Vem var han? Amanda Perdaidi har inrett Otto Frisks rum som verkar ha blivit lämnat i all hast. Byrålådorna till höger är halvöppna, inne i hörnet syns bilder från Ottos drömmar och på skrivbordet ligger hans dagbok.
Vem var han? Amanda Perdaidi har inrett Otto Frisks rum som verkar ha blivit lämnat i all hast. Byrålådorna till höger är halvöppna, inne i hörnet syns bilder från Ottos drömmar och på skrivbordet ligger hans dagbok.

På spaning efter Otto Frisks själ

En märklig man har lämnat sina avtryck i Halmstads konsthall. Han har givit sig av i en raket men vi kan besöka hans rum i Amanda Perdawidis verk "Hemma hos Otto Frisk".

ANNONS
|

Det första som händer är att jag kliver på en leksak, som rullar iväg med ett plingande. Det är trångt hemma hos Otto Frisk, rummet är cirka 16 kvadratmeter och proppfullt med prylar som ligger huller om buller (röran påminner på ett otäckt sätt om hur det såg ut i mina egna första lägenheter, för fyrtio år sedan).

- Ja, Otto är nog inte så noga med att städa, säger Amanda Perdawidi som är min guide i det rum hon har byggt upp i Halmstads konsthall.

Det är fredag eftermiddag i konsthallen och vernissage för hennes installation "Hemma hos Otto Frisk", ett rum som Amanda har inrett med allt från drivor av tidningar till en trasig (?) tvättmaskin, ett kylskåp med skorpor, en dagbok, flera olikfärgade huvuden och en skärm som direktsänder Ottos drömmar. Här verkar finnas tusen objekt, lågt räknat.

ANNONS

- Besökarna får titta på vad de vill, och gärna röra och flytta saker för att försöka få en uppfattning om vem Otto är, säger Amanda.

Det är hon som har uppfunnit Otto Frisk, en fiktiv person som – enligt Amanda – ser sig själv som konstnär och uppfinnare.

- Han tycker att han är en stor personlighet, och det måste vara härligt att känna så.

Enligt texter på rummets ytterväggar och i ett sagoliknande avskedsbrev har den manlige uppfinnaren lämnat jorden i en egenbyggd raket och hamnat på planeten O, där han är "kung och härskare över allas drömmar".

- Allt han har lämnat kvar är därför till salu, säger Amanda.

Den 29-åriga Göteborgskonstnären berättar att hon älskar att hitta på historier och att hon lät Otto Frisk debutera 2009 på sin examensutställning vid Fotohögskolan (den hölls för övrigt på Röda Sten i Göteborg som utrymdes på grund av terrorhot förra helgen).

- Då ställde jag ut Ottos drömmar som videokonst, och jag har tagit med ett 20-tal stillbilder från de verken till Ottos rum i Halmstad.

Varför jobbar du så här, med så många detaljer i olika materiel?

- Jag vägrar att koncentrera mig på en enda teknik, jag vill fingra det mesta. Teckning, video, foto, skulptur... här får jag leva ut allt.

ANNONS

På en vägg står det "Välkommen mamma. Var har du varit?". Otto verkar ha ett trassligt förhållande till sin mor?

- Kanske det. Jag vill inte avslöja för mycket. Du får undersöka saken själv, säger Amanda Perdawidi.

Ålder: 29 år

Familj: Man och dotter (ett till barn på väg).

Bostad: Hisingen i Göteborg.

Aktuell: Med utställningen "Hemma hos Otto Frisk" 16 september-23 oktober på Halmstads konsthall.

ANNONS