Vittnet backar – Bandidosbossen vill frias

Hans vittnesmål satte Bandidosbossen Mehdi Seyyed bakom lås i Sveriges mest bevakade fängelser – nu tar mannen tillbaka sina uppgifter. I ett mejl till advokaten Arash Raoufi framställer han det hela som en komplott: "Polisen försåg mig med bevismaterial". – Jag har absolut ingen anledning att tro att det skulle ha gått felaktigt till i utredningen, säger kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner.

ANNONS
|

Den 19 september 2006 exploderade en handgranat under en bil i Göteborg. Dagen efter detonerade ytterligare en sprängladdning. Misstankarna riktades genast mot Bandidostoppen Mehdi Seyyed men när bevisningen inte räckte lades utredningen ner.

I början av 2008 dömdes Mehdi Seyyed för ett annat brott - en grov misshandel som ägde rum i Bandidos lokaler på Marieholmsgatan. Offret var en X-teammedlem i 25-årsåldern.

Förutom uppgifter om den misshandel han utsattes för började X-teammannen, under utredningen, att prata om de två bombdåd som inträffade i Göteborg hösten 2006. Han kunde då peka ut Mehdi Seyyed samt tre andra, även de med Bandidoskoppling, för att ligga bakom dåden. Han berättade även om sin egen inblandning.

ANNONS

LÄS MER:Bandidosledaren: "Jag är en vanlig medlem i klubben"

Fälldes av vittnesuppgifter

Vittnesmålen medverkadesedan till attMehdi Seyyed fälldes för inblandning i bilbomberna. Han fick fängelse i sju år för anstiftan tillförsök till grov misshandel. Även de fyra medåtalade dömdes.

Sitt straff avtjänade Mehdi Seyyed bland annat på Hall och Kumla - två avSveriges hårdast bevakade fängelser. I juni 2014 släpptes han ut och nu har hans advokat,Arash Raoufi, lämnat in en resningsansökan till Högsta Domstolen rörande Bandidosbossens inblandning i bombdåden.

Anledningen: huvudvittnet har tagit tillbaka sina uppgifter.

LÄS MER: Drygt åtta år efter domen - Bandidosboss begär resning

Mejl från vittnet

Den 28 juni i år fick Arash Raoufi ett mejl från vittnet:

"Det var jag som låste in din klient Mehdi Seyyed och andra medlemmar från BMC", inledde han. Han skrev vidare att han kunde göra det för att "polisen försåg mig med bevismaterial".

Vittnet fortsatte: "De förstod att jag ljög och de ville hjälpa mig med min lögn [...] Jag har mycket att berätta och jag var ung och en idiot men hade det inte varit för polisen så hade det aldrig kunnat bli av".

Mannen förklarar sitt agerande med att han då var så arg på Mehdi Seyyed och Bandidos: "Jag gjorde vad som helst för att hämnas på dem". Men nu påstår han att han "hatar" det han gjorde. Han påstår att han utnyttjades av polisen för att han var ung och hade personliga problem.

ANNONS

Han påstår att han inte är ute efter förlåtelse utan för att det han gjorde är "oförlåtligt": "för att din klient och de andra ska få ut sin röst om att de faktiskt var oskyldiga och jag hade aldrig kunnat låsa in dem utan polisens hjälp".

"Så gör man inte"

Kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner var en av förundersökningsledarna rörande bombdåden:

– Jag har absolut ingen anledning att tro att det skulle ha gått felaktigt till i utredningen, ingen som helst känsla, säger hon och fortsätter:

– Så gör man inte. Man tar uppgifter och så kontrollerar man mot andra uppgifter. Det är så mycket uppgifter. Skulle en person bli försedd med ett så omfattande material så krävs det ju väldigt mycket för att den ska kunna komma ihåg alla detaljer.

Tyckte du att vittnet var trovärdigt?

– Ja, det gjorde jag, absolut. Sedan är det så här att i ett ärende som handlar om den här grova brottsligheten så kan man inte bara gå på vittnesuppgifter, det måste finnas stödbevisning på olika sätt. Det är många detaljer som plockas in då. Jag uppfattar att det här målet baserades på stabila uppgifter, det var detaljerade uppgifter och det är prövat i två instanser.

ANNONS

Fick hjälp att "friska upp minnet"

Vittnets uppgifter, om att han tidigare ljugit, ligger till grund för advokat Arash Raoufis resningsansökan åt Mehdi Seyyed.

