"En öl till maten gör upplevelsen bättre", säger Tom Chamney på Tomtoms.
"En öl till maten gör upplevelsen bättre", säger Tom Chamney på Tomtoms.

Vanligare med öl på menyn

ANNONS
|

I dag finns totalt 720 ställen som göteborgarna kan besöka om de vill dricka alkohol. Det är 50 fler än 2011.

Förklaringen till ökningen kan finnas i den lagändring som gjordes 2011. Innan dess var lagad mat ett krav för att få serveringstillstånd, men så är det inte längre. I Stockholm fick förändringen effekt med en gång, men i Göteborg börjar det märkas först i år. Det berättar Annelie Silvander, enhetschef på tillståndsenheten i Göteborg.

– Vi kan inte helt säkert säga att det beror på lagändringen, det är egentligen mer en känsla vi fått. Vi anar att fler vågar söka eftersom riktlinjerna är tydligare nu.

ANNONS

En av tankarna bakom lagändringen var att möjliggöra för fler restauranger med internationell matlagning att få serveringstillstånd, exempelvis ställen som serverar sushi eller tacos.

– Vi visste inte hur vi skulle förhålla oss till mer nischade restauranger innan. Då utgick vi från att man skulle ha en allsidig matlagning, med kött, fågel och fisk och så vidare. Nu tillåts mer renodlade restauranger som har en tydlig, internationell nisch. Det är främst bland matställen vi sett ökningen, inte bland nattklubbar och så, säger Annelie Silvander.

Det räcker dock inte att bara servera sallader och smörgåsar - råvarorna måste på något sätt ha förädlats.

TomToms Burritos, som öppnade för tre månader sedan, är ett av de senaste ställena i Göteborg som fått serveringstillstånd.

Inne på restaurangen ryker det från en alldeles nygjord burrito - kött och grönsaker insvepta i ett tortillabröd. Restaurangägaren Tom Chamney stoppar ner den i en påse och ger till en kund, längre in i lokalen sitter några lunchgäster.

Tom Chamney är irländare med bakgrund som 800-meterslöpare - många år tränade han i Mexiko, där passionen för mexikansk mat växte fram. Sedan fick kärleken honom att flytta till Göteborg. Han förundras över den starka relationen mellan mat och alkohol som finns i Sverige.

ANNONS

– Så är det inte alls på Irland, där äter man mat på restaurangen och dricker öl på puben. Att det är annorlunda här beror nog till stor del på lagarna, säger Tom Chamney.

På restaurangens sprithylla står irländsk whisky bredvid flaskor av tequila, men TomToms säljer mest öl - mexikanskt eller lokalt producerade brygder.

– En öl till maten gör upplevelsen bättre, säger Tom Chamney.

Han får medhåll av kunderna Isabelle Martinez och Johannes Ludvigsson. De besöker TomToms för första gången och har precis beställt in två burritos. Till maten dricker de varsin öl.

– Det blir godast så, säger Isabelle Martinez.

Ett annat ställe som nyligen fått serveringstillstånd är Bengans Fik. Peter Sandberg är delägare och ser satsningen som ett sätt att öppna upp för fler kvällsaktiviteter.

– Sedan vi fick tillståndet har många blivit förvånade och kikat en extra gång på menyn. "Men va, serverar ni öl?", säger han.

Fiket serverade tidigare mest kaffe, kakor och mackor, men satsar nu på en meny med allt från soppor till pastarätter, varav de flesta är vegetariska.

– När vi anordnar spelningar och filmklubbsträffar förväntas det att man ska kunna ta en öl. Vi har fått en positiv respons från besökarna och fler osignade band hör av sig och vill spela, säger Peter Sandberg.

ANNONS

På de ställen som beviljas tillstånd gör tillståndsenheten tillsyn på plats minst en gång om året . Men Annelie Silvander berättar också att allmänheten fungerar som en god kontrollfunktion.

– Göteborgarna hör av sig med tips om det är stökigt på ett ställe eller om de serverar till minderåriga, exempelvis.

Siffror från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar att allt fler svenskar dricker alkohol minst en gång i veckan. Samtidigt har den totala mängden konsumerad alkohol sjunkit, vilket indikerar att svenskarna dricker mindre men oftare.

Annelie Silvander tror dock inte att det finns några risker med att antalet ställen som serverar alkohol har ökat.

– Den största risken som jag ser det är att vi får en överetablering, som kan göra att vissa ställen får svårt att klara sig ekonomiskt, säger Annelie Silvander.

FAKTA: Serveringstillstånd

För att få serveringstillstånd krävs ...

... att du sköter din ekonomi.

... att du inte har ett brottsligt förflutet.

... att du har tillräckliga kunskaper i alkohollagen.

... att lokalen har rätt brandskydd och ljudisolering.

... att det finns ett eget kök i anslutning till serveringslokalen.

... att du tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat.

ANNONS

Källa: Göteborgs stads riktlinjer för alkoholservering

FAKTA: Antal tillstånd

2008: 660

2009: 658

2010: 645

2011: 668

2012: 689

2013: 724

Källa: Tillståndsenheten

ANNONS