Äntligen premiär för nya gratisfärjan mellan Stenpiren och Hisingen

Linjen skulle börjat köra för sex månader sen, men färjeläget i Lundbystrand blev inte klart i tid. Nu har Västtrafik satt ett nytt premiärdatum.
– Vi har båten på plats, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschefen för båtar på Västtrafik.

ANNONS
|

Den nya färjelinjen 287 ska gå mellan Stenpiren och det nya färjeläget Lundbystrand på Hisingen. Precis som Älvsnabbaren är den gratis för resenärer och kostnaden betalas av Göteborgs stad. Driftnotan landar på 16,2 miljoner kronor per år.

Den nya linjen, som inte har något smeknamn än, var tänkt att köra igång i december 2023. Nu är premiären satt fredagen 3 maj.

– Allt är förberett. Vi har båten på plats. Det känns jätteroligt att inviga linjen, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschefen för båtar på Västtrafik.

Att färjeläget blev just Lundbystrand i Lindholmen beror på områdets tillväxt och potential, förklarar Johanna Eriksson Eknander. Men att färjeläget inte blev klar i tid orsakade en fördröjning på sex månader.

ANNONS

– Det är ett stort projekt och det är många aktörer som är inblandade. Det är inte helt ovanligt att den här typen av projekt blir försenade. Vi vill säkerställa att resenärerna kan ta sig mellan färjelägena på ett tryggt och säkert sätt, säger Johanna Eriksson Eknander.

Linjen kommer att gå i skytteltrafik över älven – varje kvart i rusningstid och tre gånger i timmen övrig tid – under vardagar mellan klockan 06.30 och 19.00. Resan mellan Stenpiren och Lundbystrand tar cirka 5 minuter. Nära 300 resenärer och 80 cyklar får plats ombord.

Samtidigt planerar Göteborgs stad att bygga en gång- och cykelbro över älven för att binda samman centrala Göteborg med Hisingen. Den väntas bli klar någon gång efter 2030.

– Vi vet inte hur det kommer se ut när bron är klar. Färjeläget ligger inte i vägen för den kommande bron och behövs det finns det möjlighet att ändra trafiken. Västtrafik och Göteborgs stad jobbar löpande med att utveckla färjetrafiken, säger Johanna Eriksson Eknander.

I dagsläget finns det inga planer för några ytterligare färjelinjer drivna av Västtrafik.

LÄS MER:Ny gratisfärja i Göteborg försenad

LÄS MER:Gång- och cykelbron över älven kan inte skyndas på

LÄS MER:Västtrafik tar bort två färjelägen längs älven

ANNONS