Varje dag tar fyra människor sitt liv

När Marcus Eriksson började må dåligt på gymnasiet vände han sig till sin pappa för att få hjälp. Sju år senare tog pappan sitt liv.
– Fyra människor tar sitt liv varje dag i Sverige och något generellt stöd över hela landet för anhöriga finns inte i dag. Det behövs.

ANNONS

– Man tar sitt liv när man inte ser någon utväg. Men vi vill visa att det finns hjälp att få, säger Marcus Eriksson, i dag ungdomsansvarig i Riksförbundet Spes.

Spes står för Suicidprevention och efterlevandes stöd. De är en av arrangörerna av den Internationella suicid-preventiva dagen i Göteborg, som årligen arrangeras över hela världen just den 10 september.

– Vi arbetar med att stötta människor som mist någon genom självmord men naturligtvis också för att inga fler människor ska ta sitt liv, säger Marcus Eriksson.

På plats i Nordstan

Representanter för Spes och flera andra ideella organisationer som arbetar med suicidfrågor kommer att vara på plats i Nordstan från klockan 10 på måndag fram till klockan 19. Genom att prata om psykisk ohälsa och självmord vill de bryta tabun och visa på alternativ.

ANNONS
Marcus Eriksson är ungdomsansvarig på Riksförbundet Spes.
Marcus Eriksson är ungdomsansvarig på Riksförbundet Spes. Bild: Läsarbild

På kvällen blir det ljuständning med musik och fika i Göteborgs domkyrka.

– Vi vill förmedla hopp och kunskap. Det finns så mycket som vi medmänniskor kan göra för de som mår dåligt. Kom förbi och prata med oss volontärer om detta, uppmanar Marcus Eriksson.

Våga fråga

Små omsorger gör stor skillnad.

– Våga ställa frågan "Har du självmordstankar" till den som du vet mår dåligt. Det är inte farligt, frågan utlöser inte självmord utan visar bara på att det är ok att prata om saken.

Marcus Eriksson var själv 25 år när hans far, Conny 57 år, tog sitt liv i februari 2010.

Som anhörig, vad har varit mest jobbigt för dig?

– Det är en väldigt komplex sorg. Det är vanligt att drabbas av skuldkänslor, man lägger mycket på sig själv och det gjorde jag också, säger Marcus Eriksson.

Samhället erbjöd honom inget stöd som anhörig. Men tack vare begravningsbyrån fick han kontakt med organisationen Spec och Svenska kyrkan. De gav Marcus stöd.

Ministern lyssnade

Behovet av stöd var en av de frågor Marcus Eriksson och hans organisation Spes, tog upp vid ett möte med socialminister Annika Strandhäll i våras, där även ett antal andra ideella organisationer som arbetar med suicidfrågor preventivt deltog.

ANNONS

– Hon lyssnade och tar frågorna på allvar. I veckan fick vi besked om att regeringen har anslagit extra medel till oss ideella suicidorganisationer.

– På sikt önskar jag att politikerna förstår att det behövs ett långsiktigt och kontinuerligt stöd, säger Marcus Eriksson.

Fakta:

Internationella suicid-preventiva dagen

Måndag 10 september

En dag då självmorden uppmärksammas i Sverige och runt om i världen. I Göteborg anordnas föreläsningar, filmvisning och ljuständning.

Nordstan kl 10-19: Självmord går att förebygga – men hur då.

Göteborgs domkyrka kl 18-20: Ljuständning med musik och fika.

Arr: Nätverket kyrka-suicidprevention: SPES västra krets, Suicidprevention i Väst, Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Sensus och Kyrkans jourtjänst.

Om du behöver du hjälp:

Vid akut farlig situation – ring nödnumret 112

Sjukvårdsrådgivningen tel 1177, öppet varje dag, dygnet runt

Hjälplinjen, 0771-22 00 60 1177.se/hjalplinjen

Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80

Jourhavande präst nås via 112

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Spes telefonjour 08-34 58 73, alla kvällar 19.00 – 22.00,

Mer information: spes.se, www.suicidezero.se, stegforlivet.se, stördöden.se, suicidprev.com

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS