Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Undvik att vattna gräsmattan! Det meddelar förvaltningen Krettslopp och vatten efter värmeböljan som gjort göteborgarna extra törstiga. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vattnet kan ta slut - kommunen vädjar och överväger bevattningsförbud

I de södra delarna av Sverige har det redan varslats om eventuell vattenbrist. Nu går även Göteborgs stad ut och varnar att kranvattnet kan ta slut. Allra störst risk löper högt belägna områden och ytterområdena som redan fått uppleva problem med vattentrycket.
– Det kan bli aktuellt med bevattningsförbud om människor inte hör vår vädjan, säger Tommy Ekblad, chef för ledningsnät Vatten på förvaltningen Kretslopp och vatten.

Rekordvärmen under maj månad gör många göteborgare extra törstiga. Göteborgs stad meddelar nu att varje hem bör tänka på hur och hur mycket man använder vatten. Uppmuntringen gäller alla som har tillgång till en kran, men störst risk för vattenbrist löper områdena som har långt till närmsta vattenverk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det handlar mest om ytterområdena, längst ut i södra och västra Göteborg. Ett hundratal hushåll i bland annat Näset och södra Skärgården har redan fått uppleva vattenbrist, säger Tommy Ekblad.

– Sjukhus och liknande prioriteras. Där löper det ingen risk. Det råder inte brist på vatten, utan det uppstår kapacitetsförluster när så många tappar samtidigt.

Aldrig upplevt

Förvaltningen Kretslopp och vatten varnar för konsekvenser om användningen av kranvatten inte minskas.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, inte enbart på grund av värmen. Maj månad har varit extremt torr och det ser ut att bli minst lika torra dagar den kommande veckan. Om våran vädjan inte når allmänheten så måste vi överväga ett bevattningsförbud, säger Tommy.

– Störst tryck upplever vi under kvällar och helger. Det är även under denna period som många som är hemma och lediga. Vi har vanligtvis en dygnsleverans på 175 000 kubik per dygn, vilket har ökat till mer än 200 000 under denna period.

Vad kan man göra om vattnet tar slut?

– Det man kan göra är att tappa upp mitt i natten eller på dagen. Ställ in en kanna i kylskåpet så finns vatten tillgängligt om kranen inte rinner. De flesta tipsen handlar om att förebygga och förbereda för om det inte skulle finnas kranvatten tillgängligt, säger Tommy.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.