Way out Fest

ANNONS
|

Kycklinglår med myntaglaze, klassisk potatissallad som serveras i plastmuggar, vegetariska tortillarullar. Allt går att äta med fingrarna och det är bara att hugga in på Fridas picknickspecialiteter och få en bra grund att stå på inför dagens (morgondagens/fredagens/kom. från Linda) stora händelse – Way out West.

Mat är gemenskap. Musik är gemenskap. Kombinerar man de två blir det hur bra som helst.

När artister som Timo Räisänen, Arctic Monkeys och Glas Vegas väntar, och man sitter där på filten och bara njuter, ja, då vet man att det blir en bra dag.

ANNONS

– Jag vill göra en heldag! Man träffas innan och bygger upp förväntningarna. Och maten blir så mycket godare om man äter tillsammans.

Frida Larsson, 23, har gjort en picknick för alla smaker. Något med kyckling, något med fisk, något vegetariskt, något sött.

– Ingen går hungrig härifrån, säger Frida, och berättar hur hon alltid matat sina vänner, ända sedan hon var liten.

Under tonåren i Stenungsund träffades kompisgänget ofta på stranden – Frida stod för trakteringen. Redan som 13-åring tänkte hon på att det skulle finnas saker i korgen som passade till och med de kräsnaste.

I trean på gymnasiet vann Frida Mildastipendiet, en tävling för landets alla kockelever. Hon har lagat mat i TV, pratat mat i radio och varit kökschef på två restauranger. Senast i Spanien där hon förra sommaren fick fria händer att starta en svensk bistro med internationell prägel. Efter återkomsten till Sverige i vintras har hon arbetat på kvarterskrogen och cateringfirman Gaffelkonst i Örgryte, hos Ulrika Forssell.

– Där lär jag mig ständigt nya saker. Tänk att ena dagen få grilla med 35 forskare och nästa vara med och laga en 5-rätters avsmakningsmeny för 150 personer i ett bergrum utan rinnande vatten.

ANNONS

Att få till det lilla extra, även när utrustningen är minimal, är något som Frida alltid strävar efter, även när hon ordnar picknick med vännerna.

Men det behöver inte vara så ordnat. Glömmer man något hemma är det inte hela världen, gemenskapen är det viktigaste.

Pamboli

Alla recept är beräknade till 6 personer

En tunn skiva rostat surdegsbröd med mixade sommartomater – enkelt och supergott.

När Frida kom till Spanien hade hon fem dagar på sig att öppna ett kök. Hon visste att hon ville ha med pamboli på menyn och därför åt hon pamboli till lunch på spanska tavernor varje dag och använde dem som utgångspunkt i sin egen variant.

12 tunna skivor mörkt bröd, gärna surdegsbröd

2 tomater

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja + olja till rostning av bröden

ANNONS

saften från ½ citron

1 krm salt, nymalen svartpeppar

Servering: ev hårdlagrad ost, lufttorkad skinka, salami

Skär brödet i lagom munsbitar. Droppa lite olivolja över varje skiva. Rosta brödskivorna i ugnen på 225° i cirka 5 minuter tills de fått fin färg.

Skär tomaterna i stora bitar och kör dem i mixer tillsammans med vitlök, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar. Använd gärna stavmixer och ett smalt mixerglas. Mixa till slät konsistens.

Servering: Bred ett tunt lager av tomatmixen på varje brödskiva. Ät den som den är eller toppa med hårdlagrad ost, lufttorkad skinka eller salami.

Citrus- och myntaglazad lårkycklingklubba

Visst kan man köpa en färdig marinad och bara steka kycklingen i ugnen, men en egen marinad blir både roligare och fräschare. Den söta avslutningen med socker, mynta och citron är en uppskattad kryddning bland Fridas vänner. Dessutom är kyckling billig mat.

ANNONS

Gör kycklingklubborna färdiga hemma, lägg lite folie runt och ät med fingrarna. Som gjort för en festivalkväll.

ca 1,5 kg kycklingklubbor

Marinad:

½ dl honung

1 dl soja

saften från 1 citron

1 tsk salt, svartpeppar

Kryddsocker:

2 msk råsocker

skalet från 1 citron

½ dl hackad färsk mynta

Tvätta citronen och riv skalet. Spara det rivna skalet till kryddsockret och pressa citronen.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Lägg marinaden och kycklingklubborna i dubbla plastpåsar och låt kycklingen marinera i minst en timme.

