33 ord som bara äkta göteborgare begriper

Göteborgskan är en av Sveriges mest särpräglade dialekter och den särskilda vokabulären som stans invånare besitter utvecklas ständigt. GP:s Kristian Wedel och Markus Hankins har valt ut sina 33 favoriter – som utgör en grundkurs, något av en "Götebosska for dummies". Vet du vad möla, bröta eller jåggens betyder? Utforska dina kunskaper här nedanför!

ANNONS
|

I våras berättade vi på GP.SE om hur Göteborgskan breder ut sig. Tvärtemot vad många tror är göteborgskan en relativt ung dialekt med bara drygt hundra år på nacken. Mellan åren 1888 och 1919 fördubblades Göteborgs befolkning, från ungefär 100000 till 200000 invånare. Inflyttningen skedde framförallt från Bohuslän, Halland och Västergötland och i den mixen växte ett helt nytt språklandskap fram. Göteborgskan var född.

Snart ett sekel senare har dialektutjämningen, alltså att färre pratar med grov dialekt, gjort att en hel del av de dialektala orden fått minskad betydelse. Detta hänger framför allt samman med att bättre och snabbare kommunikationer minskar avståndet mellan människor i olika delar av landet. Skillnaderna mellan de lokala varianterna av talad svenska blir mindre, liksom skillnaderna mellan olika stadsdelar i till exempel Göteborg.

ANNONS

Därför presenterar GP.SE denna basparlör – för dig som vill få en grundkurs i göteborgska.

33 viktiga göteborgska "od":

Bamba. "Bamba", det vill säga skolmatsalen, är ett göteborgskt ord som inte kan böjas. Det heter till exempel "Jag har käkat i många bamba". Egendomligt nog har språkforskarna funnit belägg för att ordet bamba också förekommer i Kiruna och Jokkmokk.

Knô/ Knôka. Nyinflyttade göteborgare förväxlar ibland "knô och "knôka", med fatalt resultat. "Knô" gäller mänskliga och andra levande varelsers aktiviteter, till exempel i "Knô daj in på spårvagnen"! "Knôka" gäller blott döda ting, såsom resväskor, kylskåp och järnsängar. Sådana saker måste knôkas (inte knôs) upp på spårvagnen. Men det är många som måste knô när man knôkar upp en järnsäng på trean.

Kombarris. Det mest berömda av alla konstiga göteborgska ord. Påstås betyda "väldigt stor sten". Det verkar i dag vara i stort sett omöjligt att hitta någon levande göteborgare som använder detta vackra och museala ord.

Bördig. Ett tack-uttryck eller en vädjan om att någon ska hjälpa en, som ett "snälla", som är sprunget från arbetarklasskvarteren där man för flera generationer sedan kunde höra "Va bördiga och låt mig vara med och spela boll då, änna" från grabbarna i Brämaregården.

ANNONS

Jåggens. Förstärkningsuttrycket används som ett "väldigt", "jävligt" eller "extremt" och är mest känt utanför 031-riktnummersområdet från Göteborgs nationalsång "Knô daj in".

Svale. Trappuppgång. Det fattar la alla.

Habba. Ett riktig modernt göteborgskt begrepp som betyder intagande av alkoholhaltiga drycker. Det böjs så att frågan "Är du full?" blir "Habbad eller?".

Dabba. En direkt översättning av "att slå", ett verb som används som hot, exempelvis "jag kommer dabba dig!" eller "Tvinga mig inte ge dig dabb".

Feppla. Att vara slapphänt och velig, att tappa grejer. En fepplare är någon som inte riktigt har ordning på sina saker och att feppla (exempelvis: Han fepplade med bollen) är att tappa något eller vara ouppmärksam och slarva med något.

Tetig. Ett ord för något som är konstigt, märkligt eller ibland annorlunda. En negativ situation kan vara tetig och då säger man att "det här va la tetigt", men en person som är lite udda och konstig kan kallas för "han den där tetiga".

Lunta. När man leker med elden och bränner saker. Ett lite barnsligt uttryck som beskriver någon som visar upp pyromantendenser.

Exter. Negativt begrepp för att hålla på med ovanor eller dumheter, som används i formen "han har massa exter för sig" eller även i vissa sammanhang för att beskriva att det är skräpigt eller inte ordning på något sätt som "vad är detta för exter".

ANNONS

Abrovinsch. En speciallösning i Göteborg kallas en abrovinsch. Om det inte riktigt blir som man har tänkt sig och det krävs en lite särskild eller speciell lösning för att få saker att gå ihop så har du sannolikt gjort en abrovinsch. Exempelvis: "

Gäng. Naturligtvis används ordet för att beskriva organiserad brottslighet, men kan även användas i Göteborgsk vokabulär för att beskriva ett kompisgäng. Dessutom i formen av: "Kommer du ihåg när vi spelade mot den gängen?" (ja, böjt precis så) och "En gäng" i singular.

Bait [Bajt]. En riktigt storväxt person, alltså muskulös snarare än rund. En biff helt enkelt.

Tappad. Det är ett av många begrepp för att kalla någon för dum, eller bakom, den bokstavliga översättningen är i dag rätt vanlig i rikssvenskan – som i "blev du tappad i golvet som barn?" – men på Göteborgska används det ofta i form av "Han har tappat det helt" för att beskriva att någon har blivit helt galen, eller beter sig väldigt extraordinärt åt.

Käck. Käck är något något är genomtänkt, när det är smart löst eller fiffigt fixat. Man kan säga att något var "himla käckt" och då menar man att det var bra fixat, bra uppstyrt, snyggt löst eller liknande. Men det går även att använda om en pryl, som "käck grej detta" för att beskriva att den just är en bra eller fiffig uppfinning eller manick. Sarkastiska personer kan även säga "det va la käckt" och mena att det var "inte så bra"...

ANNONS

Möla. När du är riktigt hungrig så mölar du i dig mat. Att "möla i sig" betyder att man mer eller mindre trycker ner maten i magstrupen.

Go. Kan betyda "dumskalle" när det används med betoningen på "é du GO eller?", men betyder samtidigt "härlig" eller "skön" när det används med betoningen på "DU é la go". Skillnaden är inte helt enkelt att förklara för den som inte är uppvuxen i Göteborg eller i alla fall har någon av sina föräldrar från Västkusten, men den är helt uppenbar för den som é go. Och förstår du inte é du ju helt go.

Vilket od, eller ord på rikssvenska, skulle du vilja se ta plats i GP:s Göteborgska odbok? Flane? Böna? Fäkta? Harrena? Hör av dig till GP på Facebook (Märk ditt meddelande med "Göteborgsk odbok") och berätta vad ditt ord betyder och varför det är ett göteborgskt uttryck så uppdaterar vi denna lista med jämna mellanrum!
ANNONS