Vinmingel på äldreboendet – förändrade alkoholvanor bland dagens gamla

Glöm stereotypen om den gamla människan som inte dricker en droppe. När nya generationer med nya vanor kommer in i äldrevården måste den förändras. Det kan betyda vinmingel, eller en irish coffee innan läggdags.

ANNONS
|

Majken Åkerholm, 96, har rest sig från sin fåtölj och sjunger Du är hela min värld, från operetten Leendets land, med stark stämma. Publiken, hennes grannar och personalen på Granlidens äldreboende i Hovås, tittar på med beundran i blicken.

Sture Björklund har pausat vårt samtal för att lyssna på den gamla Stora teatern-sångerskan.

– Nu är hon i form, viskar han.

Det är fredag och vinmingel på äldreboendet. De boende sitter tätt tillsammans vid borden i entrén. Personalen har dukat fram mjuk pepparkaka med lingongrädde, en termos med glögg, två flaskor vin och en bag in box.

När nya generationer äldre kommer in på boenden behöver äldrevården förändras. Schablonbilden av den äldre som inte dricker en droppe är passé. Enligt Nordens välfärdscenters rapport Äldre och alkohol har alkoholkonsumtionen bland äldre ökat de senaste decennierna och flera nordiska dryckesvaneundersökningar visar att dagens 50–70-åringar har ett högre eller frekventare alkoholbruk än personer i 40-årsåldern.

ANNONS

Mamma drack inte

De som bor på Granliden är äldre än så, många är i 90-årsåldern, men deras syn på alkohol skiljer sig ändå från tidigare generationer.

– Det är en väldig skillnad mellan oss och vår föräldrageneration. Mamma skulle aldrig i livet fått för sig att ta ett glas vin. De var anständiga, säger Majken Åkerholm.

Hon föddes 1922 och har upplevt hur synen på alkohol förändrats under 1900-talet. Särskilt tydlig är förändringen bland kvinnor.

– Det var inte vanligt att vi kvinnor tog ett glas vin när jag var ung. Det gjorde man bara inte. Först på 50-60-talet vågade man ta ett par munnar vin. Det var i vissa sällskap som man vågade göra det.

Vad betyder det att kunna ta ett glas vin på boendet?

– Det är väl att vi får samtala och prata. Här är det lite väl dött ibland. Det skadar inte att få dra på munnen då och då.

Vinet tog över efter starkspriten

Majken Åkerholms upplevelser stämmer väl överens med den forskning som gjorts på ämnet. Inom H70-undersökningarna har man sedan 1971 undersökt dryckesvanorna hos ett representativt urval av stadens 70-åringar. Studien har upprepats sedan dess och visar ett tydligt mönster.

– Riskdrickandet (100 gram alkohol i veckan, ungefär 100 centiliter vin) bland 70-åringar har ökat rätt enormt. De vi undersökte på 70-talet var födda i början av 1900-talet och då var riskdrickandet bland kvinnor en halv procent. I årets undersökning av personer födda 1930 var det 25 procent. Det har ökat även hos män, men det är en ganska rejäl ökning bland kvinnor, säger Ingmar Skoog, professor vid Sahlgrenska akademin och föreståndare vid Agecap, centrum för åldrande vid Göteborgs universitet.

ANNONS
Vindrickandet tog över efter starkspriten på 60-70-talet.
Vindrickandet tog över efter starkspriten på 60-70-talet. Bild: Robin Aron

Alkoholbruket tycks ha ett samband med vilken generation du tillhör, snarare än hur gammal du är. Det handlar, enligt Ingmar Skoog, om när man har grundlagt sina alkoholvanor. De som undersöktes på 70-talet, födda tidigt på 1900-talet, drack mer starksprit. 25 procent av alla 70-åriga män i studien hade druckit en kvarting vodka under den senaste veckan. Nu är den siffran nere på 3–4 procent. I stället har konsumtionen av vin ökat.

– Det är den stora anledningen till att den här generationens drickande har ökat. På 60-70-talet försökte man få svenskarna att dricka vin i stället för starksprit. Det har slagit igenom. 40-talisterna har grundlagt med en hel del vin. Det är så att äldrevården ska ta hänsyn till hur folk har levt tidigare i sitt liv. Snart flyttar punkarna in på äldreboendet, säger Ingmar Skoog.

Arrangerar pubkväll

Granlidens äldreboende är ett av flera i Göteborg som ordnar pubkvällar för sina boende. Två gånger i månaden får de boende möjlighet att köpa alkohol från "puben" och för intäkterna köps det in nytt till nästa gång.

– Vi bjuder på tilltugg och på oss själva. Det är väldigt uppskattat, sällskapet är i fokus, säger undersköterskan Helene Olofsson, som jobbat på äldreboendet i många år.

ANNONS

Under hennes tid på boendet har hon märkt av en tydlig förändring. Förr dracks det bara vid högtidliga tillfällen, men i dag är det vanligare att de boende tar ett glas tillsammans en vanlig kväll i veckan.

– Omgivningens inställning har förändrats. Det ses som sunt att ta ett glas vin. Tidigare var det skuldbelagt.

Emelie Unsgaard och Helene Olofsson förberedde vinminglet på Granliden.
Emelie Unsgaard och Helene Olofsson förberedde vinminglet på Granliden. Bild: Robin Aron

För de boende som deltar i vinminglet på Granliden blir det bara ett glas. Guldkant på tillvaron snarare än att dricka för rusets skull. "Det är inte så att någon blir full", som undersköterskan Emelie Unsgaard uttrycker det. Men ett ökat alkoholbruk bland äldre generellt ökar också risken för missbruk. Det kan handla om personer som tar med sig ett alkoholmissbruk från yngre år in i ålderdomen, eller personer som utvecklar ett riskbruk på äldre dar.

För personer som får plats på ett äldreboende görs medicinska utredningar, där alkohol är en del, och det har förekommit restriktioner för vissa boende på Granliden.

– Det kan vara så att man inte ska bli så berusad att man ramlar och bryter sig, säger Helene Olofsson.

– De flesta är väl medvetna om hur mycket de tål. En del säger nej för att de vet med sig att det är bättre utan, säger Emelie Unsgaard.

ANNONS

Sover bättre än tidigare

En effekt som personalen på Granliden säger sig ha märkt är att de äldre tar färre sömntabletter när de tagit ett glas vin på kvällen. Det minskar oron att sitta och prata med andra på kvällen. Förr hade alla sömntabletter, men nu är minskningen tydlig.

– Vi gjorde irish coffee en kväll och de sov länge dagen efter. Det var flera som sa att de hade sovit väldigt gott, säger Emelie Unsgaard.

Det blir inte ett glas varje kväll, utan "när man tycker att det ska bli lite stämning", som Sture Björklund säger. Alla boende har sina egna lägenheter och är fria att göra vad de vill. Det är vanligt att man träffar sina grannar och delar på en flaska vin. Personalen berättar att många av de äldre har vuxit upp där att dricka var synonymt med att supa. Normen har varit att alkohol är farligt. När de flyttar in på Granliden får de nya vänner och upptäcker att det inte behöver vara så.

– Det är ett trevligt sätt att umgås. Har man en flaska på rummet är det inte fel att ta med sig den ut till de andra. Alla gör det inte, men en del. Vi träffas och pratar om vår barndom, säger Majken Åkerholm.

ANNONS

– Man är sex, åtta stycken som delar på en flaska. Då blir det ungefär ett glas var. Vinet är inte huvudsaken. Det är trevligt att träffas stunden innan man går och lägger sig, säger Sture Björklund.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS