Wollter ifrågasätter Nato-stödet i opinionen

Sven Wollter, som på torsdagen talade på en manifestation mot Värdlandsavtalet med Nato, tycker att det är något märkligt med svenskarnas ökade stöd för försvarsalliansen.

ANNONS
|

Den 25 maj väntas Sveriges riksdag avgöra om man ska underteckna det så kallade Värdlandsavtalet med Nato, ett avtal som underlättar för Sverige att ge eller ta emot stöd från Nato.

På torsdagskvällenhade runt femhundra människor samlats på Gustaf Adolfs torg för att visa sitt mostånd mot avtalet, som man betraktar som ett alltför tydligt närmande till Nato. Skådespelaren Sven Wollter var först upp i talarstolen.

– När jag flög till Umeå senast, blev jag stoppad. Jag fick inte ta med mig min lilla nagelsax, sade han och måttade med fingrarna.

– På samma flygplats i Umeå, släppte man för ett år sedan in hundratalet tungt beväpnade personer, för att delta i en så kallas ACE- manöver, Arctic Challenge Excercise. Det är helt i linje med det värdlandsavtal vi nu ska ratificera.

ANNONS

Sven Wollter beskriver avtalet som en utförsäljning av Sveriges alliansfrihet.

Stödet för Nato har enligt flera olika undersökningar ökat den senaste tiden.

Enligt SOM-institutets undersökning från 2015 hade andelen som svarade ja på frågan om det är ett bra förslag att Sverige ansöker om Nato-medlemskap ökat till 38 procent, jämfört med 31 2014. De som svarade Dåligt hade gått från 31 till 37 procent.

På frågan hur han ser på de siffrorna svarar Sven Wollter att det för det första inte är konstigt.

– Om man tänker på den envetna propagandan, som använder sig av rysskräcken som bränsle, tycker jag det är konstigt att det inte är värre.

Sen säger han att det är något märkligt med siffrorna.

– De flesta, 60–70 procent av svenskarna är ju för alliansfrihet. Om man samtidigt vill ha Nato, hur man tänker då?

SOM-undersökningen från 2015 visar att finns många människor som tycker att det går ihop.

32 procent av de som tycker att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato anser att Sverige också bör bibehålla sin militära alliansfrihet. Parallellt anser 24 procent av de som menar att Sverige bör bibehålla alliansfriheten att Sverige också bör söka medlemskap i Nato.

Finns det inte anledning då att frukta Ryssland?

ANNONS

– Nä! konstaterar Wollter.

Han säger att det finns stor anledning att vara observant på utvecklingen i Ryssland, men att det finns större anledning att frukta Nato.

Sven Wollter var i sitt tal tydlig med att fred är målet och Värdlandsavtalet inte är vägen dit.

– Jag välkomnar alla till Sverige. De får ha vilken tro de vill och vilken frisyr de vill, men det finns en sak de inte får ha med sig. Vapen. Vi vill inte ha hit dem! dundrade Sven Wollter och drog ner kvällens första applåder.

Fakta: Avtalet

  1. Den 4 september 2014 undertecknades ett samförståndsavtal mellan Sverige och Nato om värdlandsstöd. Innan avtalet träder i kraft ska det föreläggas i riksdagen för beslut i april 2016.
  2. Avtalet om värdlandsstöd gör det, genom ett förtydligande av Sveriges roll, lättare för Sverige att stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig här eller i närområdet. Nato kan vid en inbjudan ges tillgång till svenska militära baser, som kan användas för operativt eller logistiskt stöd till alliansens styrkor i deras militära operationer.
  3. Avtalet ger inte Nato eller något Nato-land rätten att utan tillstånd utnyttja svenskt territorium: detta måste alltid ske på den svenska regeringens inbjudan.

Källa: Wikipedia

ANNONS