltar öppet på demonstrationer, flygbladsutdelningar och träningsaktiviteter för nazister. Arbetar som elektriker.

23. Man, 29 år, Skövde
Aktiv medlem som sprider nazistisk propaganda och deltar i aktiviteter. Deltog i augusti 2017 på "Nordendagarna" där nazister från hela Norden samlades.

24. Man, 25 år, Göteborg
Har bakgrund som gruppchef. Dömdes 2014 för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med en attack mot antirasister i Kärrtorp. Misstänktes även för att oprovocerat ha knivskurit en utländsk man vid en tunnelbanestation i Stockholm vid samma period.

GDkRta7GdybJjdZPjlnt24o6Fqs.jpg

25. Kvinna, 33 år, Göteborg
Har demonstrerat uniformerad, deltar i aktiviteter samt publicerat debattartiklar på bland annat NMR:s nyhetsajt. Dömd för att ha stulit varor på en Ica Maxi-butik i Göteborg.

26. Man, 40 år, Göteborg
Deltar aktivt på nästesaktiviteter. Dömdes 2005 till tre års fängelse för en grov och oprovocerad misshandel. Skriven på samma adress som en av NMR-ledarna. Dömdes 2012 för vapenbrott, efter att ha burit ett kulgevär i en väska.

27. Kvinna, 29 år, Kungälv
Deltar aktivt i nästesaktiviteter. Driver ett radioprogram som marknadsförs som "nationalsocialistisk mysradio". Arbetar som måltidsbiträde vid ett kommunalt äldreboende i Göteborg. 

28. Man, 28 år, Ale
Mycket aktiv och deltar öppet på de flesta NMR-demonstrationer. Har arbetat för ett stort bussbolag som kör för Västtrafik.

Fakta:

Ett så kallat näste är NMR:s egen benämning på en region. Näste 2 innefattar till exempel Västra Götaland och Halland. Sammanlagt finns sju nästen med varsin ledare.

Alla nästen är i sin tur indelade i lokalavdelningar, inom NMR kallade för kampgrupper. Dessa leds av så kallade kampgruppschefer.

Läs mer om GP granskar Nordiska motståndsrörelsen
Mest läst