Volvo i förhandlingar om linbaneprojekt

ANNONS
|

Det senaste året har planerna kring Linbaneprojektet inför stadens jubileumsår 2021 blivit allt mer konkreta. Tanken är att linbanan ska utgöra ett alternativ till kollektivtrafiken i Göteborg

I januari inleddes arbetet med detaljplanerna för den nya linbanan.Tanken är att man ska bygga fyra stationer som ska ligga vid Järntorget, Lindholmen, Wieselgrensplatsen samt Lundby.

– Nu drar vi igång själva hantverket med planerna. Strax före jul hoppas jag att vi ska kunna återkomma och visa hur det faktiskt kommer att se ut, har Inger Bergström, arkitekt på stadsbyggnadskontoret, tidigare sagt till GP.

Partier från bäggeblocken har ställt sigpositiva till projektet, och man trycker framförallt pådet kan förbättra stadens kollektivtrafik.

ANNONS

– Det innebär stora förbättringar. Man kommer kunna ta sig mellan Lundby och Järntorget på 4-5 minuter, har Axel Josefsson (M) tidigare sagt till GP.

Johan Zandin (V), ledamot i byggnadsnämnden, sade tidigare i år attlinbanans kapacitet kommer att vara viktigt när Göta älvbron stängs.

– Det är inte bara för att vi har ett 400-årsjubileum som vi vill bli klara snabbt. Linbanan kommer också behövas för att avlasta när vi ska byta från den gamla Göta Älvbron till den nya Hisingsbron. Under perioden utan spårvagnstrafik över älven är det bra om linbanan kan finnas på plats, sade han.

Läs också: Linbanan över älven rycker allt närmare

Vill inte störa invånvarna

Nu framkommer det att Trafikkontoret vill placera Lundby-stationenvid Ramberget. Det berörda området som man tittar påägs i dag av Volvo Group, rapporterar GöteborgDirekt.

Anledningen bakom att man kollar på just den platsen är att man villundvika att gondolerna stör intilliggande bostadshus. Tidigare har boende på Lindholmen kritiserat projektet för samma sak, nämligen att linbanan skulle ligga allt för nära bostäderna.

–Skulle de åka förbi vårt hus skulle gondolerna få fri insyn in i våra sovrum, har Mats Jonsson, boende på Lindholmen, tidigare sagt till GP.

Läs mer: Skarp kritik mot linbana på Lindholmen

ANNONS

Inlett förhandlingar med Volvo

Trafikkontoret harnu inlett förhandlingar med företaget. Dessa anses vara en viktig del i huruvida linbanebygget blir av, eftersom att Volvo har omfattande planer på att expandera i Lundby.

– Det behöver passa ihop med vad kommunen ska göra. Om det inte sker samordnat med linbanestationen blir det inte bra för någon, säger Per Bergström Jonsson, Trafikkontorets projektledare, till GöteborgDirekt.

Samtidigt har Volvo uttryckt stort intresse för projektet eftersom man ser flera fördelar med det.

– Vi ser linbanan som ett utmärkt sätt att knyta ihop Lundby med Lindholmen och Järntorget, säger Henry Sténson, medlem av Volvos koncernledningen med ansvar för bland annat kommunikation, i en kommentar via mejl, till GöteborgDirekt.

ANNONS