Pressad situation. Flera förskolor i Göteborg har tvingats uppmana föräldrarna att hämta sina barn på grund av personalbrist.
Pressad situation. Flera förskolor i Göteborg har tvingats uppmana föräldrarna att hämta sina barn på grund av personalbrist.

Vikariebrist i förskolan i hela staden

Att föräldrar uppmanas ta hem sina barn från förskolan är inte unikt för Majorna-Linné. Det händer över hela staden. – Det är ett oerhört pressat personalläge just nu, säger Ulla Jonsson, områdeschef för förskolan i Majorna-Linné.

ANNONS
|

Höga sjukskrivningstal som ökar tillsammans med stora svårigheter att rekrytera vikarier orsakar problem inom förskolan i hela Göteborg.

På grund av personalbrist har flera förskolor i Majorna-Linné den senaste tiden uppmanat föräldrar att ta hem sina barn.

– Ja, personalläget är ett problem för mer eller mindre alla förskolor i Majorna-Linné. Det är brist på vikarier inom förskolan, skolan och äldreomsorgen, säger Ulla Jonsson.

Hon förklarar att de olika förskolorna gör allt de kan för att lösa situationen. Personal beordras till övertid, förskolechefer går in och arbetar i verksamheten och avdelningar slås ihop.

– Men om det till slut bara är en vikarie kvar och inte någon ordinarie personal kan vi inte ha öppet, säger Ulla Jonsson.

ANNONS

Även på högre nivå i stadsdelen arbetas det för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har utökat bemannings­poolen och diskuterar att anställa fler löpare på enheterna. Vi massrekryterar också vikarier, men det tar tid och är inte enkelt, säger Ulla Jonsson och förklarar att det är en problematik som finns i hela staden, inte bara i Majorna-Linné.

Den bilden bekräftas av flera förskoleområdeschefer i Göteborg.

– Det är ett jättestort problem i hela Göteborg. Vi har inte behövt uppmana föräldrar att ta hem sina barn så många gånger, men det sker, säger Birgitta Östling, områdeschef för förskolan i Örgryte-Härlanda.

Hon förklarar att de i första hand tar telefonkontakt med de som är föräldralediga och ändå redan hemma.

– Men till sist kommer man till en situation då alla resurser är uttömda, säger Birgitta Östling.

Eva-Lena Båth, som är områdeschef för förskolan i Askim-Frölunda-Högsbo, säger att läget är pressat även där.

– Vi har en bemanningsenhet som servar oss med vikarier till förskolan och som jobbar för högtryck, säger hon.

Eva-Lena Båth säger att en uppmaning till föräldrar att ta hem sina barn är den absolut sista åtgärden.

– Det har inte hänt senaste året, men det har säkert inträffat någon gång, säger hon och tillägger: Vi har en hög sjukfrånvaro i förskolan som bara ökar. Det gör att behovet av vikarier ökar och det är en svår grupp att rekrytera, säger hon.

ANNONS

Från politiskt håll har man också uppmärksammat problemet och kommunstyrelsen har därför tillsatt en utredning för att se över arbetsmiljön i förskolan.

– Eftersom personalen har höga sjukskrivningssiffror ville vi utreda arbetsmiljön i förskolan, säger Karin Pleijel (MP), biträdande kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Utredningen ligger för närvarande på kommunstyrelsens bord och beslut kommer att fattas inom de närmaste veckorna.

ANNONS