Mixa socker och citrusskal till ett jämnt kryddsocker. Du kan använda mortel, handmixer eller matberedare. Vänd ner den hackade myntan.

Lägg ut kycklingklubborna i en långpanna eller eldfast form. Stek dem i ugnen i 225° i ca 8 minuter. Ta ut dem och strössla över kryddsockret. Baka i cirka 5 minuter till. Kontrollera med en sticka att de är klara. Saften som sipprar ut ska vara klar, inte rödfärgad. Vill man vara på den säkra sidan kan man använda en digital stektermometer. De är garanterat färdiga när innertemperaturen är 70°.

ANNONS

Klä den nedersta delen av kycklingbenen i aluminiumfolie och packa ner i picknickkorgen.

Sommarsallad med färskpotatis

Det är inte svårt att göra en egen potatissallad och den lär imponera desto mer på musikvännerna än färdigköpt.

500 g färskpotatis

1 knippe salladslök

3 dl crème fraiche

1 dl turkisk yoghurt

2 rejäla msk grovkornig senap (Frida använder cidervinägersenap)

1 dl rädisor i klyftor

salt, svartpeppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt kallna.

Skiva salladslöken tunt.

Blanda crème fraiche, yoghurt och senap. Blanda i potatisen, hel eller skivad, tillsammans med rädisa och salladslök. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Potatissalladen kan serveras i till exempel plastglas. Lägg gärna lite ruccolablad i botten på varje glas. Det är både gott och dekorativt och gör salladen lite lättare.

ANNONS

Vegetariska tortillarullar

Ett vegetariskt alternativ med Fridas favoritgrönsak på sommaren, bönor i alla former. De är både goda i smaken och krispiga i konsistensen. Ricottaosten är också en tacksam ingrediens som gillar att blandas med andra grönsaker.

200 g valfria färska eller frysta bönor (t ex haricots verts, suparsnaps, vaxbönor)

200 g ricottaost

1-2 tomater

Saften från ½ citron

2 msk fint skuren färsk basilika

1 dl finriven parmesanost

salt, svartpeppar

olivolja

1 pkt med 6-8 mjuka tortillabröd, gärna fullkorn

Skär bort ändarna på bönorna och koka dem snabbt i saltat vatten i 1-2 minuter. Kyl dem genast i kallt vatten så att kokningen stannar av. Om du använder frysta bönor, tillaga dem enligt anvisning på förpackningen. Skiva tomaterna.

Blanda bönorna med ricottaost och tomatskivor. Smaka av med salt, peppar, citronsaft samt 2 msk av parmesanosten.

Lägg ut tortillabröden och fördela fyllningen, ca 2-3 msk på varje bröd. Rulla ihop och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla varje rulle med lite olivolja, strö över resten parmesanosten.

ANNONS

Gratinera rullarna i ugnen i 200° i 10-12 minuter.

Låt dem svalna och dela dem på mitten. Servera med servetter runt.

Wraps med heta köttbullar i tomat- och paprikasalsa

Alla ungdomar gillar köttbullar, till och med Mamma Scans, menar Frida. Här har hon använt färdiga köttbullar i en kall tomatsås smaksatt med paprika och rullat in i tunnbröd.

Fetaosten kan man använda som den är, men får den dra i lite apelsin blir den mer spännande. De rostade fröna är enkelt att göra själv hemma i en stor sats och ha som topping i sallader, på frukostgröten, till desserter... ja, de är goda till det mesta.

2 röda paprikor

1 gul lök

1 morot

2 vitlöksklyftor

½ färsk röd chilifrukt

1 msk olivolja

2 burkar hela konserverade tomater à 225 g

2 dl vatten

1 lagerblad

1 msk curry

1 msk paprikapulver

1 msk honung

1 msk rödvinsvinäger

salt, vitpeppar

Apelsinfeta:

ANNONS

1 pkt fetaost (200 g)

Skal och saft från ½ apelsin

1 msk olivolja

Ev lite smörgåskrasse

Rostade frön:

½ dl solrosfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk soja

1 tsk salt

Servering:

18 köttbullar

6 mjuka tunnbröd

Ansa och hacka paprikan. Hacka löken grovt. Riv moroten grovt. Finhacka vitlök och chilifrukt.

Fräs paprikan i olivoljan i en stor kastrull på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt lök, morot, vitlök och chilifrukt, och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt tomater, vatten, lagerblad, curry och paprikapulver. Koka alltsammans i cirka 20 minuter utan lock.

Smaksätt röran med honung, vinäger, salt och peppar. Låt koka ytterligare cirka 10 minuter utan lock. Låt svalna. Lägg i köttbullarna.

Apelsinfeta: Skär fetaosten i bitar. Tvätta och riv skalet från apelsinen. Pressa ur apelsinsaften. Blanda apelsinskal och –saft med olivoljan och häll över fetaosten. Klipp ev över lite krasseblad.

ANNONS

Rostade frön: Blanda ingredienserna och rosta på plåt i ugnen i 180° i cirka 8 minuter. För en enklare variant kan man rosta bara frön (utan soja och salt) i en stekpanna på medelvärme tills de tar färg.

Servering: Lägg köttbullarna med sin sås på tunnbrödet och rulla wraps. Toppa med fetaost och frön, ev med lite mer krasse.

Dillcrêpes med makrillcrème

En fiskrätt måste vara med, tyckter Frida, och gör en smarrig kräm med burkmakrill och philadelphiaost. Krämen rullar hon in i en vanlig pannkaka som smaksätts med dill. Billig picknickmat med hög impfaktor.

Pannkakssmet:

2 ägg

3 dl vetemjöl

3,5 dl standardmjölk

0,5 tsk salt

0,5 tsk råsocker

½ dl fint skuren dill

ANNONS

smör till stekning

Fyllning:

2 burkar makrill i tomatsås (à 125 g)

1 pkt philadelphiaost (200 g)

salt, svartpeppar

citronsaft

1 kokt ägg

1 liten rödlök

Pannkakor: Blanda först ägg och mjöl, sedan lite i taget av mjölken till en jämn smet. Tillsätt salt och socker. Låt gärna smeten stå och dra en stund innan du tillsätter dillen och steker tunna pannkakor i smör. Låt dem svalna.

Fyllning: Mixa makrillen några varv i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt färskosten och fortsätt mixa till en jämn smet. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Hacka ägget och finhacka rödlöken. Vänd ner ägget och rödlöken i smeten.

Servering: Klicka 1-2 msk fyllning på varje pannkaka, toppa eventuellt med något salladsblad. Rulla ihop och servera med en servett.

ANNONS

Fruktsallad med vanilj- och honungskesella

Servera din favoritblandning av sommarens frukter och bär i ett glas med lite vaniljkesella i botten. Vill du hotta till det tillsätter du lite färsk chili. Vaniljkesellan kan man ta som den är, eller smaksätta med lite honung och svartpeppar.

400 g valfria frukter och bär, t ex mango, jordgubbar och blåbär

ev 1 tsk finhackad färsk chilifrukt

1 msk finhackad färsk basilika

Vanilj- och honungskesella:

2 dl kesella vanilj

1 msk honung

1 krm svartpeppar

Skär frukten grovt. Smaksätt den med finhackad chili och basilika.

Blanda vaniljkesellan med honung och svartpeppar.

Lägg en klick vaniljkesella i botten på glasen. Fördela fruktblandningen. Njut.

Fruktig lemonad med stjärnanis

Frida tar gärna med sig en hemmagjord lemonad i picknickkorgen. Hon tycker om att bjuda på något alkoholfritt och genuint utan tillsatser. Svalkande och förföriskt gott i sommarsolen.

ANNONS

2 citroner

3 dl vatten + att späda med

1 stjärnanis (finns i kryddhyllan)

1 röd grapefrukt

2,5 dl råsocker

1 kruka färsk mynta

Servering: ev färska bär i glasen

Tvätta citronerna noggrant. Skala citronerna med potatisskalare. Försök att bara få med det gula. Koka upp citronskal, vatten och stjärnanis. Låt det koka tills sockret löst sig.

Låt svalna. Pressa i juice av citronerna och grapefrukten. Lägg i myntan, men spara några blad till servering. Späd med kallt vatten till önskad smak.

Häll upp lemonaden i en snygg flaska. Lägg lite färska bär och färsk mynta i glasen och servera.

$1

ANNONS