FP föreslår jämställdhetsmiljard

ANNONS
|

Björklund säger till TT att ojämlik lönesättning är ett av de stora problemen i Sverige:

-I de områden där kvinnor dominerar - det är ju mycket den offentliga sektorn, vård, utbildning, skola - där är det lägre löner och lägre karriärmöjligheter. De stora förlorarna på lönebildningen i Sverige i modern tid, det är kvinnliga akademiker. Det är det vi måste angripa.

Tanken med lönemiljarden är att den ska ge fler förstelärare samt två nya karriärvägar: Förste förskollärare samt ökade karriärmöjligheter för barnmorskor och specialistsjuksköterskor, meddelade Björklund under partiets dag i Almedalen.

FP vill ha 10 000 nya förstelärare till hösten 2016. Därmed skulle var fjärde lärare få karriärmöjligheten.

I ett första steg vill FP också ha nära 2 000 förste förskolelärare, så att fyra procent av förskolelärarna kan få möjligheten. Men successivt ska var fjärde förskollärare omfattas. Initiativet måste dock utredas och kan genomföras först 2016, enligt FP.

ANNONS

Vad gäller specialistsjuksköterskor och barnmorskor ska moroten vara ett lönelyft på 5 000 kronor som ska göra yrkena mer attraktiva. Kriterierna för att få ta del av lönepengarna som karriärstegen bygger på är att personen är specialutbildad sjuksköterska eller barnmorska och har "visat yrkesskicklighet".

-Vi behöver lägga ordentligt med resurser för att göra något åt löneskillnader mellan män och kvinnor. Då är det här ett väldigt viktigt steg, att kvinnor som utbildar sig också ska få betalt för det, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Jan Björklund fick frågan om hur den eventuella miljarden mer exakt ska finansieras och sade att det får följa regeringens övriga modell: genom att dra ner på annat eller genom ökade intäkter.

-Vi kommer att återkomma till det i valmanifestet, säger Björklund.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, välkomnar förslaget att karriärreformen utökas till förskolans område och att lärarlönerna höjs.

-Alldeles för få söker läraryrket och detta är statens bidrag till att höja lärarlöner vilket är helt nödvändigt för att mota lärarkrisen.

Samtidigt saknar hon en särskild karrirärlönesatsning på speciallärare, på samma sätt som föreslås för specialsköterskor.

-Det råder en oerhörd stor brist på speciallärare och 52 procent går i pension inom mindre än tio år, påpekar Eva-Lis Sirén.

Bra, men inte tillräckligt. Så kan Miljöpartiets reaktion på FP-förslaget sammanfattas.

-Det är väl jättekul att de har börjat lyssna till de argument som vi har kommit med i många år, säger MP:s ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.

Men Per Bolund tror inte att föreslagna miljarden räcker.

-Vi har avsatt betydligt mer pengar, 1,7 miljarder kronor, för att få upp lärarlönerna och där ingår även förskolelärarna.

Att det här FP-förslaget skulle bli allianspolitik bedömer Per Bolund som föga realistiskt:

-Jag har svårt att se att Moderaterna skulle tycka att det här är rätt väg att gå.
ANNONS