Yuusuf Warsames syskon får inget stöd

ANNONS
|

Den åttaårige killen Yuusuf Warsame låg och sov när någon kastade in en handgranatgenom fönstret till den lägenhet han befann sig i.

Yuusuf Warsame, hans syskon och mamma var och hälsade på släktingar här i Göteborg. Förutom de egna syskonen befann sig även flera andra barn inne i lägenheten.

De bevittnade hela händelsen och har påverkats kraftigt av vad de varit med om.

– Hans lillebror sa till mig: "Min bror är död. Kan du göra så att han kommer tillbaka?", har en anhörig berättat för GP.

Den anhörige berättar nu om att barnen inte slutar gråta, de har svårt att sova och att de blir rädda för minsta ljud. I går var det en familjemedlem som skramlade med kastruller - barnen fick panik.

ANNONS

– De slängde sig de skrek. Vilken reaktion, säger den anhörige.

LÄS MER: Pappan om sorgen efter Yuusuf: "Mitt hjärta blöder"

Vet inte hur de ska prata med barnen

Han berättar att de vuxna inte vet hur de ska prata med barnen om de som hänt utan känner att de behöver hjälp. Men de har inte fått något stöd.

– Ingen har träffat barnen ännu. Ingen psykolog, inget proffs, ingen krishanterare, ingenting, säger han och berättar att familjen har kontakt med Socialtjänsten sedan tidigare.

– Var är de nu? De har inte ringt mig. De har mitt nummer, säger han och fortsätter:

– Det är skandal.

Han anser att det är Socialtjänsten som ska ta initiativet.

LÄS MER: Ministern träffar inte Yuusuf Warsames mamma

Tror att rutinerna följts

Tina Liljedahl Scheel, tillförordnad stadsdelsdirektör i Västra Hisingen, är i nuläget den som uttalar sin i frågan omSocialtjänstens arbete. Hon säger dockatt hon inte kan säga någotom detta enskilda fall.

– Som rutin har vi, när det gäller kriser av det här slaget, att vi erbjuder olika typer av krisstöd, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte hört att rutinerna inte skulle ha följts. Det ska vi självklart kolla upp. Men jag skulle bli förvånad om de inte har fått några möjligheter alls. Sedan kan det naturligtvis vara så också. Det här är ju en chockartad situation så de här kontaktuppgifterna och kontakterna kanske behöver tas flera gånger.

ANNONS

Enligt Socialtjänstlagen ansvarar Socialnämnden för att ett barn som utsatts för eller bevittnat brott får det stöd det behöver.

– Själklart är det viktigt att man får någon form av stöd och kan prata om händelsen, konstaterar Tina Liljedahl Scheel.

ANNONS