Djupa sår, fotledssprickor och frakturer kan bli resultatet av oförsiktig skjutsning på pakethållaren.
Djupa sår, fotledssprickor och frakturer kan bli resultatet av oförsiktig skjutsning på pakethållaren. Bild: Andrey Popov

Varje vecka drabbas små barn av "cykelhäl"

Djupa sår, sprickor och frakturer drabbar små barn när foten fastnar mellan ekrarna i cykelhjulet. Olyckan som kallas "cykelhäl" sker bland annat när små barn skjutsas på en pakethållaren och är som vanligast under våren och försommaren.
– Det är en vanligt förekommande olycka och en väldigt onödig sådan, säger Torsten Backteman, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

ANNONS
|

Små barnfötter kan lätt fastna mellan ekrarna i cykelhjulet när de skjutsas bak på pakethållaren utan ekerskydd. På sjukhusspråk kallas skadan "cykelhäl" och kan bestå av både djupa sår och frakturer.

På Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg tar man emot barn med cykelhäl nästan varje vecka under sommarperioden.

– Det är en vanligt förekommande olycka och en väldigt onödig sådan. Den sker när vuxna skjutsar barn eller barn som skjutsar barn, säger Torsten Backteman, överläkare på barnkirurgin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

En undersökning nyligen gjord av försäkringsbolaget If visar att omkring 200 små barn drabbas av olyckan varje år och att majoriteten av dessa sker på våren och försommaren.

ANNONS

Flera veckors läketid

Hudskadorna som uppstår när barn fastnar med foten i ett cykelhjul tar lång tid att läka enligt Torsten Backteman.

– Har man skor på sig så är man något skyddad men för barn som är barfota eller har mjuka sandaler på sig är det annorlunda. Vad som då uppstår är allvarliga sårskador och i vissa fall frakturer som tar flera veckor att läka, säger Torsten Backteman.

Små barn kan vanligtvis bli skjutsade av en förälder från nio månaders ålder om de sitter i en barnsits men regeln är att barnen ska kunna sitta själva.

Enligt lag får man skjutsa om cykeln är gjord för det och har skydd för ekrarna. Den som skjutsar måste även vara över femton år och barnet som skjutsas under tio år.

– Om man skjutsar så bör man använda avsedd utrustning. Med cykelstol exempelvis så finns det fotstöd för barnen så man undviker sådana här typer av skador, säger Torsten Backteman.

Tips för hur du cyklar säkert med ditt barn:

Cykelsitsen ska vara godkänd, och märkt EN14322, ett bevis för att den uppfyller EU:s kvalitets och säkerhetskrav.

Cykeln ska ha skärm och ekerskydd så att barnet inte kan få in foten i hjulet.

Sadeln ska inte ha fjädrar, barnet kan klämma sina fingrar.

Låset på selen ska vara svårt att öppna för barnet, men enkelt för dig.

Ryggen ska vara hög för att undvika nackskador.

Källa: Försäkringsbolaget if

ANNONS