Varvsveckan i full gång - bergslöpare vann i Änggårdsbergen

Göteborgsvarvsveckan puttrade igång med det så kallade trailvarvet, drygt elva kilometer upp och ner i Änggårdsbergen. Att just en utpräglad bergslöpare vann var ingen större skräll.

ANNONS
|

Gråmulet och kalla regnstänk men ändå stor entusiasm och ivrigt uppvärmande på fältet framför Björngårdsvillan. Närmare 900 anmälda, redo för en strapatsrik afton. – Det är en fruktansvärt jobbig bana. Jag blir förvånad om nån tar sig under 40 minuter, sade tävlingsledaren Kurt Roland Ljung, en halvtimme före start.

100 procent arbete

80 procent grus och lösa småstenspartier, 20 procent asfalt. – Det betyder sammanlagt 100 procent stenhårt arbete, som en av deltagarna med matematisk grundutbildning uttryckte sig. Trailvarvet avgjordes för andra gången och ingår i arrangörernas försök att sträcka ut Göteborgsvarvseventet över en hel vecka. Förebilden finns av allt att döma i Vasaloppet, och alla dess olika varianter.

ANNONS

Skillnaden mellan begreppen trail och terräng förefaller hårfin. Möjligen är det så att bara terminologin förändrats, vilket skapat nya affärsmässiga öppningar. – Förr sprang vi runt och tävlade i skogen i gympaskor, en t-shirt och ett par gamla fotbollsshorts. Munderingen ser lite annorlunda ut idag, suckade den forne elitorienteraren Peter Pettersson från Partille.

Big business?

Han fick delvis medhåll av segraren, Sebastian Ljungdahl från Göteborg, som också konstaterade att kommersialismen kopplat ett stabilt grepp på löparfamiljen. Till vardags sysslar Ljungdahl med renodlad bergslöpning, efter att en gång ha startat idrottslivet med klättring. Mot den bakgrund var kanske inte Änggårdsbergen den tuffaste utmaning han ställts inför: – Jag är ändå lite överraskad att det gick så hyggligt i dag. Jag har varit sjuk och skadad och helt under isen nu på slutet.

Löpning på sjön

Sebastian jobbar till sjöss som maskinist och det begränsar chanserna till långdistansträning – eller? – Nja, jag kör grymt mycket löpband, förklarade han med ett skratt. Med tiden 41,56 var han långt före konkurrenterna. Även damklassens vinnare, Karin Nilsson från Ullevi, var överlägsen sina medtävlare.

ANNONS