Advokatenskriver i resningsansökan att vittnet ska ha berättat en historia för polisen som inte gick ihop. Då påstås han ha fåtthjälp av polisen att "friska upp minnet". Bland annat ställdes det, enligtresningsansökan, ledande frågor så att vittnet kunde uttala sig om hur handgranaten placerades under bilen.

Vittnet säger sig även ha fåttta del av telefonlistor. Dessa menar han att han också fick hjälp att tyda så att han kunde anpassa sina uppgifter så att de gick ihop medannan bevisning.

– När det gäller hur det här har gått till och det som de anförså är detinte barakritik mot polisen utan faktiskt också kriminellt –om det skulle ligganågon sorts riktighet i de delar som man påstår. I min värld ägnar sig inte polisen åt kriminell aktivitet utan vi beivrar den, säger Jens Ahlstrand, kriminalkommissarie och chef över den regionala utredningssektionen i region väst.

Han fortsätter:

– Så länge jag har varit polis så känner jag ingen som är intresserad av att sätta oskyldiga människor i fängelset.

Inte ens om det rör sig om en ledare för ett kriminellt mc-gäng som i det här fallet?

ANNONS

– Inte ens då. Man ska dömas för de gärningar man faktiskt har begått och inget annat, säger Jens Ahlstrand.

ArashRaoufi skriver att "om de nya uppgifterna hade presenterats vid underinstanserna skulle Mehdi Seyyed ha frikänts från ansvar". Arash Raoufi anser att hovrättens dom "vilar på en väldigt svag utredning, särskilt mot bakgrund av den nya bevisningen".

Därför anser han att det finns "synnerliga skäl att pröva frågan på nytt om Mehdi Seyyed har gjort sig skyldig till de gärningar han dömts för".

Ingen lyxverksamhet

I mejlet påstår vittnet också att polisen lockade honom för att få honom att prata: "De lockade mig med bilar, pengar, lyxresor och lyxhotell och de lovade ny identitet, de betalade av alla mina skulder och mycket, mycket mer".

Något somArash Raoufi också tar uppi resningsansökan. Han skriver att vittnet erbjöds "fullt skydd och en ny identitet mot att han lämnade uppgifter om Mehdi Seyyed".

Susanne Arvidsson är sektionschef på sektionen för brottsoffer och personsäkerhet. Hon kan inte uttala sig om enskilda fall, eller gå in på deras arbetsmetoder, av respekt för att de arbetar med människor som har en hotbild mot sig.

Men rörandevittnets uppgifter om att polisen lockade honom med bland annat pengar och lyxhotellkan hon uttala sig generellt:

ANNONS

– Det finns aldrig någon som säger "berättar du om det här så får du detta". Aldrig. För vårt arbete, när vi arbetar med personsäkerhet, det håller sig vid sidan om utredningen. Vi har inte med utredningsprocessen att göra, säger hon och fortsätter.

– Det ligger liksom ingen sanning i de här delarna för det fungerar inte så. Polisen som statlig myndighet har inte tillgång till några lyxhotell, resor. Detta är så långt från verkligheten som man kan komma.

Susanne Arvidsson konstaterar dessutom att det är Skatteverket och inte polisen som ger människor skyddade identiteter.

Inga påtryckningar bakom nya uppgifterna

När GP i förra veckan talade med Raoufi sa han:

– Ingen har varit i kontakt med honom (vittnet) eller tvingat honom att komma med den här nya informationen.

Något som Raoufi även betonar i resningsansökan: "Han gör detta för att rena sitt samvete. Om någon hade velat hitta honom så hade de kunnat göra det för länge sedan. Det har gått flera år utan att han utsatts för någon form av repressalier eller påtryckningar".

Förutom ett frikännande yrkar Mehdi Seyyed på att skadeståndskraven mot honom upphävs.

Kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner hartagit del av resningsansökan.

– Den här möjligheten finns, att begära en prövning om man anser att det kommit fram nya omständigheter. Då får den prövningen ha sin gång. Det här är ett ärende som ligger långt tillbaka i tiden också. Nu får andra titta på det och se vad de tycker.

ANNONS

Kriminalkommisarie Jens Ahlstrand är inne på samma linje:

–Det tillhör spelets regler, det är så man har rätt att göra. Vi pratar om en process som är prövad i två instanser. I vår del är detta över.

ANNONS