Lägre arbetslöshet och jobben blir fler

Allt fler Hyltebor har ett arbete att gå till. Det senaste året har antalet arbetslösa minskat med nästan 15 procent, störst är förändringen bland kommunens unga. Utrikesfödda ungdomar har dock svårare att få jobb.

ANNONS
|

Under augusti månad var 292 Hyltebor arbetslösa, vilket är en minskning med 14,6 procent sedan augusti förra året. Det visar arbetsförmedlingens månadsstatistik. Statistiken innebär att 4,7 procent av den arbetsföra befolkningen i åldrarna 16-64 år just nu går utan jobb.

– Det ser bättre ut nu än för ett år sedan, men siffrorna är fortfarande lite för höga. Min upplevelse är att det finns ett uppdämt anställningsbehov. Företagen vågar inte riktigt anställa ännu men vi tror att det kommer att lossna inom kort, konstaterar Christer Grähs, arbets- och näringslivschef i Hylte kommun.

Häromdagen skrev Hallandsposten att länets ungdomar kan få det tuffare på arbetsmarknaden om det kommer en ny ekonomisk kris. Med tanke på detta är Hyltes industriföretag försiktiga med att öppna upp för ny arbetskraft, menar Christer Grähs.

ANNONS

– Det pratas mycket om att vi är på väg in i dåliga tider igen. Det gör att företagen fortfarande är rädda för att anställa eftersom det är osäkert hur konjunkturen kommer att svänga. Om det inte händer för mycket konstigt i omvärlden så ser det ganska ljust ut.

Det uppdämda anställningsbehovet i kommunen syns på antalet nyanmälda och kvarstående platser i arbetsförmedlingens databas, vilka har ökat med 128 respektive 144 procent under det gångna året.

Vilka yrken är det störst efterfrågan på i Hylte?

– De som anställer är oftast våra industriföretag, det är där det går upp och ned. Även inom den offentliga sektorn som vård och skola, säger Christer Grähs.

Bland de arbetslösa kommuninvånarna är kvinnorna i majoritet. 5,8 procent av kvinnorna i arbetsför ålder saknar jobb. För männen är siffran 3,7 procent. Den grupp som står för störst förändring är ungdomarna. På ett år har arbetslösheten bland 18-24-åringarna gått ned med drygt 25 procent. Bland unga utrikesfödda råder en motsatt trend. Även om det rör sig om få personer till antalet har arbetslösheten ökat för gruppen.

ANNONS

– Vi ser att det är en något större procentandel bland unga utrikesfödda som är arbetslösa. De som har en utländsk bakgrund har haft det svårare, det vet vi historiskt sett. I lågkonjunkturen var det tuffare för den gruppen. Men det är jättemånga företag i Hylte som är öppna för att anställa folk från andra länder, påpekar Christer Grähs.

Att kommunen har tagit emot flyktingar i åldersspannet 18-24 år kan också vara en bidragande orsak till att statistiken ser ut som den gör.

– Det är inte så konstigt om man är arbetslös under sitt första år i ett nytt land.

Arbetslösheten i Hylte kommun är olika hög i olika samhällsgrupper. Statistiken visar hur det såg ut i augusti i år. Inom parantes redovisas arbetslösheten för augusti 2010.

Siffrorna anges i procent.

Totalt (16-64 år)4,7 (5,5)

Ungdomar (18-24 år)7,4 (10,2)

Utrikesfödda (16-64 år)11,0 (11,5)

Utrikesfödda ungdomar (18-24 år)11,8 (12,9)

källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS