Martin Wannholt, presskonferens Demokraterna, Göteborg
Martin Wannholt, presskonferens Demokraterna, Göteborg Bild: Robin Aron

Wannholt: "Annat än tvåsiffrigt är ointressant"

Enligt GP/Sifos lokala väljarbarometer kan Demokraterna bli tredje största parti i fullmäktige. Partiledaren Martin Wannholt tror att stödet kan bli ännu större.
– Än så länge är vi bara tredje största parti, men vi litar på göteborgarnas omdöme. Det är resultatet på valdagen som räknas, säger han.

ANNONS
|

I GP/Sifos lokala väljarbarometer uppger 13,9 procent av de tillfrågade att de hade röstat på Demokraterna i ett kommunval i dag.

LÄS MER:Katastrofsiffror för S i Göteborg

Partiledaren Martin Wannholt säger att det stämmer överens med partiets mål: man har siktet inställt på ett tvåsiffrigt valresultat.

– Allt annat än tvåsiffrigt är ointressant. Får vi det kan vi förhandla fram de saker vi vill, trygghet på gatorna, resurser till skolan, och ett stopp på Västlänken, säger han.

Han säger att man har målsättningen att efter valet utgöra "en stark vågmästare" i fullmäktige.

– Om alliansen börjar backa i västlänken har vi en deal direkt. Det är ingen idé att spekulera i det just nu, men Västlänken är så förödande för Göteborg. Den måste de backa på, säger Martin Wannholt och fortsätter:

ANNONS

– Vi tänker släppa igenom det block som släpper igenom de förslag som vi går till val på.

LÄS MER:Så vände Wannholt Göteborgspolitiken upp och ned

Kommer att lägga en egen budget

Trots det starka opinionsstödet har Demokraterna än så länge inte lyckats presentera vilken politik som man egentligen går till val på.

Utöver att stoppa Västlänken har ni kommit med särskilt många konkreta förslag?

– Det är ett jätteenkelt svar på den frågan. I budgetdebatten i juni kommer vi att lägga ett eget förslag för Göteborg. Vi kommer att bli jättetydliga när valet börjar närma sig. Redan i dag har vi tagit fram mycket, nu gäller det att få ut budskapet.

Folke Johansson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.
Folke Johansson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Bild: Fotograf Carl-Henrik Trapp

Folke Johansson är professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet. Han har forskat om lokala småpartier och menar att opinionsstödet för Demokraterna var väntat.

– För ett nytt parti är det här inte extremt. Martin Wannholt är dessutom välkänd i Göteborg och fick flest personkryss utav av alla moderater i förra valet, säger han.

LÄS MER:Svårt läge väntar i Göteborg efter valet

LÄS MER:S om katastrofresultatet: "Jag har goda förhoppningar"

Västlänksrapporteringen har gynnat Demokraterna

Stödet kan förklaras med den omfattande medierapporteringen kring Västlänksfrågan den senaste tiden. Demokraterna har framstått som ett trovärdigare alternativ än andra motståndare till bygget.

– Sverigedemokraterna och Vägvalet uppfattas av väljarna som lite udda fåglar, men Demokraterna ligger mer mot den politiska mittfåran, då drar de mer nytta av attityden mot Västlänken, säger Folke Johansson

ANNONS

Förutsatt att Demokraterna kommer in i fullmäktige, kommer de att ställas inför en utav två utmaningar. Så brukar fallet vara för de flesta lokala småpartier, menar Folke Johansson.

– De lokala missnöjespartierna driver oftast en viss fråga i början, men om den sedan blir löst, så kan partiet falla ihop. Eller så kommer man in i fullmäktige och tvingas ta ställning i andra frågor, i ett brett spektrum från höger till vänster, då finns risk att man splittras.

– Sedan är det möjligt att man utvecklas till ett så kallat "Kommunens Väl"-parti. Ett parti som undviker att ställning åt höger eller vänster, utan bara riktar in sig på kommuninvånarna. Det är möjligt att det går åt det hållet, men jag är osäker att Demokraterna verkligen skulle göra det.

LÄS MER:Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

LÄS MER:ANALYS: Sifon antyder en total S-kollaps - och den är inte oväntad

Vågmästarställning mest fördelaktig

Att partiet skulle komma att ansluta sig till något av de nuvarande blocken är osannolikt, menar Folke Johansson.

– Det mest fördelaktiga för dem är ju en vågmästarställning, då kan de rösta fritt utifrån vad de själv vill göra. Det innebär också att de andra partierna måste anpassa sig för att få deras stöd, säger han och fortsätter:

– Ansluter de sig till ett block kanske de skrämmer bort de väljare strömmat in, det undviker de allra helst.

ANNONS

LÄS MER: GP/LIVE: Missa inte GP:s valdebatt 24 april

ANNONS