Zana, 27 år, uppskattar vatten mer efter läckan

Efter vattenläckan i Göteborg har Zana Mandal, 27, tvingats koka sitt vatten innan användning. Hon har även hämtat rent vatten vid en av de vattentankar som placerats ut i Göteborg. Och det är inte förens nu hon inser värdet av det rena kranvattnet i Sverige. – Lyxen vi har att kunna sätta på en kran och ta vattnet och dricka det. Det här är nog en bra påminnelse för alla, säger Zana Mandal.

ANNONS
|

Efter vattenläckan i tisdags har Göteborgs stad gått ut med att vattnet måste kokas innan användning i vissa stadsdelar i Göteborg. Vattentankar med rent vatten har placerats ut och kommunen har även uppmanat boende att inte slösa på vattnet.

Zana Mandal, 27 år, bor i Bergsjön som är en av de stadsdelar där boende måste koka vattnet innan användning för att skydda sig mot eventuella bakterier som kan finnas i vattnet efter vattenläckan.

Hon berättar att det gått bra under dagarna som gått med kokpåbudet, men att hon inte hade väntat sig att omställningen skulle vara så stor. Utan rent vatten i kranen är det mycket att tänka på som man kanske annars tar för givet. Inte bara när det kommer till att dricka vattnet berättar Zana Mandal, utan även vid till exempel diskning eller om man vill ta en dusch.

ANNONS

– Det är ett i-landsproblem, men viär så ovana vid det här, säger Zana Mandal.

LÄS ÄVEN: Då kommer besked om vattnet

Hon har även kokat vatten till sin hund och katt då hon fått det rådet från kommunen.

–Jag ringde och frågade om jag var tvungen att koka vatten till hunden och katten, och då sa de att de inte vet inte hur djurenpåverkas så det är bäst att koka vattnet även till dem.Det kan påverka djuren också, säger hon.

Ovant att köa för vatten i Sverige

Vid Rymdtorget finns den närmstavattentanken för Zana Mandal. När hon var där för att hämta vatten snirklade sig kön lång och många hade med sig stora dunkar för att fylla på och bunkra upp med vatten hemma. Det var först då det slog henne hur mycket hon uppskattar det rena vattnet i Sverige.

– Jag blev chockad över att det var så mycket folk där. Det varså surrealistisktatt se folk köa för att hämta vatten i Sverige, berättar hon.

Hon berättar att känslan på platsen kunde liknas med en krissituation från ett annat land ochatt man blir mer medveten om hur stor betydelse rent vatten faktiskt har i det vardagliga livet.

– Jag tror jag kommer bli mycket mer medveten om att vatten är inte någotalla har.Lyxen vi har att kunna sätta på en kran och ta vattnet och dricka det. Det här är nog en bra påminnelse för alla, vi kanske borde ha en sådan här period en gång per år, säger Zana Mandal och skrattar.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Oklart vem som stoppade mass-sms om kokpåbud

Informerades av grannar

Många har riktat kritik mot Göteborgs stad och menar att informationen kring vattenläckan initialt var bristfällig. Zana Mandal fick informationen tidigt, då hon blev informerad i en Facebook-grupp för personer boende i hennes område.

Men hon säger att hon förstår dem som är besvikna på kommunen, och menar att de utesluter många när de väljer att gå ut med informationen via webbsidor eller sms.

– Jag är ung och frisk, så det spelarinte så stor roll för mig. Men tänk på de gamlingarna som bor själva och inte har internet eller så. Det kanske är många som inte har ringt eller som inte har kollat på hemsidan eller har någon kontaktmed sina grannar, då kanske de dricker vattnet och om de är gamla är de ju en riskgrupp för bakterier och kanske blir sjuka, säger Zana Mandal.

LÄS ÄVEN: Efter floppen med mass-sms:en – Robert Hannah (L) kräver svar från regeringen

ANNONS