Heta stolen. Ungdomsfullmäktiges Vincent Siekkinen Franzén pressade Göteborgs ledande politiker, som Ann-Sofie Hermansson, under frågestunden i Nordstan.
Heta stolen. Ungdomsfullmäktiges Vincent Siekkinen Franzén pressade Göteborgs ledande politiker, som Ann-Sofie Hermansson, under frågestunden i Nordstan.

Vincent, 15, pressade "Soffan" i heta stolen

”Soffan” satt visserligen inte i soffan, men väl i heta stolen. Och 15-årige Vincent från Ungdomsfullmäktige pepprade henne med frågor. – Vi träffas kanske inte tillräckligt ofta, sa Göteborgs toppolitiker med adress till både sig själv och de unga.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ann-Sofie Hermansson mötte framtidens väljare, mitt på Nordstadstorget i eftermiddagsrusningen.

Ungdomsfullmäktige (UF) hade bjudit in ett antal ledande politiker och andra makthavare, exempelvis Jonas Ransgård (M), Tasso Stafilidis (f.d riksdagsledamot) och Johan Trouvé (vd vid Västsvenska Handelskammaren).

”Soffan” Hermansson var faktiskt den enda som hörsammade uppropet, som ansåg sig ha tid. Några av de övriga hade inte ens brytt sig om att svara.

Ungdomsfullmäktiges ordförande, 16-åriga Sandra Daniel, undvek rutinerat att rikta alltför hård kritik. Hon medgav dock att hon var besviken.

–Vi behöver få mer tid och respekt av vuxenvärlden. Ibland känner vi oss lite förbisedda, summerade Sandra.

ANNONS

Under Hermanssons stund på podiet, i sällskap med utfrågaren Vincent Siekkinen Franzén, framgick vilka ämnen som hon prioriterar i dagsläget:

–Ett mer jämlikt Göteborg, att alla går ur skolan med godkända betyg och att vi kan skapa bättre boende med mindre trångboddhet.

Hon medgav att ett tydligare barn- och ungdomsperspektiv måste till när det gäller de kommunala besluten.

Vincents och hans kompisars mycket tydliga önskemål om gratis kollektivtrafik dygnet runt för unga, var emellertid ingenting som Ann-Sofie Hermansson vågade lova att tillmötesgå:

–Nej, det skulle vara väldigt bra om det gick att genomföra men vi har helt enkelt inte råd.

Hon höll med ungdomarna i kravet på fler mötesplatser i stan, att det är viktigt att hitta andra plattformar än de som föreningarna erbjuder.

–Alla är inte intresserade av till exempel idrott. Vi vill forma ställen att träffas, inte bara för de unga utan även för ensamma äldre.

Sommarlovskortet då, kommer det tillbaka igen 2017? undrade Vincent.

–Jag hoppas det. Det verkar ju ha varit oerhört uppskattat. Vi har dom ambitionerna i alla fall, konstaterade kommunstyrelsens ordförande.

Sandra Daniel betraktar just sommarlovskortet, som gav fritt åkande på bussar och spårvagnar under skollovet, som Ungdomsfullmäktiges största framgång på senare år.

ANNONS

För närvarande arbetar gruppen aktivt för att öka kvaliteten på skolmaten, för att förbättra dialogen med vuxenpolitiker och för att höja deltagandet i valet till sin ”egen riksdag”.

ANNONS