Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Zeqiraj sågar Hermanssons ledarskap

Ett ökat missnöje mot den socialdemokratiska ledningen, därför lämnar Jahja Zeqiraj partiet.
– Det var ett enkelt val att jag skulle lämna partiet, säger han till GP.

På tisdagen släpptes bomben. Det oväntade beskedet att ett av toppnamnen inom Socialdemokraterna i Göteborg, Jahja Zeqiraj, lämnar partiet.

I stället går han med i Martin Wannholts Demokraterna, som framförallt är kända för sitt motstånd mot Västlänken – något som är helt i motsats till Socialdemokraternas hållning i frågan.

Enligt Jahja Zeqiraj har han under en längre tid varit missnöjd med socialdemokratin i Göteborg. Framför allt har han känt att mycket går åt fel håll.

LÄS MER: Munck och Zeqiraj går med i Demokraterna

– Det är olika anledningar, som växt fram under senaste åren, som gör att jag lämnar partiet. Jag ser att staden är på väg åt fel håll med nuvarande ledningen. Vi har ständiga konflikter inom det rödgröna samarbetet de senaste åren. Jag kan inte sitta still och kolla på, utan vill lägga min kraft på att förbättra Göteborg, säger han.

Missnöjd med ledningen

Det rödgröna samarbetet har under de senaste åren präglats av motsättningar. Ofta har det handlat om att Miljöpartiet och Vänsterpartiet dragit åt ett håll och Socialdemokraterna åt ett annat. Han menar att samarbetet varit knackigt när det kommer till frågan om ensamkommande och stadsutvecklingsprojekt som Frihamnen och Skeppsbron.

– Problemet finns hos Socialdemokraterna. Vi är det största partiet i samarbetet, då ska vi klara av att ha kappan på oss. Man ska kunna hantera konflikter och kompromisser, nu ser vi att man inte klarar det och då blir samarbetet infekterat, säger han.

Läs mer: S om Zeqirajs avhopp: Var på väg att bli petad

Anser att Hermansson visat svagt ledarskap

Enligt Jahja Zeqiraj har partiet under Ann-Sofie Hermansson haft ett svagt ledarskap. Något som han varit missnöjd med.

– Det var ett enkelt val att jag skulle lämna partiet. Det är något som växt fram sedan vi hade valet av en ny ledare. Jag är van vid starka ledare, något som Anneli Hulthén och Göran Johansson stod för. Nu är det undflyende och man duckar för de svaren som göteborgarna behöver, bland annat inom förskola, skola och äldreomsorg.

Har Ann-Sofie Hermansson visat dåligt ledarskap?

– De senaste två åren handlar inte om dålig ledning, utan brist på ledning. Det här är inget statsbärande parti som man en gång var, som en gång lockade till sig mitt engagemang.

Läs mer: Analys: Avhoppet är en politisk bomb

Läs mer om Val 2018
Mest läst