Vasaparken rustas upp för barn och vuxna

ANNONS
|

Delar av det centralt belägna grönområdet, Vasaparken, håller på att få en större upprustning. En upprustning som är budgeterad till 5,4 miljoner kronor. Parken har tidigare fått en ny mur och nya entréer och en cykelbana. Men nu fortsätter arbetet med att rusta upp parken ännu mer. Man har gått över dagvattenledningarna i parken och lagt nya rör för att styra undan vattnet.

– Stadsdelen Centrum har haft kontakt med olika pensionärsorganisationer om vad vi behöver i centrum, och då tog man upp Vasaparken, säger Rakel Berglund, parkförvaltare på Park och natur.

Den del av parken som vetter ut mot Aschebergsgatan har fått en ny lunchplats som snart kan användas. Lunchplatsen har fått fem bord och tio soffor. Parkbänkarna mot Aschebergsgatan har inte varit tillgängliga för alla på grund av trappsteg och bänkar som inte varit bra, enligt Rakel Berglund.

ANNONS

– Parken skall bli tillgänglig för alla, gammal som ung.

Lekplatsen som vetter mot Götabergsgatan som i dag har fyra gungor rustas upp ordentligt inom kort. Den får ett klätternät, ny gungställning, en balanslek, en liten karusell, ett talrör, lekskulpturer, lysande färgglada lekskulpturer och en fikaplats. Lekutrustningen kommer att finnas på flera ställen i parken.

I samband med lekplatsen byggs det även en plantering med rosor och perenner. Statyn J. A. Wadman får också en krans med blommor runt sig. Enligt Rakel Berglund har de valt växter som skall gynna fjärilar och pollinerande insekter.

– Vi har även sett över träden i parken, något träd behöver stöttas, ett träd som ruttnat på insidan skall tas bort och något träd behöver beskäras.

Det kommer också byggas en ny entré från Engelbrektsgatan, bli fler bänkar i parken och mer belysning. Efter sommaren kommer även gångsystemet att asfalteras om.

Det finns ett stort engagemang från de boende i stan för parkerna, enligt Rakel Berglund.

– Det är otroligt viktigt att det finns parker, det får vi veta varje dag, säger hon.

Det är inte bara Vasaparken som ses över, Park och natur ser även över alla trappor i centrum.

ANNONS

– Vi ser över räckena så de finns längs hela trappan, det är viktigt att räcke finns både innan trappan och efter att trappan slutar. Och det skall vara i rätt höjd.

Planen är att arbetet i Vasaparken skall vara klart i sommar.

ANNONS