Helena Bjarnegård lämnar jobbet som Göteborgs stadsträdgårdsmästare.
Helena Bjarnegård lämnar jobbet som Göteborgs stadsträdgårdsmästare. Bild: Nettan Kock

Göteborgs stadsträdgårdsmästare blir Sveriges riksarkitekt

Helena Bjarnegård blir Sveriges första permanenta riksarkitekt någonsin. Hon tillträder det nya jobbet i januari nästa år.

ANNONS
|

Helena Bjarnegård har under åren som stadsträdgårdsmästare varit med och utvecklat flera hyllade projekt, till exempel Flatås Park. Hon har arbetat som stadsträdgårdsmästare sedan 2009.

— Det här kommer bli en oerhört spännande utmaning. Jag är mycket tacksam och glad att ha fått förtroendet, säger hon.

Del av större satsning

Riksarkitekten anställs av Boverket och tjänsten är placerad i Malmö. Rekryteringen är del av en större satsning som riksdagen fattade beslut om tidigare i år. Boverket kommer ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö. Totalt innebär det 50 nya tjänster på myndigheten. Rollen som riksarkitekt innebär att hålla samman kontakter mellan bland annat kommuner, myndigheter, branscherna och andra berörda parter.

ANNONS

— Det finns möjlighet att göra verklig skillnad. Jag tror på arkitekturens, formens och designens kraft för att bidra till ett mer hållbart samhälle, säger hon.

Jobbet innebär att Helena Bjarnegård kommer att sluta som stadsträdgårdsmästare på park- och naturförvaltningen.

— Det känns sorgligt men samtidigt är det roligt att gå vidare eftersom det är ett så spännande uppdrag.

Eventuell flytt till Skåne

Om det dessutom blir en flytt till Malmö har inte Helena Bjarnegård bestämts sig för än.

— Tiden får utvisa det. Jag fick ju själv just reda på detta. Jag har inte riktigt hunnit tänka så långt än.

Helena Bjarnegård har en bakgrund som landskapsarkitekt. Innan hon var stadsträdgårdsmästare i Göteborg arbetade hon på White arkitekter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS