Larm om utsläpp i Göteborgs hamn

Räddningstjänsten larmades vid lunchtid till Göteborgs hamn efter ett utsläpp från en godsvagn.
– Det är en godsvagn som har haft ett läckage av smörsyra, säger Björn Van Der Kaay, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.
Enligt Göteborgs hamn upptäcktes läckaget i samband med att personal kände en ”stark lukt”.

ANNONS
|

11.34 på tisdagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till Göteborgs hamn efter ett larm om ett utsläpp av farligt ämne. Enligt Björn Van Der Kaay på räddningstjänsten ryckte man ut med ett ”omfattande resurspaket”.

– Vi har lokaliserat en godsvagn som verkar ha läckage, berättade han strax efter att man tagit sig till platsen.

Läckan ska ha skett utanför kombiterminalen i hamnen, där godsvagnen stod parkerad.

– Vad jag fått till mig var det ett tåg som skulle avgå, och då kände man en stark lukt vid avgångskontrollen, säger Stefan Strömberg, pressansvarig i hamnen.

Vart vagnen var på väg är oklart, likaså varför läckaget uppstod.

ANNONS

Räddningstjänsten: Utsläppet var smörsyra

Vid halv ett-tiden meddelar räddningstjänsten att det handlar om smörsyra, och att de minskat sin styrka på platsen. Strax innan klockan 14 hade räddningstjänsten avslutat sin insats och den sista ledningsenheten kunde lämna platsen.

Vi har lämnat alla resurser och lämnat över till verksamheterna, säger Björn Van Der Kaay på räddningstjänsten.

Hur stort läckage handlade det om?

– Vi har inte haft några tecken på att det ska vara några större läckage. Vi har fått lite utslag på mätare, men har nu lämnat över till verksamheten där som själva ska undersöka hur mycket som kan ha läckt ut.

Smörsyra

Smörsyra är en organisk syra som också kallas butansyra. Syran har fått sitt namn eftersom den bildas när smör härsknar. Smörsyra har en mycket frän lukt.

Smörsyra är en karboxylsyra. Det betyder att den innehåller en karboxylgrupp.

Smörsyra bildas när socker jäser, det vill säga bryts ner med hjälp av vissa bakterier. Smörsyra kan också bildas när alkoholen butanol reagerar med syre. Då binder sig en syreatom till butanolens kolatom och den tillhörande OH-gruppen och en karboxylgrupp bildas.

När smörsyra reagerar med en alkohol bildas smörsyreestrar med behagliga dofter av olika frukter. Estrarna som doftar ananas och persika används till exempel vid tillverkning av godis och läskedrycker.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS