Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/1

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Valnämnden öppnar för fler förtidsröstningslokaler

En splittrad valnämnd öppnar för att lokalerna för förtidsröstning kan bli fler i höstens val. Nu är det upp till stadsdelsnämnderna att föreslå platser.
– Det skulle göra väldigt mycket för att öka röstdeltagandet. Tillgängligheten är viktig, säger Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angered stadsdelsnämnd.

I förra valet hade stadsdelarna Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg det sämsta valdeltagandet i hela staden. I mars rapporterade GP om att de vädjar till valnämnden om fler lokaler för förtidsröstning för att öka valdeltagandet. Men valnämndens kansli anser inte att det behövs fler lokaler för förtidsröstning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dock lyssnade kommunstyrelsen och politikerna har har skickat frågan om fler lokaler vidare till valnämnden. Nu har politikerna i valnämnden diskuterat frågan.

– Vi har beslutat att be stadsdelarna att komma in med förslag på ytterligare förtidsröstningslokaler, säger valnämndens ordförande Lage Rahm (MP).

LÄS MER: Statsvetaren om förtidsröstningslokaler: "Sänker trösklarna"

Det är bråttom och valnämnden tidigarelägger nästa sammanträde.

– De behöver komma in med förslag snarast. Det här förslaget kommer ganska sent, det behövs en snabb rullning om det ska bli möjligt.

Kan öka röstdeltagandet

Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angered stadsdelsnämnd, är nöjd med beslutet och säger att fler lokaler för förtidsröstning skulle göra mycket för att öka röstdeltagandet.

– Angered är en satellitstadsdel, med långa avstånd. Tillgängligheten är viktig för att nå människor som normalt inte röstar.

LÄS MER: Här är valdeltagandet lägst i hela landet

Han säger att Gårdsten centrum och Lövgärdet centrum är lämpliga platser för lokalerna.

Valnämnden har inte tagit ställning till om lokalerna behöver bli fler, utan valkansliet tittar på de eventuella förslagen som kommer in och om de uppfyller de kriterier som finns.

Frågan splittrade politikerna i valnämnden och det blev votering, där allianspartierna menade att det inte behövs fler lokaler för förtidsröstning.

Tomas Nilsson (M), andre vice ordförande i valnämnden, är kritisk till att politikerna går emot valkansliet.

– Vi valde att gå på förvaltningens förslag, eftersom de har tittat på frågan. Det finns ingen analys som säger att någon saknar ett förtidsröstningsställe och att det skulle vara skäl till lågt valdeltagande. Lokaler finns säkrade vid alla viktiga knutpunkter, säger han.

Han säger att man ska vara försiktig att manipulera tillgängligheten av politiska skäl.

– Det är olyckligt om politiker gör partipolitik av hur val ska genomföras och att inte visa valkansliet förtroende i frågan.

Tomas Nilsson tycker inte att det faktum att Angered är en utspridd stadsdel motiverar fler lokaler just här.

– Västra Göteborg är också en väldigt utspridd stadsdel men där är valdeltagandet högt.

LÄS MER: Utsatta stadsdelar vädjar om fler vallokaler

Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, visar forskning att extra förtidsröstningslokaler ofta påverkar deltagandet positivt.

"Ingen får styra hur du röstar"

Kommunstyrelsen vill även att man arbetar mer för att motverka familjeröstning, där flera personer går in samtidigt bakom valskärmen.

– Man ska rösta själv och hemligt, sa kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till GP i april.

Lage Rahm säger att röstmottagarna kan försöka avstyra att flera personer går in och röstar samtidigt - men de kan inte förbjuda det.

– Man har alltid rätt att vara själv när man röstar och ingen annan har rätt att styra hur du röstar. Men om gamla par går in bakom skärmen tillsammans kan vi inte förbjuda det, även om vi försöker avstyra det, säger han.

Röstmottagarna erbjuder även hjälp till dem som behöver så att de inte behöver rösta tillsammans med någon de känner.

Enligt de redovisningar valnämnden har fått till sig har fenomenet familjeröstning, där en medlem i familjen följer med in bakom valbåset och påverkar andra familjemedlemmars röstning, inte varit något direkt problem, enligt Lage Rahm.

– Jag kan inte säga att det inte har skett i något fall, men det får ingen påverkan på valresultatet.

Lage Rahm säger att den största risken för otillåten valpåverkan är i hemmet.

– Men vi är inte hemma hos folk.

LÄS MER: Kvinnor kan hindras från att rösta i valet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.