Ytterligare upphandling granskas

Upphandlingen om arenornas underlag på ridsports-EM är inte den enda som väcker frågetecken. I höst ska ytterligare en upphandling avgöras hos förvaltningsrätten. Denna gång gäller det bland annat läktare och tält.

ANNONS
|

GP har tidigare kunnat avslöja hur Got Event valde att gå emot förvaltningsrätten och kammarrätten när det gäller att teckna avtal om den fibersand som las ut på arenorna under ridsports-EM i somras. Förvaltningsrätten har också slagit fast att det rör sig om en olaglig direktupphandling.

Men fler upphandlingar har blivit föremål för förvaltningsrätten.

I slutet av förra året konstaterade en extern genomlysning av ridsports-EM att upphandlingarna var den största risken eftersom "endast ett fåtal upphandlingar är helt klara".

Upphandlingarna kring underlag, TV och mobila enheter är de områden som lyfts fram i granskningen. Samtliga upphandlingar kring de tre områdena har sedan varit uppe hos förvaltningsrätten, och när det gäller upphandlingen av så kallade mobila enheter så finns det ett mål som fortfarande pågår.

ANNONS

"Rutten hantering"

Med mobila enheter menas till exempel tillfälligt uppbyggda läktare, tält och kameratorn. Värdet på upphandlingen var runt fem miljoner kronor. Den upphandling som genomfördes tidigare i år om mobila enheter avbröts av Got Event. Istället tecknades avtal genom en så kallad direktupphandling. Företaget MSP Event från Luleå var ett av de företag som var med och lämnade ett anbud. Vd:n Mikael Nilsson menar att han aldrig tidigare upplevt något liknande när det gäller offentliga upphandlingar.

– Det var en rutten hantering. Det var inte rumsrent. Jag tog mig tid att skriva en välgrundad offert och anbud och det var uppenbart att de inte vill ha en vanlig upphandling, säger han.

Den vanliga upphandlingen avbröts av Got Event efter det att Mikael Nilsson överklagat tilldelningsbeslutet. Att MSP Events anbud inte beaktades berodde på att det kom fram för sent. Det är den förklaring som Mikael Nilsson har fått av Got Event, enligt honom.

– Det var så att vårt anbud inte kom fram i posten. Ett annat företag lämnade också in ett anbud, även där var det postgången som strulade. Sannolikheten för att det ska hända är lika stor som att vinna på Bingo-Lotto. Att jag var så korkad och dum att tro att vi kunde få leverera något så stort och fint som ridsports-EM. Det var på förhand avgjort, säger han.

ANNONS

Frågan om att ogiltigförklara avtalet om mobila enheter kommer förvaltningsrätten ta ställning till senare i år.

Frågan om tv-produktion var också uppe i förvaltningsrätten i våras. Av de två företag som deltog i upphandlingen begärde det företag som inte fick tilldelningen överprövning av ärendet. Även där avbröts upphandlingen från Got Events sida.

Söker skadestånd

Ridsports-EM innebar en stor förlust för Göteborg. Förutom ett minus på runt 55 miljoner för själva mästerskapet så kommer också Heden att behöva lagas eftersom flera konstgräsplaner förstördes. Kostnaden för det beräknas till någonstans mellan sex och sju miljoner. Dessutom kommer Got Event att få betala en upphandlingsskadeavgift till Konkurrensverket. Det är obligatoriskt eftersom förvaltningsrätten slagit fast att upphandlingen av underlaget var olaglig. Företaget som överprövade upphandlingen, nederländska De Grondslag, kommer också att gå vidare och söka skadestånd.

GP har sökt företaget som inte fick tilldelningen av tv-produktionsavtalet men företaget vill inte kommentera turerna.

GP har även sökt flera företrädare för Got Event för att fråga mer om upphandlingen om mobila enheter.

GP har kontaktat företagets vd Lotta Nibell, som hänvisar till kommunikationsansvarig på Got Event, Mikael Persson. Han skrev till GP på fredagskvällen att han inte har fått tag i någon annan som kan kommentera men att Got Event kommer "återkomma snarast".

ANNONS
ANNONS