Vibrationerna förbjuds

ANNONS
|

Från och med mitten av mars, lagom till att fotbollssäsongen startar, ska de boende slippa störningar helt och hållet.

- Det är tuffa riktvärden. Men vi har gjort bedömningen att det inte ska behöva vibrera från en sådan här verksamhet, säger miljötillsynschef Thomas Hammarlund.

För arenaägaren Higab kan det enligt honom bli allvarliga konsekvenser om vibrationerna fortsätter.

- Vi förknippar det med vite. Det brukar sättas utifrån att det ska vara bättre att göra åtgärden än att betala vitet, men det ska vara rimligt också. I det här fallet kan det bli hundratusentals kronor.

Trots utredning och ett dämpningssystem för 20 miljoner har de boende på andra sidan Fattighusån mitt emot Gamla Ullevi fortsatt att klaga. Vibrationsdämparna som installerades under förra sommaren har helt enkelt inte fungerat tillräckligt effektivt.

ANNONS

- Vi har märkt vibrationer även under hösten. Nu får vi avvakta och se vad som händer. Jag tycker det här beslutet är bra, så att det här löser sig en gång för alla, säger Peter Mattson, ordförande i bostadsföreningen Vörten på Adler Salvius gata.

Undantag från förbudet får göras två gånger per år vid speciella tillfällen. Men då ska berörda fastighetsägare och hyresgäster informeras i förväg.

Miljö- och klimatnämnden kräver även en begränsning av irriterande ljus från storbildsskärmen och strålkastarna på arenan.

- Jag vet att grannar har störts av det. De bländas och får ljus rakt in i vardagsrummet, säger Peter Mattson.

Göran Sylvesten, vd på Higabgruppen, är trygg i att vibrationerna stannar inom toleransnivån den 4 april. Då möts IFK Göteborg och Örebro SK i årets första stormatch på Gamla Ullevi.

- Vi har vidtagit de åtgärder vi kan som fastighetsägare. Det har varit en period av finjusteringar som gjort att det inte fungerat, men det ska det göra nu, säger han.

Kan inte problemet lösas tekniskt återstår att begränsa verksamheten. Att flytta vissa matcher till vibrationsfria Nya Ullevi är ett alternativ, enligt Thomas Hammarlund.

Men Jonas Georgsson, vd på Gamla Ullevi AB som driver verksamheten på arenan, ser inget behov av det.

ANNONS

- Det finns inget som talar för att det inte ska fungera, säger han.

Verksamhet på Gamla Ullevi som ger vibrationer överstigande riktvärdena för spårburen linjetrafik nattetid förbjuds. Värdena är framtagna för att garantera en ostörd sömn.

Strålkastare som lyser in i bostäder vid HDTV-sändningar på arenan begränsas till att användas fem gånger per år. En permanent lösning med belysningsmaster föreslås.

Bland annat har ljusstyrkan på storbildsskärmen som lyser mot Stampgatan redan dämpats.

Föreläggandena gäller från och med den 15 mars.

ANNONS